Informatie over
Vlissingen
Vlissingen is een stad en gemeente aan de noordzijde van de monding van de Westerschelde op Walcheren in de Nederlandse provincie Zeeland met 44.960 inwoners (28 februari 2006, bron: CBS) op een oppervlakte van 344,97 km², waarvan 310,08 km² water.
Bij de gemeente Vlissingen horen de plaatsen Oost-Souburg, West-Souburg en Ritthem. Vlissingen is de grootste woonkern van de provincie Zeeland.
De naam Vlissingen komt waarschijnlijk van een fles, die in allerlei theorieën over de naam een rol speelt en nog steeds in het wapen van de stad zit. De stad heeft al sinds 1315 stadsrechten.
In 1556 vertrokken van hieruit Karel V en zijn zuster Maria van Hongarije naar Spanje.
In de zomermaanden trekken de Boulevards, het Nollestrand en het Badstrand vele toeristen en Vlissingers. Op de zuidelijke pier staat een windorgel, dat bestaat uit bamboe pijpen (met diverse gaten), dat bij krachtige wind vagelijk als een koor klinkt. Vlissingen is van oorprong een haven- en vissersstad. Dit veranderde in de jaren 30 van de vorige eeuw toen de Vlissingse burgemeester Van Woelderen de economie van de stad wilde vergroten op basis van de drie pijlers toerisme, haven en industrie. De havens van de stad werden vergroot en Vlissingen werd als badplaats gepromoot. Hiervoor werd een strandbad en een wandelpier opgericht. Vlissingen groeide snel en werd mede dankzij de burgermeester een belangrijke haven-, industrie- en badplaats. Helaas is de pier op last van de Duitse bezetting in de tweede wereldoorlog afgebroken om een landing van de geallieerde te voorkomen.
De wandelpier is nooit terug gekomen maar andere toeristsche voorzieningen zijn hiervoor terug gekomen zoals Reptielenzoo Iguana, Atractiecentrum "Het Arsenaal" en de megabisocoop "Cine City".
Verder zijn er in de stad diverse winkelcentra waarvan de binnenstad de belangrijkste is. Daarnaast is er een nieuw overdekt winkelcentrum in aanbouw en zijn er al diverse plannen om het centrum met de voormalige scheepswerf de Schelde (Scheldekwartier) uit te breiden.
Het terrein van ongeveer 35 hectare is door de scheepswerf na 120 jaar verlaten. Op deze locatie is naast de uitbreiding van het winkelcentrum ook woningbouw, zeejachthaven, theater, horeca, stadshotel en diverse bovenregionale trekkers zoals een casino voorzien.
In het oude centrum zijn zo,n 300 monumenten waardoor de stad 30ste monumentenstad van Nederland is. De stad heeft mede door deze monumenten maar ook door de ligging aan de Westerschelde en het drukke scheepvaartverkeer op de rede een maritiem karakter. Het spel van water en wind zorgt iedere dag voor een andere sfeer in de stad.
De naam Vlissingen is terug te vinden in New York (Nieuw Amsterdam) onder de naam 'Flushing'; een Engelse verbastering van Vlissingen.
Wijken en buurten
Centrum (oude stad, scheldekwartier, rode buurt en Singel)
Boulevards
Middengebied
Fort
Paauwenburg
Groot-Lammerenburg (met de wijken Rosenburg, Bossenburg, Lammerenburg en Westerzicht)
West-Souburg
Oost-Souburg (Agglomeratiewijk)
Ritthem (dorp)
Galgewei
Vrijburg (bedrijventerrein)
Baskenburg (bedrijventerrein)
Edisonpark (kennis, bedrijven en haventerrein)
Vlissingen-Oost (haven- en industriegebied)
Verkeer en vervoer
Vlissingen is het eindpunt van de 'Zeeuwse Lijn', de enige spoorweg voor reizigersverkeer in Zeeland, die begint in Roosendaal. De trein stopt op twee stations, Vlissingen Souburg voor de noordelijke wijken en Oost-Souburg en station Vlissingen voor de havens, het centrum en zuidelijk gelegen wijken. Tegenover het station Vlissingen vertrok vroeger autoveerdienst naar het Zeeuws-Vlaamse Breskens.
Sinds op 15 maart 2003 de nieuwe Westerscheldetunnel tussen Ellewoutsdijk en Terneuzen in gebruik is genomen wordt het veer alleen nog gebruikt voor vervoer van voetgangers en fietsers.
De stad is van oudsher een havenstad en is vandaag de derde haven van Nederland na Rotterdam, Amsterdam met een aan- en afvoer van respectievelijk 15.000 en 16.000 maal 1000 ton per jaar 1. Tot 15 mei 1994 had de stad een dagelijkse verbinding per boot met Sheerness in Engeland. Tussen 1974 en 1994 staken veel mensen over met luxe schepen van Olau. Door de economische teruggang in Engeland en door de groeiende concurrentie werd de verbinding opgeheven.
Hoogste waterstanden
#1 februari 1953: 455 cm boven NAP
#3 januari 1976: 394 cm boven NAP
#12 maart 1906: 392 cm boven NAP
#28 januari 1994: 387 cm boven NAP
#27 februari 1990: 384 cm boven NAP
Zetelverdeling gemeenteraad
PvdA 8 zetels
Partij Souburg Ritthem 5 zetels
CDA 3 zetels
VVD 3 zetels
SP 3 zetels
Lokale Partij Vlissingen 3 zetels
GroenLinks 1 zetel
RPCU 1 zetel
Progressief Vlissingen 1 zetel
ChristenUnie 1 zetel
Geboren in Vlissingen
Michiel Adriaenszoon de Ruyter (24 maart 1607 - 29 april 1676), Nederlands admiraal
Johan Evertsen (1600-1666), Nederlands admiraal
Cornelis Evertsen de Jonge (1628-1679), Vice admiraal
Cornelis Evertsen de Jongste (1642-1706), Luitenant admiraal
Betje Wolff (24 juli 1738 - 5 november 1804), Nederlands schrijfster
Jean-Louis Pisuisse (6 september 1880 - 26 november 1927), Nederlands zanger en cabaretier
Maarten Ducrot (8 april 1958), Nederlands wielrenner
Geert van Oorschot (15 augustus 1909 - 18 december 1987), Nederlands auteur (onder het pseudoniem R.J. Peskens) en oprichter van uitgeverij G.A. van Oorschot
Bløf Nederlandse popgroep
Patrick Lodiers (BNN-presentator)