Informatie over
Moerkapelle
Moerkapelle is een dorp in de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle. Tot 1991 was Moerkapelle een zelfstandige gemeente in de provincie Zuid-Holland. In 2003 had het dorp 3930 inwoners.
De naam Moerkapelle is ontstaan door de aanwezigheid van een kerkje of kapel aan het
moer. Het ontstaan van het dorp is verbonden met de geschiedenis van de polder De Wildeveenen. Door de droogmaking van deze polder in de 17e eeuw ontstond er bedrijvigheid (landbouw) en vestigden de mensen zich in Moerkapelle.
Monumenten
Gezichtsbepalend voor Moerkapelle is de op een verhoogde plaats gebouwde kerk. De bouw van deze Hervormde zaalkerk startte vermoedelijk in 1662 en werd in 1667 voltooid. Boven de ingang in de toren zijn in een gebeeldhouwd reliëf de geslachtswapens aangebracht van Daniël van Hogendorp en zijn vrouw Ida Maria Hooft. In de toren hangen twee klokken, de een gegoten waarschijnlijk in 1757 door Johannes Specht sr uit Rotterdam en de ander in 1707 door Quirijn de Visser Willemszoon. Bijzonder aan het interieur is de preekstoel en het houten renaissancekoorhek dat afkomstig is uit de Sint-Laurenskerk in Rotterdam.
In het verlengde van de Herenweg staat het tweede monument dat Moerkapelle rijk is: de boerderij Stolpenburgh. Deze omstreeks 1660 gebouwde boerderij is een van de zeldzame stolpboerderijen in Zuid-Holland.