Informatie over
Brielle
Brielle , vroeger
Den Briel, is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland gelegen op het eiland Voorne. De gemeente telt (exact) 16.000 inwoners (1 januari 2006, bron: CBS) en beslaat 31,32 km² waarvan 3,71 km² wateroppervlak is. Naast de stad Brielle zelf omvat de gemeente ook de dorpen Vierpolders en Zwartewaal.
Brielle is gelegen aan de Brielse Maas, een afgedamd gedeelte van de Maas dat zich tot belangrijk recreatiegebied ontwikkeld heeft. Het ligt ten oosten van de oude vaargeul Brielse Gat. Tot 1700 werd dit water gebruikt als verbinding naar Rotterdam, daarna trad verzanding op waardoor het Gat minder goed bevaarbaar werd. Het Goereese Gat was een alternatief.
Historie
Brielle is lid van de Nederlandse Vereniging van Vestingsteden.
Brielle is een oude stad; de naam gaat terug op het Keltische woord
brogilo ('ingesloten gebied, jachtgebied') en uit de oudste geschriften blijkt dat de huidige locatie 'de nieuwe Briel' is. 'Den ouden Briel' moet ergens anders op het eiland Voorne gelegen hebben. Lange tijd was de stad de zetel van de Graven van Voorne, totdat deze heerlijkheid in 1371 bij Holland gevoegd werd. Brielle had zijn eigen haven en dreef handel met het Oostzee-gebied. De stad had zelfs zijn eigen factorij in Zweden.
In 1572 werd de stad ingenomen door de watergeuzen, het eigenlijke begin van de opstand tegen Filips II. Dit historisch feit wordt ieder jaar op 1 april gevierd. Schoolkinderen onthouden dit feit met de zin:
:"
Op 1 april verloor Alva zijn bril"
Ook wordt er op de nacht voor 1 April de Kalknacht gehouden.
Tijdens de gebeurtenissen in 1572 vermoordden de Geuzen een aantal katholieke geestelijken, de Martelaren van Gorcum. Sindsdien is Brielle ook een bedevaartsoord.
Bezienswaardigheden
De stad bezit nog steeds zijn oude stadswallen.
St. Catharijnekerk. Deze kerk was in opzet de grootste kerk van Holland, maar is nooit voltooid. De bouw begon in 1417. In 1456 was er een grote brand en in 1482 raakte het geld op en hield men op met bouwen. Alleen het schip was klaar. Brielle is van verre herkenbaar aan de 57 meter hoge, stompe toren van de St. Catharijnekerk.
vele monumentale panden in het centrum van Brielle
oude stadhuis (museum)
molen
Evenementen
Bevrijdingsdag 1 april
Op deze gedenkwaardige dag in 1572 verschenen de Watergeuzen voor de Noordpoort van Den Briel en eisten de overgave van de kleine, maar strategisch belangrijke havenstad in de Maas-en Rijndelta.
Geboren in Brielle
Toon Tellegen (1941), Nederlands schrijver
Maarten Harpertszoon Tromp (1598), Nederlands militair en zeevaarder
Witte de With (1599), Nederlands marine-officier
Rob Romein (1949), Nederlands zakenman
Galerij