Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Boskoop
Algemeen

Boskoop - Ned. Herv. kerk


Foto's Boskoop
Algemeen

Boskoop - Gouweplein


Foto's Boskoop
Algemeen

Boskoop - Waterrijk


Foto's Boskoop
Algemeen

Boskoop - Dorpskern


Foto's Boskoop
Algemeen

Boskoop - Snijdelwijk


Foto's Boskoop
Algemeen

Boskoop - Dorpskerrn

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Boskoop


Luchtfoto's Boskoop / foto's Boskoop




Algemene luchtfoto's / foto's van Boskoop
Koopzondagen Boskoop

A t/m H H t/m P P t/m Z
A.P. van Neslaan Hoogeveenseweg Puttelaan
Acerstraat Houtsingel Raadhuisplein
Alfensvaart Hugo de Vriesstraat Ratelaar
Alphenseweg Insteek Reigerlaan
Appelgaarde Ir. Egbertsstraat Reijerskoop
Azalealaan Iris Reinette
Baanwegsekade J.C. Bulkstraat Ridderbuurt
Babsloot J.W. de Ruijterstraat Rietkraag
Badhuisweg Jac.P. Thijssestraat Rijneveld
Barendstraat Jagerspad Ritzema Bosstraat
Beemd JH v Straaten v Neplantsoen Roemer
Bellefleur Julianaplein Rozenlaan
Berberisstraat Julianastraat S.G.A. Doorenbosstraat
Berkenweg K.J.W. Ottolanderstraat Schoolstraat
Biezen Kalmoes Sint Janshof
Boezemlaan Kalverdans Snijdelwijklaan
Boomgaard Kerkplein Sperwerhorst
Bootstraat Kerkstraat Spoelwijkerlaan
Bosdreef Kersengaarde Spoelwijkschedijk
Boskoopseweg Kievitstraat Spoorhaven
Bosweg Klaverblad Sportlaan
Burgemeester Colijnstraat Koetsveld Sprengerstraat
Buxushof Koninginneweg Sterndreef
C. de Vosstraat Kooiweg Toegangseweg
Calville Kruiskruid Torenpad
Cedrusstraat Laag Boskoop Tuinfluiter
Clusiuserf Lage Weide Tuinstraat
Compierekade Lansing Twaalfhoven
Dammekade Leeuwerikstraat Valeriaan
Daphnestraat Linnaeusweg Valkenburgerlaan
Darwinstraat Lombok Valkenhorst
De Oude Wijk Maatschouw Veldlaan
Den Ham Meeuwenplaat Vinkeslag
Dijkzicht Mendelweg Vogellaan
Directeur Moerlandsstraat Merelplein Von Sieboldstraat
Dokter Hamburgerlaan Middelburgseweg Voorkade
Dorpsstraat Molenkolk Voorofscheweg
Dr. Boomstraat Nassaustraat Voshol
Dwars Nieuwstraat Nesse Warmoeskade
Elzehout Nieuwstraat Waterlelie
Emmakade Noordeinde Weegbree
Enterij Oranjestraat Weteringpad
Ereprijs Otweg Wijkdijk
Ericastraat Overslag Wikke
Fazantendreef P. den Oudenstraat Wilgehout
Forsythiastraat Paddegat Wilhelminalaan
Galerij Parklaan Windakker
Genistastraat Parkzicht Zijde
Gentiaan Pastoor Daalmaplantsoen Zilverschoon
Goudse Rijweg Pippeling Zinkeling
Gouwestraat Plankier Zonnedauw
Graskamp Poelruit Zuidkade
Gruttoplein Populierenhof Zuidstraat
Haagwinde PostApart Zuidwijk
Halve Raak Postbus Zwaluwplein
Hamwijck Prins Hendrikstraat Zwanenwater
Hoefblad Proeftuin Zwarte Pad








Informatie over
Boskoop

Boskoop is een middelgrote gemeente en plaats in Zuid-Holland, die gelegen is aan het kanaal de Gouwe tussen Alphen aan den Rijn en Waddinxveen. Het dorp is vooral bekend vanwege de uitgebreide sierteelt.


Algemene gegevens

Boskoop is gesitueerd aan beide oevers van de Gouwe en ligt daarbij tussen Alphen aan den Rijn in het noorden en Waddinxveen in het zuiden, die ook beide aan deze rivier grenzen. Het dorp wordt in het westen begrensd door de gemeente Rijnwoude en in het oosten en zuidoosten door Reeuwijk en Bodegraven. De beide oevers van de Gouwe worden verbonden door een hefbrug die aan de oostzijde doorloopt in het Reijerskoop en aan de westkant in de belangrijkste verbindingsweg in Boskoop, de Zijde.

Boskoop is nationaal en internationaal bekend om zijn boomkwekerijen, waarvan er ongeveer 774 verspreid liggen over een oppervlakte van 1100 hectare, omgeven door vele honderden kilometers waterwegen en sloten ten behoeve van de drainage. Per 1 januari 2006 had Boskoop een inwoneraantal van 15.314 (bron: CBS).


Verkeer en vervoer

Boskoop heeft een station aan de spoorlijn Gouda-Leiden, gelegen tegenover het rosarium.

Per auto is Boskoop via diverse richtingen bereikbaar. Men kan vanaf Alphen aan den Rijn de Alphenseweg volgen die langs de Gouwe loopt en over Boskoop verder doorloopt richting Waddinxveen en Gouda als N207. Aan de westkant is verder de N455 een belangrijke verbindingsroute.

Met de bus is Boskoop ook te bereiken vanaf de meeste van de omliggende gemeenten. Verder is er op het station ook nog de mogelijkheid om een snelbusverbinding te nemen naar Den Haag.


Geschiedenis

De woeste gronden van het huidige Boskoop werden in de 12e eeuw ontgonnen. Boskoop is een zogenaamde cope.
Men neemt aan dat Boskoop ontstaan is uit de nederzetting Ten Bussche, door graaf Willem I gesticht in het jaar 1204. In 1222 werd de abdij van Rijnsburg eigenaar van Boskoop. De abdij besloot zijn eigen bomen- en plantenbestand te vergroten door de boeren van Boskoop meer bomen te laten kweken dan ze zelf nodig hadden voor het opzetten van de eigen boomgaard of voor wegbeschutting. Van de 15e tot de 17e eeuw werden er steeds meer bomen geproduceerd en deden ook andere siergewassen hun intrede. Zo kwam het dat Boskoop aan het einde van de 19e eeuw startte met de export van zijn producten, met Duitsland als eerste afnemer.

Het verloop van de geschiedenis van Boskoop heeft veel te maken met het feit dat de gemeente op een gebied met een dikke veenlaag ligt. Toen de abdij van Rijnsburg eigenaar werd van Boskoop, begon men met het afgraven en drogen van dit veen, wat de zeer bruikbare turf als brandstof opleverde. Vanwege de afstand van Boskoop tot de omliggende steden was het afgraven van de veenlaag in Boskoop niet rendabel, zodat rond veel van de huidige steden in het Groene Hart plassen te vinden zijn die het resultaat zijn van dergelijke afgravingen. Verder stond de abdij de afgraving van de veenlaag op haar grondgebieden niet toe. Zo geniet Boskoop ook nu nog van een vruchtbare voedingsbodem voor land- en tuinbouw.

Een obstakel voor de boomkwekerij was dat Boskoop maar net boven het grondwaterpeil lag, en er dus veel sloten en vaarten gegraven moesten worden om de afvloeiing van regenwater te kunnen verzorgen. Op zeker ogenblik waren er ongeveer 2000 kilometer sloten aangelegd. Veel van het vervoer in Boskoop werd dan ook via het water verricht. Later besloot men, door de introductie van onderbemaling en drainagetechnieken, veel van deze sloten te dempen en over te gaan tot het samenvoegen van kleinere stukken land in weer grotere delen. In het begin van de 21e eeuw zijn er in Boskoop nog veel waterwegen en zijn er nog steeds kwekerijen die voor de aan- en afvoer van bepaalde materialen afhankelijk zijn van het water. Zodoende noemt men Boskoop dan ook wel eens `Klein Giethoorn'. Er bestaat een gelijknamig hotel, dat gesitueerd is in de polders aan de noordwestkant van het dorp. Ook is de naam van de gemeente gegeven aan een appelsoort, die in de Lage Landen wijd verspreid is: de schone van Boskoop (ook bekend als de goudreinet).


Bezienswaardigheden

De Boskoopse hefbrug is onderdeel van een stel van drie dergelijke bruggen, waarvan de andere twee in Alphen aan den Rijn en Waddinxveen staan. Vanwege de zeer centrale ligging van de Boskoopse hefbrug neemt zij een belangrijke plaats in in het straatbeeld van de dorpskern van Boskoop. In het begin van de jaren negentig heeft men bij een verbouwing van de hefbrug ervoor gezorgd dat de veiligheid voor fietsers aanmerkelijk verbeterde door aan de zijkant van de brug een apart fietspad te realiseren.

Een ander gebouw van historisch belang in Boskoop is de (nu half ontmantelde) Boskoopse watertoren. De watertoren bevind zich aan dezelfde weg die over de hefbrug gaat, aan de noordwestzijde van het dorp. Inmiddels is de watertoren in particuliere handen, mede vanwege de hoge onderhoudskosten van het bouwwerk.

Verder vindt men in Boskoop een uitgebreide rosarium (rozenpark), gelegen in de nabijheid van het trein-station. De toegang is gratis, en het rosarium is het hele jaar door toegankelijk. Vooral in de zomer is het parkje een bezoek waard, alleen al om het feit dat er meer dan 160 verschillende rozen te bezichtigen zijn naast diverse andere struiken, bomen en planten.

Uiteraard mag vanwege de historie van Boskoop ook een boomkwekerijmuseum niet ontbreken. Het museum is gevestigd in een oude boomkwekerswoning uit 1870, gelegen aan het Reijerskoop, nummer 54-56, nabij het Boskoopse VVV-kantoor. Achter het museum bevindt zich een rozentuin met soorten afkomstig uit de 17e tot en met de 20e eeuw.

Het is het vermelden waard dat Boskoop ook diverse hedendaagse bezichtigingen te bieden heeft. Zo zijn er de proeftuinen aan het Rijneveld 153, alwaar men honderden verschillende gewassen bezichtigen kan, waarvan een groot gedeelte in Boskoop ook ontwikkeld of gekweekt worden. De proeftuinen zijn te bezichtigen met een gids, waarover informatie te vinden is bij het Boskoopse VVV-kantoor. Verder zijn er in Boskoop nog verdere collectietuinen te bezichtigen die in particuliere handen zijn. Ook over deze tuinen is bij het VVV-kantoor informatie verkrijgbaar.
Van voorjaar tot herfst is er de mogelijkheid via het VVV een boottocht te maken door de vele vaarten en sloten van Boskoop. Deze tocht brengt je langs kwekerijen en natuurgebieden. Gedurende de tocht wordt informatie gegeven over de historie, omgeving en de kwekerijen.

Ook is er 1 x per jaar de Boomkwekerij Kano tocht, georganiseerd door de lokale kanovereniging. Dit is de enige keer per jaar dat het per kano mogelijk is de honderden bruggen te passeren zonder ze zelf open te hoeven doen.

Een ander bekend evenement dat te vinden is in Boskoop is de Boskoopse Vogeltjesmarkt. Deze werd voorheen gehouden in de Beurshal, maar is nu te vinden op het ITC-terrein in Hazerswoude, dat aan de noordoostkant van Boskoop grenst.

Ten slotte wordt ieder jaar het Luilak-toernooi georganiseerd. Dit voetbaltoernooi begint om 4 uur 's ochtends met de aftrap door de burgemeester. Het toernooi wordt afgesloten met de prijsuitreiking, waarbij een bekende voetballer de eerste prijzen overhandigt aan de winnende teams.


Toekomst

Op het moment van schrijven (februari 2004) verkeert Boskoop al jarenlang in een netelige financiële situatie, onder andere vanwege de hoge kosten voor het onderhoud van de voortdurend verzakkende wegen. Er wordt gedacht over de mogelijkheid om de gemeente samen te voegen met één van de omliggende gemeenten.

De gemeente heeft op het moment een Artikel 12-status en ontvangt subsidie voor wegonderhoud. Inmiddels is de belangrijkste verkeersader, de Zijde, opgeknapt, en worden veel andere wegen onder handen genomen. Menig bewoner van Boskoop klaagt dan ook over de steeds maar openliggende wegen, en de grote hoogteverschillen na het ophogen. Zo werden enkele wegen wel meer dan 50 centimeter verhoogd, en kwamen veel garages in een dal te staan.


Geboren in Boskoop

  • Lex Harding (16 april 1945), diskjockey en ondernemer
  • Jeroen van Veen (26 oktober 1974), basgitarist
  • Mark van der Zijden (22 oktober 1973), zwemmer