Informatie over
Bodegraven
Bodegraven is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telt 19.353 inwoners (1 januari 2006, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 38,50 km² (waarvan 0,79 km² water).
Overige kernen
Meije en Nieuwerbrug.
Ligging
Bodegraven ligt in het Groene Hart van Nederland, de groene zone omsloten door de Randstad. De gemeente Bodegraven is omringd door de gemeenten (met de klok mee, begin noord) Nieuwkoop, Woerden, Reeuwijk, Boskoop en Alphen aan den Rijn.
Het dorp Bodegraven ligt aan weerszijden van de Oude Rijn, waarin zich midden in het dorp een sluis bevindt. Deze vormt de oostgrens van het hoogheemraadschap Rijnland. Het oudste gedeelte van Bodegraven bevindt zich aan de noordkant van het water de hervormde dorpskerk, de
St. Galluskerk, een voormalige Katholieke kerk, en vernoemd naar Gallus van Helvetië.
Aan de zuidkant van de Oude Rijn bevindt de
Willibrorduskerk, een Rooms-Katholieke kerk uit 1865, vernoemd naar Willibrordus van Utrecht en gebouwd door Pierre Cuypers (1827-1921). Ook bevindt zich aan de zuidkant van de Oude Rijn de stellingmolen De Arkduif uit 1697. Deze is nu de brouwerij "de molen".
Economie
Bodegraven is een bekend centrum van de kaashandel, al is het aantal karakteristieke kaaspakhuizen er afgenomen en wordt de dinsdagse kaasmarkt er sinds 2001 niet meer gehouden. Wel staat er voor de kerk een kaasmonument en heeft het dorp een kaasmuseum.
Behalve met kaas is Bodegraven ook verbonden met shampoo: in de jaren '40 richtte kapper André de Jong er de Andrélon-fabriek op. De fabriek is in 2005 gesloten en gesloopt.
Even ten zuidoosten van het dorp bevindt zich de 17e eeuwse Wierickerschans.
Bodegraven heeft een station aan de spoorlijn Utrecht-Leiden.
Scholen
Bodegraven telt 1 middelbare school en 9 basisscholen. De middelbare school is een dependance van het St.-Antoniuscollege in Gouda. Onder de basisscholen bevinden zich drie scholen van de stichting De Groene Waarden.