Informatie over
Bergschenhoek
Bergschenhoek is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, ten noorden van Rotterdam. De gemeente telt 16.608 inwoners (1 januari 2006, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 15,52 km² (waarvan 0,63 km² water). Bergschenhoek maakt deel uit van de Stadsregio Rotterdam.
Bergschenhoek is een groene woongemeente met veel nieuwbouw. Er zijn relatief veel woningen in de duurdere klasse. Op 24 november 2004 werd het nieuwe dorpscentrum geopend. Langs de rivier de Rotte bevindt zich een groot natuur- en recreatiegebied, het Hoge en Lage Bergse Bos, met een onder meer een opvallende skihelling, een klimwand van 34 meter hoog, een mountainbikeparcours en een golfbaan.
Bergschenhoek ligt niet ver van Rotterdam Airport. Het grondgebied wordt sinds kort doorsneden door de HSL-Zuid, die naar verwachting in 2007 operatief wordt.
Op 1 januari 2007 zal de gemeente Bergschenhoek samen met de aangrenzende gemeenten Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs opgaan in de nieuwe gemeente Lansingerland. In april 2005 hebben de drie gemeenteraden zich uitgesproken voor deze vrijwillige fusie.
Geschiedenis
Rond het jaar 1000 maakten de gronden waarop het huidige Bergschenhoek ligt deel uit van een soort waddengebied. In vroeger tijden had zich hier in de bodem een dikke veenlaag gevormd. Aan het einde van de Middeleeuwen begon de droogmaking. Geschriften uit het einde van de 15e eeuw maken melding van een nederzetting
den hoeck of
ten Hoeck, nabij
den Berch, oftewel Hillegersberg. In 1466 werd hier de Butterdorpse molen geplaatst. Al snel sprak men van 'den Bergschen Hoeck'.
In 1573 wordt de Rooms-Katholieke Kerk
verboden in de Hollandse gewesten. Toen men in 1649 in het geheim een statie (parochie) wilde vestigen in de polder van Schieland, dacht men aan Bergschenhoek. In 1652 werd Theodoor Cannius de eerste pastoor. De mis werd opgevoerd in een schuilkerk. De protestantse
bestuurders vergaderden zorgelijk over het Papisme in deze contreien.
Pas enkele jaren later, in 1658 volgde echter pas de stichting van de gereformeerde kerk in Bergschenhoek, met als eerste dominee Jacobus van Couwenhove.
In de 18e eeuw werden diverse polders rond Bergschenhoek drooggelegd. Het dorp maakte deel uit van het ambacht Hillegersberg en Rotteban. De drie kernen waren Hillegersberg, Terbregge en Bergschenhoek. Een oude grenspaal, die stond tussen Bleiswijk en Hillegersberg Rotteban, staat nu voor het gemeentehuis van Bergschenhoek.
Onder Lodewijk Napoleon Bonaparte, in 1811, scheidde Bergschenhoek zich af van Hillegersberg (thans een deelgemeente van Rotterdam).
Vanaf de jaren negentig van de 20e eeuw groeide de gemeente in het kader van de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra (VINEX) uit van een landelijk dorp van 5.000 zielen tot een moderne gemeente. In 2002 stond Bergschenhoek op de eerste plaats in de top-10 van de Nederlandse gemeenten die relatief het hardst groeiden, met een groei van 13,4 procent in een jaar. Vanaf 2005 zullen er nog eens 4.000 woningen bijkomen. Volgens de prognose zal Bergschenhoek in 2008 ongeveer 23.000 inwoners hebben.
Overige kern
De Rotte