Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Helaas zijn er nog geen foto's toevoegd van Aarlanderveen.
Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Aarlanderveen


Luchtfoto's Aarlanderveen / foto's Aarlanderveen




Algemene luchtfoto's / foto's van Aarlanderveen
Koopzondagen Aarlanderveen

A t/m J J t/m N N t/m Z
Aarlanderveenseweg Jacob van Damstraat Noordeinde
Achtermiddenweg Kerkvaartsweg Oostkanaalweg
Achttienkavels Korteraarseweg PostApart
Dokter van der Windhof Maarten Bogaardhof Postbus
Dorpsstraat Machineweg Stationsweg
Hogedijk Nieuwkoopseweg Van der Leeplein
Zuideinde








Informatie over
Aarlanderveen

Aarlanderveen is een dorp gelegen tussen Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop, in de Zuid-Hollandse gemeente Alphen aan den Rijn. Het omliggende gebied is rijk aan weidevogels (kieviten, grutto's, tureluurs, enz.) en er zijn veel bloemrijke slootkanten met onder andere moerasrolklaver, egelboterbloem, water+akkermunt, koekoeksbloem, kale jonker, enz.

Het is bekend om de nabijgelegen enige nog werkende molenviergang in Nederland.


Geschiedenis en wapen

Aarlanderveen wordt voor het eerst vermeld als heerlijkheid op het verlovingscontract van Floris IV van Holland en Machteld van Brabant (14e eeuw). De heerlijkheid komt achtereenvolgens in het bezit van een aantal families, onder andere Van Oudshoorn en Van IJsselstein. In 1584 of 1593 komt Aarlanderveen in het bezit van veldmaarschalk Ernst van Mansveld of Von Mandelsloh. Het helmteken van zijn geslacht was een hoorn zonder snoeren, waarboven een zilveren doodshoofd met 2 gekruiste zwaarden. Dit helmteken is verworden tot heerlijkheids- en later gemeentewapen.
Als zodanig werd het wapen gevoerd door het waterschap de Zuid- en Noordeinderpolder (1972-1990, opgegaan in het waterschap : De Aarlanden), dat ongeveer het gebied van de voormalige gemeente omvatte. In de loop der tijden zijn van de afbeelding enige varianten verschenen: met of zonder onderkaak, de positie van de zwaarden verschillend, en dergelijke. Zowel in de Nederlandsche Stads- en dorpsbeschrijver, als bij de uiteindelijke verlening, heeft de schedel wel een onderkaak.