Informatie over
Hansweert
Hansweert was ooit een karakteristiek, bloeiend en welvarend dorp aan de Westerschelde.
Het Kanaal door Zuid-Beveland liep midden door het dorp en verdeelde het dorp in een westelijk en een oostelijk gedeelte. In dit kanaal lagen in Hansweert sluizen. Er was druk scheepvaartverkeer, maar dat veranderde nadat elders het Schelde-Rijnkanaal werd gegraven. Het verleggen van het Kanaal door Zuid-Beveland en de bouw van nieuwe sluizen op een nieuwe locatie betekende de doodsteek voor de bedrijvigheid in het dorp. Het gedeelte van het dorp gelegen aan de oostzijde van het kanaal (Hansweert-Oost) werd zelfs geheel gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe voorhaven. Anno 2002 had Hansweert nog maar 1.937 inwoners.
Het drukke scheepvaartverkeer bracht veel bedrijvigheid met zich mee. Het kanaal en de sluizen vergden veel onderhoud, de schippers deden veel inkopen in het dorp en ook waren er veel parlevinkers actief op het sluisplateau. Weinig dorpen kenden in die tijd zo'n uitgebreide middenstand. De aantallen bakkers, slagers en cafés waren aanzienlijk te noemen voor zo'n relatief klein dorp. Daarom werd Hansweert ook wel "klein Antwerpen" genoemd.
Eerder was er bij Hansweert ook een aanlegplaats van waar de veerdienst op Walsoorden in Zeeuws-Vlaanderen werd onderhouden. In 1943 is die dienst verplaatst naar de toen nieuw aangelegde veerhaven bij Kruiningen, de aanlegplaats aan Zeeuw-Vlaamse zijde werd vanaf toen Perkpolder. De veerdienst Kruiningen-Perkpolder werd door de ingebruikstelling van de Westerscheldetunnel in 2003 eveneens opgeheven. Sinds de zomer van 2005 is er een seizoensveer voor fietsers en voetgangers dat enkele keren per dag van Perkpolder naar Hansweert vaart.