Informatie over
Axel
Axel is een stad in Zeeuws-Vlaanderen, behorend tot de gemeente Terneuzen. De stad telde in 2004 8520 inwoners en is hiermee de zesde plaats van de provincie Zeeland. Tot de gemeentelijke herindeling van 2003 was Axel een zelfstandige gemeente. In 1970 werd de gemeente Axel uitgebreid met de gemeenten Koewacht, Overslag en Zuiddorpe en delen van Sint Jansteen, Vogelwaarde en Westdorpe. De voormalige gemeente had een oppervakte van 72,36 km², waarvan 71,38 km² land.
De stad Axel maakt, samen met onder andere Terneuzen en Zaamslag (maar niet de ten zuiden van Axel liggende dorpen), deel uit van het overwegend calvinistische
Land van Axel.
Korte geschiedenis van Axel
In 1183 verkreeg Axel stadsrechten van Philips van den Elzas, graaf van Zeeuwsch-Vlaanderen. Vroeger lag Axel in het rechtsgebied van de stad Gent. Later werd door Philips II Axeler Ambacht bij Axel gevoegd.
Het gebied Staats-Vlaanderen (het latere Zeeuwsch-Vlaanderen) was verdeeld in 't Vrije van Sluis en vier Ambachten (Hulster-, Axeler-, Assenedener- en Boukhouter Ambacht). In het Axeler Ambacht lagen de steden: Axel en Ter Neuze, de dorpen: Aan Dyke, Zaamslag, Koewagt, Zuiddorp, Overslag en enkele kleine schanssen. (
De plaatsnamen zijn op de oude wijze gespeld).
In de Tweede Wereldoorlog werd Axel bevrijd door Poolse troepen; de Eerste Poolse Pantser divisie. Een aantal straatnamen in de stad en het centrale plein, het
Szydlowskiplein, herinneren hier nog aan. Ook is tussen Axel en Hulst de
Gdynia Bridge te vinden, op de plaats waar de Polen onder dekking van dichte mist het kanaal van Axel naar Hulst overstaken middels een pontonbrug.
Triviaal
Axel is de benaming van een onderdeel van de kür in het paarrijden in het kunstschaatsen. Bij dit onderdeel wordt de kunstrijder verwacht dat hij/zij een aantal verticale wenteling maakt in de lucht om vervolgens op een voet weer veilig op de grond te landen. Axel wordt vaak verward met Salchov, een element van kunstrijden dat erg veel op axel lijkt.
De gemeentevlag van Axel is in een baan om de aarde geweest. De Axelaar van geboorte Lodewijk van den Berg nam de vlag mee de ruimte in op zijn missie met de Space Shuttle Challenger.