Informatie over
Winschoten
Winschoten (Gronings:
Winschoot) is een stad en gemeente in in Nederland. De gemeente heeft per 1 januari 2006 18.461 inwoners (bron: CBS) en beslaat een oppervlakte van 22,24 km² (waarvan 0,37 km² water).
De stad heeft als bijnaam de
Molenstad.
De stad wordt ook wel Sodom genoemd, de inwoners dientengevolge Sodommers, maar ook wel gekscherend Tellerlikkers. De bijnaam Sodom is overgenomen uit de joodse gemeenschap die voor de Tweede Wereldoorlog in Winschoten woonde en die vond dat de overige bevolking er losse zeden met sex en gokken op nahield. In Genesis 13 vers 13 staat
?en mannen van sodom waren zeer slecht en zondig tegenover de Heer? waarbij het Hebreeuwse woord
(w)?anshey in het Nederlands
(en) mannen betekent.
In het wapen van Winschoten staat de H.Vitus afgebeeld. In de Middeleeuwen ressorteerde Winschoten en omgeving onder de abdij van Corvey. In deze abdij worden de relieken van deze Siciliaanse heilige bewaard. Samen met Modestus en Crecentia werd hij om zijn christelijk geloof vermoord (in de 4e eeuw na Chr.) Veel herinnert nog aan deze heilige, o.a. de St. Vitusstraat, de buurtschap 'Sint Vitusholt', Scouting St. Vitus, R.K.Basisschool St. Vitus en de R.K.Parochiekerk van de H.Vitus.
Naast Winschoten bevinden zich in Blauwhuis, Hilversum, Huizen, Blaricum, Naarden, Well en Naarden R.K. kerken toegewijd aan de H.Vitus (en Gezellen).
Winschoten heeft het grootste rosarium van Nederland.
Winschoter Voetbal Vereniging (WVV) heeft mede door opleiding van trainer Engel Wubs landelijke bekendheid gekregen, omdat enkele oud-spelers in het Nederlands voetbal elftal triomfen vierden.
Geschiedenis
middeleeuwenWinschoten behoort samen met Wedde, Ulsda, Onstwedde, Vlagtwedde en Bunde tot de oudste plaatsen in de omgeving. Alle genoemde plaatsen hebben de suffix
-wida in hun oudst bekende benamingen, hetgeen hun ouderdom bepaalt in vergelijking tot de jongere plaatsen met suffices als
-wolde en
loo. Winschoten maakte samen met Westerlee en Heiligerlee, Ulsda, Blijham en Bellingwolde deel uit van het middeleeuwse landschap Reiderland. Ook maakte het deel uit van het bisdom Osnabrück. Winschoten vormde met de genoemde kerspelen het gericht van Winschoten, dat ook bekend staat als de voogdij van Winschoten. Het bestuur van dit Reiderlandse gebied stond onder toezicht van de abdij van Corvey. Vanwege de grote afstand tussen Corvey en het gebied van het gericht was het bestuur overgedragen aan de familie Addinga. In 1474 wist deze familie te bewijzen dat ze dit bestuur al ruim honderd jaar in handen hadden. Vanwege dit feit hadden de Addinga's een rol van betekenis in Reiderland ondanks dat ze hun stamslot later in het Westerwoldse Wedde hadden. Het landschap Westerwolde viel desondanks ook onder het bisdom Osnabrück en voor het grootste deel onder abdij van Corvey.
In de periode van strijd tussen de Schieringers en Vetkopers wist de stad Groningen behalve het Oldambt in 1435 ook het Reiderlandse Winschoten aan zich te binden. De Addinga's werden verjaagd en ten zuiden van Winschoten werd de Pekelborg gebouwd. In 1474 probeerden de Addinga's nog het bestuur over het gericht van Winschoten terug te krijgen, maar dit mocht niet baten. De Groningse bezetting werd gelegitimeerd en er werd nadien zelfs beweerd dat het gebied altijd al deel had uitgemaakt van het Oldambt, hetgeen historisch onjuist is.
Openbaar Vervoer
Winschoten ligt aan de spoorlijn Groningen-Winschoten-Nieuweschans-Leer. Daarnaast kent de stad de volgende busverbindingen:
lijn 10 met Pekela-Veendam-Assen
lijn 11 met Assen
lijn 12 met Bellingwolde
lijn 13 met Veendam
lijn 14 met Vlagtwedde(-Stadskanaal)
lijn 17 met Finsterwolde-Scheemda
lijn 75 met Pekela-Stadskanaal
lijn 119 met Scheemda-Delfzijl (sneldienst)
lijn 179 met Scheemda-Groningen
Zetelverdeling gemeenteraad
PvdA 9 zetels
GroenLinks 3 zetels
VVD 2 zetels
CDA 2 zetels
ChristenUnie 1 zetel
Geboren in Winschoten
Dirk Stikker (5 februari 1897), minister en secretaris-generaal van de NAVO (? 1979)
Jaap Meijer (schrijver) (Jacob) publiceerde onder pseudoniem:Saul van Messel (18 november 1912), historicus en dichter, vader van Ischa Meijer (? 1993)
Max Dendermonde (17 juni 1919), schrijver (? 2004)
Arie Haan, 1948, voetballer en trainer
Gijs Wanders (13 april 1950), journalist en schrijver
Kim Pieters (5 oktober 1979), actrice
Marcel Seip (5 april 1982), voetballer
Bas Jan Ader (1942 - 1975), kunstenaar
Bekende Winschoter sporters
Klaas Nuninga, voetballer
Jan Mulder, voetballer en columnist
Arie Haan, voetballer en voetbaltrainer
Gebouwen
Kerk uit einde van 13e eeuw.
Toren uit 15e eeuw.
Synagoge uit 1854.
molen Edens
molen Berg
molen Dijkstra
stoomgemaal
theekoepel op landgoed De Oude Werf