Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Vreeland
Voorstraat

Vreeland • Voorstraat 1 t/m 13 • De Voorstraat in Vreeland met de beroemde over tuinen aan rivier de Vecht Foto Jan Dijkstra. • Zomer 2009

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Vreeland


Luchtfoto's Vreeland / foto's Vreeland




Algemene luchtfoto's / foto's van Vreeland
Koopzondagen Vreeland

A t/m J J t/m P P t/m Z
Alambertskade Jaagpad Pomonaweg
Bergseweg Jan van Dieststraat Postbus
Boslaan Jan van Nassaustraat Provincialeweg
Boterweg Kerkplein Raadhuislaan
Breedstraat Klapstraat Ruiterstraat
De Vliet Kleizuwe Singel
Duinkerken Lindengracht Sluisje
Fetha Loenenseweg Spoorlaan
Floraweg Loenenseweg AB Vechtoever
Floris van Boekhorststraat Maartenplein Vijverlaan
Gijsbrecht van Amstelstraat Niftarlakelaan Voorstraat
Graaf Floris de V Straat Nigtevechtseweg Vossenlaan
Hendrik van Viandenstraat Nigtevechtseweg AB Vredelantstraat
Herman van Woerdenstraat Otto van Schonauwenstraat Willem van Mechelenstraat








Informatie over
Vreeland

Het dorp Vreeland is een van oorsprong klein stadje in de gemeente Loenen, gelegen in het noordwesten van de Nederlandse provincie Utrecht. Vreeland ligt aan de provinciale weg Vinkeveen-Hilversum (N201). Het dorp heeft 1530 inwoners (2004).


Geschiedenis

Op de plek van het huidige Vreeland, lag waarschijnlijk al rond de 9e eeuw de nederzetting 'Dorssen' of 'Dorsken'. Archeologische bewijzen zijn hiervan nog niet gevonden, maar in de literatuur wordt hier wel van uit gegaan, hierbij onder meer verwijzend naar oude naamgevingen als de Dorssewaardse polder, die tegen Vreeland aanligt.

Sinds het jaar 1265 heeft Vreeland stadsrechten. Rond 1253 werd het slot 'Vredelant' gebouwd in opdracht van de Utrechtse bisschop Hendrik van Vianden. Op de grens van de provincie Utrecht en Noord-Holland liet de bisschop dit slot bouwen op een ietwat verhoogde plek in het landschap langs de Vecht, aan de huidige kleizuwe. Met de bouw van het kasteel wilde de bisschop aan de ene kant de leenmannen van Holland (de Heren van Aemstel) in bedwang houden, aan de andere kant wilde hij voorkomen dat er een tol zou worden geheven op de Vecht. Dit was van groot belang, want veel handel werd gedreven via de Vecht die voor Utrecht de verbinding vormde met de Zuiderzee (IJsselmeer) en Oostzee.
De bouw van het kasteel bracht veel bedrijvigheid met zich mee en al gauw groeide er een kleine nederzetting met ambachtslieden, een smid, een herbergier, etc. De bisschop was hiermee erg tevreden en gaf deze nederzetting al in 1265 stadsrechten (nog eerder dan Amsterdam). Tegelijk met de bouw van de Dom te Utrecht, liet de bisschop ook te Vreeland een kerk bouwen. Deze oude stad 'Vredelant' groeide om diverse redenen nooit uit tot een grote stad en eind 16e eeuw werden de stadsrechten weer ontnomen. Sindsdien is het huidige Vreeland een zeer fraai dorpje.

Het slot Vredelant kent een roerig verleden en heeft een grote rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. Het is meermalen belegerd, onder meer door Graaf Floris de 5de, om de gebroeders van Aemstel uit het slot te krijgen. Het kasteel kent waarschijnlijk ook het oudste gebruik van buskruit in Nederland. Het kasteel wordt ook wel het 'pandslot' genoemd, omdat het zo vaak werd verpand om aan geldelijke middelen te komen. Veel onenigheid ontstond ook - vroeg of laat - na het weer in onderpand geven van het kasteel.

De oude muren van het oude slot zijn in 1528/1529 geslecht. Met de stenen werd de 'dwangburcht' Vredeburg te Utrecht gebouwd. In de 17e eeuw waren er plannen om Vreeland tot Ridderhofstad te maken. Hiertoe zou het oude slot weer worden opgebouwd. Hoewel een opgravingsplattegrond van de fundamenten uit 1653 bekend is, kwam het er echter niet van. Er werd een aanzet gegeven in de vorm van een klein huisje op de opgegraven fundamenten, maar dit had een politiek motief; slechts diegene met een Ridderhofstad kwam in aanmerking zitting te nemen in de Raad van Staten.

Tegenwoordig ligt het huidige archeologische monument onder een grastapijt, in de jaren '70 nog in gebruik als voetbalveld van de club Sperwer. Op dit moment kent het terrein een functie als 'speelveld', en is van het oorspronkelijke slot en zijn geschiedenis niets meer herkenbaar. Wellicht krijgt het terrein in de toekomst een nadere - gepaste - invulling, met onder meer een verwijzing naar het oorsprongsmoment van het mooie dorpje Vreeland.


Economie

Vreeland ligt in de Vechtstreek, die is genoemd naar de de rivier de Vecht. Vreeland is omringd door diverse plassen, zoals de Loosdrechtse en de Kortenhoefse Plassen. De rivier en de plassen worden gebruikt voor waterrecreatie. Ook lopen diverse fietsroutes door het dorp, waardoor het bij mooi weer een toeristische trekpleister is.

Verder lopen er twee belangrijke wandelpaden door het dorp : het Floris de Vijfde-pad en sinds September 2004 het Waterliniepad.

Vreeland heeft een ster-restaurant "De Nederlanden", een pannenkoekenhuis "Noord-Brabant" en een cafetaria. Aan de buitenrand van het dorp ligt boerderij "Ponderosa". Deze boerderij is op zichzelf al een bezienswaardigheid. Daarnaast organiseert de eigenaar elk jaar begin juli een Country & Western-festival op zijn boerderij.

In de zomer is er een gezellige toeristische drukte in het water en op het land. Bijna ieder seizoen kent wel een feest of partij, zoals een Herfstmarkt, een Kerstmarkt en niet te vergeten Koninginnedag.

Als het 's winters koud genoeg is, wordt er op de omringende plassen en op de Vecht geschaatst.

Sinds kort is er een polo-centrum vlak buiten het dorp. Hier worden polo paarden getraind en verzorgd. Een aantal keer per jaar vinden hier ook polo-wedstrijden plaats.

In Vreeland is een fabriek gevestigd van de multinational Greiff (voorheen "Van Leer"), die metalen en kunststof vaten maakt.