Informatie over
Voorburg
Voorburg is een voormalige gemeente in Zuid-Holland, en is sinds 1 januari 2002 samen met Leidschendam onderdeel van de gemeente Leidschendam-Voorburg, gelegen aan de Vliet. Op de oude duinenrij of strandwal, waar nu Voorburg ligt, wonen al heel lang mensen. Uit archeologische vondsten blijkt dat er al omstreeks 2700 jaar voor Chr., dus 4700 jaar geleden, menselijke bewoning was. Bewoning is ook aangetoond in de Bronstijd en de Late IJzertijd, de periode voor en tijdens de overheersing van de Romeinen
Geschiedenis
Romeinse tijd
Na de komst van de Romeinen werd in 47 na Chr. door de soldaten van veldheer Corbulo een verbinding tussen de mondingen van Maas en Rijn gegraven; een gedeelte van de Vliet bij Voorburg is vermoedelijk een rest van deze Corbulogracht.
Het gebied was in de eerste eeuw na Chr. bewoond door de stam van de Cananefaten. Op een wat hooggelegen plaats waar nu o.a. het park Arentsburgh ligt, was een inheemse nederzetting. Daar werd door de Romeinen een burgerlijke stad gesticht. Zoals uit de benaming Forum Hadriani blijkt (forum = marktplaats) was dit een handelsplaats, waaraan keizer Hadrianus in 121 na Chr. op zijn tocht door dit gebied zijn naam verbond.
Omstreeks het jaar 161 na Chr. heeft de stad een andere naam gekregen: Municipium Aelium Cananefatium, de hoofdstad van het Cananefaatse gebied.
Uit vondsten van huisplattegronden en aardewerk blijkt dat de bewoners van de stad voor een deel geromaniseerde Cananefaten zijn geweest, inheemse bewoners die veel van de Romeinse cultuur hadden overgenomen.
Ongeveer in het jaar 270 heeft de bevolking die stad verlaten. Tot in de 16e eeuw moeten er resten van stenen gebouwen zichtbaar zijn geweest op het terrein tussen de buitenplaats Hoekenburg en het Diaconessenziekenhuis, waar een van de twee oudste steden met marktstadsrechten in Nederland heeft gelegen.
Middeleeuwen
Ruim vijfhonderd jaar na de Romeinse bewoning komen we pas de oudste vermelding van 'Foreburg' tegen in een tussen 777 en 866 bijgehouden goederenlijst van de Utrechtse kerk. In de Middeleeuwen is Voorburg als ambachtsheerlijkheid in eigendom van de families Van Wassenaar en De Ligne.
Van 1615 tot 1828 heeft de stad Delft de heerlijkheid in haar bezit. De ambachtsheer benoemde personen op belangrijke posten en controleerde de gemeentegelden. In 1828 kocht het dorpsbestuur van Voorburg deze heerlijke rechten en werd daardoor heer en meester in eigen huis.
Omdat het vlak bij het landelijk regeringscentrum lag, ontwikkelde Voorburg zich tot een plaats waar belangrijke en gegoede burgers hun buitenverblijf hadden.
Zo liet de staatsman Constantijn Huygens hier zijn lusthof 'Hofwijck' bouwen. Tegenwoordig is het een museum. In de vorige eeuw woonde prinses Marianne der Nederlanden op de inmiddels verdwenen buitenplaats 'Rusthof'. In huize 'Vreugd en Rust' werd de staatsman Groen van Prinsterer geboren. De buitenplaatsen 'Arentsburg' en 'Hoekenburg' vormden tot voor kort samen het doveninstituut 'Effatha'.
Behalve buitenplaatsen met hun prachtige parken, waaraan Voorburg zijn groenvoorziening in belangrijke mate te danken heeft, stond er in de polders rond het dorpscentrum een groot aantal boerderijen. Behalve de nog bestaande boerderijen 'West-Duyvesteijn' en 'Essesteijn', nu kinderboerderij, zijn ze allemaal verdwenen om plaats te maken voor woonwijken.
1900 tot nu
Onder druk van Haagse annexatiepogingen (het industrieterrein 'de Binckhorst' werd in 1907 wel bij Den Haag gevoegd) werd sinds het begin van deze eeuw in Voorburg de woningbouw krachtig ter hand genomen.
In de vijftiger jaren werd een nieuw centrum ontworpen rond het Koningin Julianaplein en rond 1975 werd de laatste nieuwbouwwijk 'Essesteijn' voltooid. Voorburg heeft nu een oppervlakte van slechts 629 ha. en rond de 39.000 inwoners.
Bezienswaardigheden
Oude Kerk, St Martinus Gotische kerk uit 1200
Museum Swaensteyn
Huize Swaensteyn, oude Herberg uit de 16e eeuw nu onderdeel gemeentehuis
Huygens museum, Buitenverblijf Hofwijck van Constantijn Huygens uit 1640
Franse Kerk
Vreugd en Rust met Orangerie
Huize Middenburg
Landhuizen en Villas aan de Vliet en Oosteinde
Verkeer en vervoer
De plaats is gelegen aan de A12 en A4. Prins Clausplein.
Er zijn drie spoorwegstations: Voorburg 't Loo en Leidschendam-Voorburg aan de Hofpleinlijn/Zoetermeer Stadslijn en station Voorburg aan de lijn Den Haag - Gouda. Voorburg wordt bediend door tram- en stadsbuslijnen van HTM en streekbussen van Connexxion.
Geboren in Voorburg
Maria van Daalen (8 juli 1950), dichter en schrijfster
Marcellus Emants (12 augustus 1848), schrijver (? 1923)
Robert Jensen (12 april 1973), deejay en televisiepresentator
Jerney Kaagman (9 juli 1947), zangeres
Ferry Maat (16 januari 1947), deejay
Gisela Otto (21 augustus 1972), tv-presentatrice
Connie Breukhoven alias Vanessa, (25 juli 1951), zangeres
Hans Vermeulen (18 september 1947), zanger, componist, producer, gitarist en toetsenist
Pieter Winsemius (7 maart 1942), minister en natuurkundige