Informatie over
Veenendaal
bij Veenendaal>>
Veenendaal is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Utrecht, gelegen aan de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei. De gemeente telt 61.681 inwoners (1 januari 2006, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 19,81 km² (waarvan 2,30 km² water). Het dorp is in de vijftiende en zestiende eeuw ontstaan als veenkolonie. Hier ligt dan ook de oorsprong van haar naam. In deze tijd werd voor de afvoer van turf de bisschop Davidsgrift aangelegd. Langs de Grift en haar zijkanalen gingen vervolgens mensen wonen.
Door velen wordt Veenendaal als stad gezien en ook zo aangeduid. Wat men echter vergeet is dat Veenendaal nooit stadsrechten heeft verworven. Veenendaal was tot de tweede helft van de 20e eeuw verdeeld over twee provincies, Utrecht en Gelderland: Utrechts ('Stichts') Veenendaal en Gelders Veenendaal. Pas in 1960 werd Veenendaal door een grenscorrectie één gemeente met een oppervlakte van bijna achttien vierkante kilometers en (toen nog) ruim 23 duizend inwoners.
In de tweede helft van de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw was Veenendaal bekend om haar textielnijverheid en sigarenindustrie. Daar is tegenwoordig niets meer van over, omdat de industrieën zijn verdrongen naar de lagelonenlanden en vrijwel alle bestaande bebouwing uit die tijd is vervangen door winkelpanden, kantoren en woonwijken.
Tegenwoordig is Veenendaal een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven vanwege de ligging aan de A12, in het midden van Nederland. Door de stad loopt het Valleikanaal, ook wel bekend als de
Grift of de
Grebbe.
Veenendaal was de Fietsstad van Nederland in 2000 en genomineerd in 2002. In 1997 was Veenendaal zelfs de Groenste Stad van Europa en in 2004 de groenste stad van Nederland.
Veenendaal is het winkelhart (met winkelcentra als de Ellekoot, de Passage, De Corridor en de Scheepjeshof) van de streek en dit wordt tussen 2005 en 2007 uitgebreid door een grote vernieuwing in het centrum. De oude HOLLANDIA-wolfabriek, die nog steeds iets van de oude grandeur liet zien zoals die vroeger in Veenendaal gevonden werd, en de Ekeris Meubelboulevard, die verplaatst is naar de rand van Veenendaal, worden grotendeels gesloopt.
In de afgelopen 15 jaar is aan de Markt in Veenendaal ook het horeca-aanbod substantieel toegenomen. Ook de kwaliteit van de lagere en middelbare scholen is erg verbeterd, er zijn meer evenementen, en er is een jongerenadviesorgaan opgericht, de Veense Jongerenraad. Veenendaal wordt dan ook een steeds meer een jongerenstad.
Zetelverdeling gemeenteraad
ChristenUnie 7 zetels
PvdA 6 zetels
VVD 5 zetels
CDA 5 zetels
SGP 4 zetels
Lokaal Veenendaal 3 zetels
GroenLinks 2 zetels
SP 1 zetel
Ontspanning
Bioscoop (Hofpleintheater),
Zwembad (de Vallei),
Bowlingbaan,
Muziekschool (De Muzen),
Theater (De Lampegiet),
Jongerencentrum Escape.
Monumenten
Oude Kerk aan de Markt,
Stellingkorenmolen De Nieuwe Molen,
Stellingkorenmolen De Vriendschap.
Café Restaurant de Kolonie (Jugendstil)
Geboren in Veenendaal
Stef Bos, muzikant
DJ Jean, deejay
Klaas van Kruistum, deejay
Ralph van Manen, artiest
Kees Stip, dichter
Frits Wester, journalist
Evenementen
Wielerwedstrijd Veenendaal-Veenendaal
Bokbierfestival
Lampengietersavond (september)
Bijenmarkt (juli)