Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Helaas zijn er nog geen foto's toevoegd van Soesterberg.
Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Soesterberg


Luchtfoto's Soesterberg / foto's Soesterberg




Algemene luchtfoto's / foto's van Soesterberg
Koopzondagen Soesterberg

A t/m H H t/m P P t/m Z
't Zwarte Wegje Hermes Professor Lorentzlaan
Amersfoortsestraat Het Zeisterspoor Rademakerstraat
Antonie v Leeuwenhoeklaan Huis Ten Halve Richelleweg
Apollo Jongbloedlaan Rumpler
Aviatik Kamerlingh Onneslaan Schooldwarsweg
Bakkeneslaan Kampdwarsweg Simon Stevinlaan
Banningstraat Kampweg Spad
Batenburgweg Koppenlaan Stemerdingweg
Beukbergenplein Laan Blusse v Oud Alblas Sterrenbergweg
Bloemheuvel Mercury Van Angerenstraat
Buys Ballotlaan Moerbessenberg Van der Griendtlaan
Chr Huygenslaan Montgomeryweg Van Maarenplein
de Brik Morane Verlengde Tempellaan
Dorpsplein Oude Tempellaan Versteeghlaan
Farman Plesmanstraat Vliegtuiglaan
Fokkerstraat PostApart W Stuutlaan
Gemini Postbus Wostok
Generaal Spoorstraat Postdwarsweg Zuiderweg
Generaal Winkelmanstraat Postweg








Informatie over
Soesterberg

Soesterberg is een dorp van ca. 7000 inwoners in 2003 en ligt tussen Amersfoort, Zeist en Soest langs de provinciale weg Amersfoort-Utrecht (N237). Het valt onder de gemeente Soest.


Geschiedenis

Het dorp stond bekend als 'Den Bergh'. In 1837 veranderde dat, toen bij Koninklijk Besluit het de naam 'Soesterberg' kreeg. In datzelfde jaar kreeg het dorp zijn eerste geestelijke, pastoor Rademaker. Hij presteerde het om, zonder geld, binnen enkele jaren een kerk te bouwen. Ook deed hij veel voor de naamsbekendheid van Soesterberg.

In 1910 vroegen enkele ondernemers, Lugard en Verwey, toestemming om een deel van de heide aan de noordkant van Soesterberg te mogen gebruiken als start- en landingsplaats voor hun bedrijf voor vliegtuigen. Na bijna twee jaar werd het faillissement aangevraagd voor hun onderneming. Ondertussen werd er wel doorgevlogen, en wel door enkele officieren van de Landmacht die door Lugard en Verwey waren opgeleid als vliegenier. In 1913 werd de Luchtvaartafdeeling van de Koninklijke Landmacht opgericht. De vliegheide werd vliegbasis Soesterberg. De basis trok veel toerisme, en het dorp groeide dan ook snel.

In de Eerste Wereldoorlog werden op het Kamp bij Zeist enkele tienduizenden Belgen opgevangen die door de oorlog uit hun land waren gevlucht. Na de Tweede Wereldoorlog werd de vliegbasis Soesterberg aangemerkt als NAVO-basis (New Amsterdam), en vanaf 1954 werden hier Amerikanen gestationeerd met hun familie.

In 1973 werd de provinciale weg Amersfoort-Utrecht om de dorpskern heen geleid. Het oudste stukje Soesterberg verdween toen in 1980 het, inmiddels intens verbouwde, Huis ten Halve afbrandde. In het begin van de jaren tachtig van de 20e eeuw werd de autosnelweg A28 geopend, langs de zuidkant van Soesterberg. Na het einde van de Koude Oorlog vertrokken in 1994 de Amerikanen, die ondertussen een eigen woonwijk (Apollo) hadden gekregen. In een gedeelte van het Kamp bij Zeist werd het Militair Luchtvaart Museum gehuisvest, en in een ander gedeelte werd eind vorige eeuw tijdelijk een Schots gerechtshof gevestigd voor de berechting van mensen ivm de Lockerbie-zaak. In 2003 werd dat laatste gedeelte verbouwd tot een tijdelijke gevangenis, waar onder meer 'bolletjesslikkers' worden gedetineerd.