Informatie over
Oudewater
Oudewater is een kleine stad en gemeente in het Groene Hart in de Nederlandse provincie Utrecht. Het ligt aan de monding van het riviertje de Lange Linschoten in de Hollandsche IJssel.
De gemeente Oudewater heeft 9952 inwoners (1 januari 2006, bron: CBS), die verspreid wonen over de kernen Oudewater, Snelrewaard, Hekendorp en Papekop. De stad Oudewater zelf heeft 6670 inwoners (2004). De gemeente bevat ook de voormalige gemeenten Hoenkoop en Snelrewaard. Oudewater hoort sinds 1970 bij de provincie Utrecht, daarvoor was het een deel van Zuid-Holland. De gemeente heeft een oppervlakte van 40,17 km², waarvan 1 km² water.
Oudewater heeft veel monumenten. De binnenstad is voor een groot deel tot beschermd stadsgezicht verklaard, en heeft 128 gemeentelijke monumenten en 141 rijksmonumenten.
In Oudewater staat sinds 2003 een borstbeeld van Swiebertje, de vrolijke zwerver uit de NCRV-televisieserie, dat werd onthuld door de acteur die deze rol legendarisch maakte: Joop Doderer. In het stadje en omgeving waren destijds namelijk veel buitenopnames voor de serie gemaakt.
Geschiedenis
De oorsprong van de naam Oudewater is niet bekend. Het meest waarschijnlijk is dat het een verbastering is van 'oude (uiter)waarden'.
Oudewater was door zijn ligging op de grens van Holland en het Sticht (Utrecht) een belangrijke grensvesting. De stad verkreeg van de 38e bisschop van Utrecht - Hendrik van Vianden - rond 1265 stadsrechten.
Oudewater nam op 19 juli 1572 met elf andere steden deel aan de Eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht. In deze vergadering werd de basis gelegd voor de Staat der Nederlanden onder 'leiding' van het Huis van Oranje.
Oudewater was in de zestiende en zeventiende eeuw een belangrijke producent van touw. De omgeving produceerde daartoe de grondstof hennep. De inwoners van het stadje heten tot op vandaag
Geelbuiken, omdat de touwslagers gelige gedroogde hennepvezels om hun buik wikkelden. Oudewater heeft nog steeds een touwfabriek en een touwmuseum.
Bezienswaardigheden
Een toeristische attractie van Oudewater is de Waag, tegenwoordig ingericht als heksenwaag.
Hervormde kerk uit de 15de eeuw, een driebeukige hallenkerk met zadeldaktoren uit circa 1300.
Stadhuis met gevel in renaissancestijl, uit 1588.
Oud-katholieke kerk uit de 18de eeuw.
Oude trapgevels.
Beroemde personen
Gerard David, kunstschilder behorende tot de Vlaamse Primitieven, geboren rond 1460.
Hendrik Albertus Lorentz (18 september 1871). Hij was de zoon van een voormalige tabaksplanter op Java. Lorentz bracht in het begin van de 20e eeuw een groot deel van het binnenland van Nieuw-Guinea in kaart. Het Lorentzgebergte en de Lorentzrivier in het tegenwoordige West Papua zijn naar hem genoemd. Van 1929 tot 1937 was Lorentz ambassadeur in Zuid-Afrika. Lorentz overleed in 1944 in Pretoria.
Jacobus Arminius, voorman van de remonstranten in het begin van de 17e eeuw
Rudolphus Snellius, wiskundige aan het begin van de 17e eeuw
Jan Montyn, beeldend kunstenaar
Zetelverdeling gemeenteraad
CDA 4 zetels
VVD 3 zetels
De Onafhankelijken 2 zetels
PvdA 2 zetels
ChristenUnie 2 zetels