Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Leersum
Algemeen

Leersum - 't Jachthuis Damlust Café-Restaurant. Dit Café-restaurant bestaat niet meer.


Foto's Leersum
Rijksstraatweg

Leersum • Rijksstraatweg 1 t/m 49 • Voormalige Café-Restaurant `t Jachthuis Damlust. • Zomer 1962


Foto's Leersum
Oudenhorsterpad

Leersum • Oudenhorsterpad 2 t/m 2 • Oudenhorsterpad 2 • Lente 2007

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Leersum


Luchtfoto's Leersum / foto's Leersum




Algemene luchtfoto's / foto's van Leersum
Koopzondagen Leersum

A t/m D D t/m M M t/m Z
Achterweg Dr. W. Dreeslaan Middelweg
Amerongerwetering Dreef Molenweg
Asenweg Engelberg Muldershof
Beau Lieu Englaan Nectarweide
Bentincklaan Engweg Nieuwe Steeg
Bergweg Frankenlaan Op den Berg
Berkenlaan Gaspeldoornlaan Oudenhorsterpad
Beukenhof Gezichtslaan Peisenlaan
Beukenlaan Ginkelsedwarsakkers Plaggeberg
Bijenkorf Ginkelseweg Planterslaan
Bijenlaan Gooijerdijk Pomplaan
Boerenbuurt Groenbergen PostApart
Boerenzwaluw Groenoordlaan Postbus
Bongerdlaan Groep Postweg
Bosbadlaantje Haarweg Prins Bernhardlaan
Bovenhaarweg Halfeiken Prins Mauritslaan
Bovenpad Heiderand Prinses Beatrixlaan
Bremweg Heulweg Prinses Irenelaan
Broekhuizerlaan Heuvelzoom Prinses Margrietlaan
Broekweg Hittekamp Prinses Marijkelaan
Burg. Goudsmitlaan Hoevelaantje Putakker
Burgemeester Martenslaan Hoflaan Rijksstraatweg
Burgemeester s'Jacoblaan Honingraat Roekenes
Burgemeester vd Boschlaan Hoogstraat Schermlaan
Buurtweg Hoolweg Scherpenzeelseweg
Callunaheuvel Imkerlaan Stadhouderslaan
Damlust Immenhof Tombelaan
Dartheideweg Juffersland Torenzichtlaan
Darthuizerweg Kerkplein Traaiweg
De Boskant Kerkweg Veldlaan
De Buntlanden Kersengaard Vijverlaan
De Dam Koningin Emmalaan Vogelkerslaan
De Hommel Koningin Julianalaan Vogelslag
De Kikvors Koningin Wilhelminalaan Vredeoordlaan
De Oude Kolk Kwartellaan Weidelaan
de Perken Lomboklaan Wethouder De Langelaan
De Punt Lommerlaan Wildbaan
De Smidse M C Verloopweg Wilgenhof
De Tienden Maarsbergseweg Wilhelminahof
De Uitweg Majoorsweg Zandschulperweg
Dekkersbos Meester Bosweg Zandweg
Dennenberg Meidoornhaag








Informatie over
Leersum


Leersum is een dorp in de Nederlandse provincie Utrecht, gemeente Utrechtse Heuvelrug, op de gelijknamige Heuvelrug in het zuidoosten van de provincie. De Utrechtse Heuvelrug is sinds 2004 een nationaal park. De kern (bebouwde kom) van Leersum heeft 6.480 inwoners (1 januari 2005). Vanwege het bosrijke karakter en de ligging aan de voet van de Heuvelrug, is Leersum een gezocht vakantieoord.

Leersum was tot 1 januari 2006 een zelfstandige gemeente. Per deze datum is Leersum samen met de gemeenten Maarn, Amerongen, Driebergen en Doorn opgegaan in de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Geschiedenis


  • De naam Leersum komt als "Hlarasheim" voor het eerst voor in de 11e eeuw, in een goederenregister van de abdij van Werden (in het Roergebied). Later lezen we vaker de vormen "Laresheim" of "Laresheem". Tot op de dag van vandaag komen we deze naam in deze regio overigens tegen (bijvoorbeeld bij de lokale sportvereniging "Larsheim")
  • De betekenis van de naam heeft betrekking op de ligging in de bossen. Bij "leer" of "laar" moeten we denken aan een bos dat door de bewoners die er dichtbij woonden gebruikt werd (om o.a. hout te verzamelen), terwijl "heim" woonplaats betekent.

  • De bewoners woonden destijds voornamelijk rond het kruispunt van Rijksstraatweg, Kerkweg en Scherpenzeelseweg en in een aantal verspreid liggende boerderijen.

  • In 1905 liet rentmeester H.G. van Dam een stuk heide ontginnen en bos aanplanten. Bij de ingang van het terrein (Lombok) werden vier sierpalen gezet, die recentelijk (2003) in originele staat zijn teruggezet.

  • Op het hoogste punt van het Lombokbos werd een uitkijktoren gebouwd "Pyramide Lombok", met op de vier punten uilen, later kreeg hij zijn naam Uilentoren. In 1926 werd deze uilentoren eigendom van de gemeente. De jaarlijkse uilentorenloop (waar veel Leersummers aan meedoen), dankt zijn naam hieraan.

  • Tussen Amerongen een Leersum ligt kasteel Zuylestein. Begin 17e eeuw was dit kasteel in handen van de familie Godard van Reede. In 1630 werd het gekocht door stadhouder Frederik Hendrik, die in 1632 Leersum als rechtsgebied erbij krijgt. Van het oorspronkelijke kasteel zijn alleen nog het oude poortgebouw, de oranjerie, het speelhuis en enkele dienstwoningen blijven staan. De rest werd in 1945 per vergissing door de geallieerden vernield. Het huidige kasteel werd in 1970 als een kopie herbouwd.

  • Naast de oude Hervomde Kerk uit ca. 1500 staat de herberg "King William" (uit ca 1690). Stadhouder-koning Willem III zou hier gelogeerd hebben in 1697, toen hij zijn vriend niet thuis trof op kasteel Zuylestein. Het werd oorspronkelijk als rechthuis gebouwd.

  • Na jarenlange discussie over een gemeentelijke herindeling, komt er vanuit Gedeputeerde Staten van Utrecht in april 2004 een concreet voorstel tot samenvoeging van de gemeenten Leersum, Maarn, Amerongen, Driebergen en Doorn tot één nieuwe gemeente. Leersum stemt (na een opinieonderzoek onder de bevolking) als enige gemeente tegen deze plannen. Desondanks wordt er uiteindelijk op 13 september 2005 door de Eerste Kamer besloten tot herindeling. De gemeente Leersum houdt daarmee per 1 januari 2006 op te bestaan.


    Bezienswaardigheden

  • De oude Hervomde Kerk met zijn toren. Deze stamt uit ca 1500 (te bezichtigen op aanvraag bij de koster).

  • Staatsbosbeheer Heuvelrug-Zuid beheert een natuurterrein van 610 ha groot, met overwegend naaldhout. Het bestaat uit de complexen Leersums Veld en De Hoogstraat. In het Leersumse Veld was vroeger een kokmeeuwenreservaat. Ondanks dat nu alle kokmeeuwen zijn verdwenen, heeft men wel de broedperiode aangehouden om het terrein met al zijn vogels rust te gunnen (het is dan ook nog steeds van 15 maart tot 15 juli gesloten).

  • Kasteel Broekhuizen (even westelijk van Leersum), dateert van 1650. Het is na een grote brand in 1906 zoveel mogelijk in de oude stijl herbouwd. De voorgevel draagt het wapen van de familie Broeckhuisen, die al in 1294 bezittingen in dit gebied had.

  • De Graftombe van de familie van Nellesteijn is een monument op het hoogste punt van De Donderberg (36 m), met aan de voet ervan de grafkelder van de familie Van Nellesteijn. De graftombe is 14 m hoog en geeft een mooi uitzicht over de omgeving. De tombe is opengesteld op zondag tussen 12.00 en 16.00 uur.

  • Jaarlijks wordt op de derde zaterdag en zondag van augustus een groot Bloemencorso gehouden. Op zaterdag rijden er ca. 15 praalwagens versierd met dahlia's twee ronden door het dorp, afgewisseld door muziekkorpsen. Er worden per corso ca. 1.200.000 dahlia's gebruikt.