Informatie over
Wilsum
Wilsum is een dorpje met (in 2004) circa 900 inwoners, gelegen op de noordoever van de IJssel in de Overijsselse gemeente Kampen, tussen Kampen en Zwolle. Het strekt zich uit langs de winterdijk van de IJssel, tegenover De Zande, waarmee het vroeger door een kleine veerpont voor wandelaars en fietsers verbonden was (tegenwoordig is er nog een veer bij 's-Heerenbroek). Het dorp is in de afgelopen eeuwen en decennia maar langzaam en relatief weinig veranderd.
Folklore
In Wilsum wordt nog op de laatste zaterdag van augustus, (31 augustus was de verjaardag van Koningin Wilhelmina), het ?oranjefeest? gevierd.
Geschiedenis
Algemeen
Wilsum is al oud; het wordt al voor Karel de Grote, dus voor ca. 800, genoemd. Wilsum kreeg in 1331 stadsrechten en is dus eigenlijk helemaal geen dorp.
Hervormde kerk
De hervormde kerk van Wilsum, die van ca. 1050 stamt is de oudste van Overijssel en de op drie na de oudste van Nederland. In de kerk zijn een aantal muurschilderingen te bezichtigen die bij de laatste restauratie (1982) onder het kalk vandaan zijn gehaald. Deze schilderingen, in het koor van de kerk, stammen uit de 15e eeuw en stellen de 4 evangelisten voor, geschaard rond de Heilige Veronica die haar attribuut, de zweetdoek met het gelaat van Christus draagt. Deze schilderingen werden rond 1580 (bij de reformatie) met kalk afgedekt (Bron: H.J. Fijnenberg,
De Hervormde Kerk te Wilsum, De Walburg Pers 1983, ISBN 906011-219-9). In een gebrandschilderd ruitje van de consistorie is het wapen van Wilsum te zien: een pelikaan, die met gespreide vleugels haar jongen voert, zittend op een burcht.
Natuurschoon
In de uiterwaarden van de IJssel bij Wilsum staan een aantal nestpalen voor ooievaars opgesteld die met wisselend succes broedparen trekken. Een deel van de uiterwaarden ter plaatse is beschermd natuurgebied waarin veel wilde vogelsoorten nestelen en fourageren.
----
Wilsum is ook een Duits dorp met ongeveer 1.600 inwoners. Het is gelegen aan de B403 tussen Uelsen en Emlichheim in het Graafschap Bentheim.