Informatie over
Ommen
Ommen is een gemeente en een gelijknamige kleine stad (hanzestad) aan de Overijsselse Vecht. Ommen heeft stadsrechten sinds 1248 en wordt al rond het jaar 1100 genoemd als doorwaadbare plaats in de Vecht.
Op 1 januari 2006 woonden 17.292 inwoners in de gemeente Ommen (bron: CBS), op een oppervlakte van 181,98 km². Dit komt neer op een dichtheid van 96 inwoners per vierkante kilometer.
De volgende dorpen en buurtschappen liggen ook in de gemeente Ommen:
Archem, Arriën, Arrïerveld, Beerze, Beerzerveld, Besthmen, Dalmsholte, Eerde, Giethmen, Hoogengraven, Junne, Lemele, Nieuwebrug, Ommerschans, Stegeren, Stegerveld, Varsen, Vilsteren, Vinkenbuurt, Witharen, Zeesse, Ommerkanaal
Geschiedenis
Ommen is ontstaan op de plek van een doorwaadbare plek in de rivier de Vecht.
In de jaren jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw was Ommen het wereldcentrum van de theosofie. Op het landgoed Eerde van Philipp baron van Pallandt had Krishnamurti zijn Orde van de Ster in het Oosten gevestigd. Jaarlijks werden op het landgoed de Sterkampen gehouden. Begin jaren dertig hief Krishnamurtu zijn orde op, omdat hij tegen persoonsverheerlijking was. De baron verkocht het terrein aan de gemeente Ommen. De Sterkampen gingen tot 1938 door, en Krishnamurti was er jaarlijks gastspreker.
In 1941 werd op deze plek het strafkamp Erika gevestigd.
Verkeer
Nabij Ommen kruizen de N34/340 en de N48/348 elkaar. De N34 loopt daarna dwars door het centrum van Ommen. Voor het verkeer tussen Zwolle en Hardenberg is dit (vooral in de zomer) een beruchte
bottleneck. Er zijn dan ook vergevorderde plannen om de weg ten noorden van Ommen om te leiden.
Sinds 15 januari 1903 beschikt Ommen over een spoorverbinding met Zwolle, als onderdeel van de spoorlijn Zwolle-Emmen-Stadskanaal, aangelegd door de NOLS. Het stationsgebouw werd ontworpen door E. Cuijpers, de broer van de beroemde architect, en in 1903 gelijktijdig gebouwd met de stations van Gramsbergen, Hardenberg en Mariënberg. In 1905 kwam ook de verbinding met Stadskanaal tot stand. Het gedeelte tussen Emmen en Stadskanaal is later buiten gebruik gesteld. Van 1910 tot 1935 had Ommen een directe spoorverbinding met Deventer via Raalte, aangelegd door de OLDO.
Belangrijke buslijnen zijn lijn 31 (Ommen-Hoogeveen), lijn 81/82 (Ommen-Westerhaar-Almelo), lijn 162 (Ommen-Raalte) en lijn 167 (Ommen-Zwolle). Overige buslijnen zijn lijn 75 (Ommen-Nijverdal) en lijn 667 (Ommen-Zwolle). Dit zijn beide scholierenlijnen, ze rijden slechts enkele malen per dag.
Toerisme
De gemeente Ommen is een bekend vakantieoord. De bossen zijn een rustplek voor veel vakantiegangers. In de nabije omgeving van Ommen liggen 15 campings en verschillende bungalowparken.
In de zomer kunnen toeristen genieten van de verschillende activiteiten van de 'Ommer Bissingh', een evenement dat plaatsvindt sinds 1557, en dat elk jaar in juli en augustus weer gevierd wordt met (rommel)markten, kermis, en allerlei activiteiten.
Zetelverdeling gemeenteraad
Lokale Partij 5 zetels
CDA 5 zetels
ChristenUnie 2 zetels
PvdA 2 zetels
VVD 2 zetels
D66 1 zetel