Informatie over
Markelo
Markelo (Nedersaksisch/Twents:
Maarkel) is een dorp in Twente, Overijssel en behoort tot de Gemeente Hof van Twente. Tot 1 januari 2001 vormde het een zelfstandige gemeente.
De naam Markelo betekent bos ("lo") dat een afscheiding of grens ("marc") aangeeft (Groenedijk, 2000). Ten westen van het dorp ligt de Markelose Berg of Markelerberg (zie ook ijstijd), op de top waarvan zich het Overijssels Verzetsmonument 1940-1945 bevindt.
De bevolking van Markelo is overwegend protestants. In het midden van het dorp staat de Martinuskerk, ook wel gewoon Nederlands-Hervormde kerk genoemd. Voor de opkomst van het protestantisme, dat in Markelo verplicht opgelegd werd door de adel, werd in de parochiekerk (toen: H. Martinus) een belangrijke eucharistische wonderreliek van het H. Bloed bewaard. Tot midden 17de eeuw werden vanuit geheel Twente vele bedevaarten naar Markelo ondernomen, ondanks een verbod door de protestantse overheid.
Op de Markelose Berg stond een kapel met daarin een wonderdadig Mariabeeld.
Later maakte diezelfde protestantse overheid de bedevaarten onmogelijk door de devotiekapellen dicht te metselen of af te breken.
Ongeveer vijf kilometer ten westen van het dorp staat een 156 meter hoge televisietoren. Een miniatuurversie van deze toren staat in Madurodam in Den Haag.
Bij Markelo horen onder meer de buurtschappen Elsen, Elsenerbroek, Herike, Stoevelaarshoek, Stokkum, Markelose broek, Kerspel-Goor, Pothoek en Achterhoek. Tot de gemeentelijke herindeling van 1973 behoorde ook een klein deel van de buurtschap Zeldam tot de gemeente Markelo, die toentertijd geheel de gemeente Goor omringde.
Geboren in Markelo
Wijnand Duijvendak (30 november 1957), Nederlands politicus
Gert-Jan Oplaat (22 november 1964), Nederlands politicus
Bronnen
Groenedijk, T. (2000). Nederlandse plaatsnamen. Slingenberg Boekproducties, Hoogeveen. ISBN 90-76113-815.