Informatie over
Kuinre
Kuinre (lokaal:
De Kuunder) is een plaats in Overijssel in de gemeente Steenwijkerland. De oudste notities waarin sprake is van
Cuinder zijn vanaf ongeveer het jaar 1100.
De Verloren Haven van Kuinre
Kuinre was een vissers- en havenplaatsje, maar kwam bij aanleg van de Noordoostpolder op het droge te liggen. De Noordoostpolder werd voor een groot deel, in strijd met de Zuiderzeewet, direct aan het bestaande land (Overijssel) vastgelegd. Zo kon het gebeuren dat Kuinre 'als een vis op het droge' gevangen in het land kwam te liggen. De haven en aanlegsteigers liggen sindsdien op het land. De steiger ligt in Overijssel, het grasland ervoor ligt in Flevoland.
Het riviertje de Tjonger wordt ook wel eens de Kuinder genoemd.
De Kuinderburcht
Eveneens in de weilanden en bossen vlak voor Kuinre in Overijssel liggen nu op het droge de gereconstrueerde overblijfselen van een zeerovernest, de eerste Kuinderburcht.
De Heren van Kuinre waren de ergste zeerovers van Noord Nederland, te vergelijken met roofridders als Zweder van Bentheim, Herbrun van Putten ('de gesel der Veluwe') en Zweder van Voorst. Hun kasteel lag op een uitermate strategische locatie ten opzichte van de Hanzeroutes naar het Oostzeegebied. Kooplieden uit onder ander Danzig (Gdansk) en Hamburg werden nogal eens opgebracht en voor losgeld op het slot te Kuinre vastgezet.