Informatie over
Genemuiden
Genemuiden (plaatselijk dialect: 'Gællemuun') is een stadje in de gemeente Zwartewaterland, Overijssel, gelegen aan het Zwarte Water.
Al aan het begin van de jaartelling was hier een nederzetting, door de Romeinen Navalia genoemd. Rond 500 sprak men van Gelmuda. In 1275 kreeg het stadsrechten van Jan van Nassau. Tot 2001 was Genemuiden een zelfstandige gemeente, daarna ging het met buurgemeenten op in de gemeente Zwartewaterland.
In de 17e en 18e eeuw werd het maken van biezen matten een belangrijke bestaansbron voor de stad. Aan het begin van de 20e eeuw ging men over op de productie van kokosmatten. Hieruit heeft zich in Genemuiden de tapijtindustrie ontwikkeld, die tegenwoordig meer dan de helft van alle Nederlandse wollen en nylon vloerbedekking produceert.
In 1868 werd Genemuiden voor een groot gedeelte door brand verwoest welke ontstaan was aan de Achterweg, wat in 1869 resulteerde in een rookverbod aldaar.
Het rookverbod geldt nu nog en is uniek in ons land.
Tegenwoordig is Genemuiden de thuisstad van het zogenaamde kunstgras. Na ettelijke jaren kunstgras voor hockeyvelden gemaakt te hebben is de grootste tapijtfabrikant nu ook bezig met de productie van kunstgras voor voetbalvelden. De KNVB heeft het gebruik van kunstgras onlangs toegestaan voor gebruik bij amateurclubs.
Genemuiden kent drie (voorheen vier) kerkgenootschappen, te weten Nederlands Hervormd en Gereformeerd (Synodaal) (beide thans samengegaan in de Protestantse Kerk in Nederland), Christelijk Gereformeerd en Gereformeerde Gemeente. Het maakt hiermee duidelijk deel uit van de zogeheten Nederlandse Bijbelgordel.