Informatie over
Denekamp
Denekamp is ontstaan op een plek waar men buiten bereik was van het overstromingswater van de nu nog door de gemeente lopende rivier de Dinkel. Het kerspel Denekamp is later gevormd door samenvoeging van de buurtschappen Denekamp, Noord-Deurnigen en Beuningen (nu gemeente Losser). De naam ‘buurtschap’is in de Middeleeuwen ingevoerd voor nederzettingen welke reeds een bepaalde omvang hadden en een zekere kern bezaten. Het waren hechte, vaak gesloten gemeenschappen.
De gronden in en rond Denekamp waren tot 1527 voor het overgrote deel eigendom van de bisschop van Utrecht. Rond de 15e eeuw was de plaats Denekamp een betrekkelijk klein dorp met amper 100 huizen, verspreid langs een enkele dorpsstraat in de nabijheid van een kerk. Deze kerk was in de 13e eeuw opgetrokken uit Bentheimer zandsteen. De toren is wat later, omstreeks 1436, aangebouwd. Dit bouwwerk is thans nog terug te vinden aan de Sint Nicolaaskerk in het dorp Denekamp.
Nog altijd is Denekamp een plaats die sterk door het Rooms-katholiek geloof gekenmerkt wordt. In haar omgeving vinden wij bovendien kloosters. De Franciscanessen van Denekamp vormen zelfs een aparte congregatie. In het klooster van deze congregatie verblijft de inmiddels bejaarde prelaat Johannes Gerardus Maria Kardinaal Willebrands op zijn stille oude dag.
De mensen in het dorp waren veelal landbouwer. Geleidelijk aan, met name de laatste anderhalve eeuw, hebben deze boerderijen plaats moeten maken voor woningbouw en winkelbouw.
Denekamp was in de tijden voor Christus een Keltische nederzetting, totdat Germaanse stammen de streken gingen bevolken in de periode vlak voor en vlak na het begin van de christelijke jaartelling. Bij Denekamp ligt het Huis Singraven uit 1415.
Klootschieten en midwinterhoornblazen zijn erg populair. In de winter kan er in de omgeving van Denekamp gelanglaufd worden over uitgezette routes.
Geboren in Denekamp
Herman Snoeyink (6 augustus 1951), Nederlands amateurwielrenner en wielerbondscoach