Informatie over
Boxmeer
Boxmeer is een gemeente in het oosten van de provincie Noord-Brabant en ligt in het Land van Cuijk.
Geschiedenis
De gemeente Boxmeer bestaat pas sinds enkele jaren in zijn huidige vorm. In 1998 vond een belangrijke gemeentelijke herindeling plaats waarbij de gemeenten Boxmeer en Vierlingsbeek werden samengevoegd. Vier jaar eerder waren de gemeenten Boxmeer en Oeffelt al bij elkaar gevoegd, waarbij ook het grootste gedeelte van Rijkevoort naar Boxmeer ging. Tijdens de bezetting in 1942 was de gemeente Sambeek al samen gegaan met Boxmeer.
Ligging
De gemeente ligt aan de Maas en grenst aan de gemeenten (met de klok mee) Cuijk, Gennep, Bergen, Venray en Sint Anthonis. In 1998 ontstond de gemeente uit een fusie van gemeente Boxmeer en Vierlingsbeek. Vlak bij Boxmeer ligt in de uiterwaarden van de Maas het natuurgebied de Maasheggen.
Kernen
Beugen, Boxmeer (gemeentehuis), Groeningen, Holthees, Maashees, Oeffelt, Overloon, Rijkevoort, Sambeek, Vierlingsbeek en Vortum-Mullem.
Politiek
Op 7 maart 2006 waren verkiezingen voor de gemeenteraad. De Boxmeerse gemeenteraad telt 21 zetels en bestaat uit:
SP 6 zetels
CDA 4 zetels
LOF/BB '86 1 zetels
LOF/Dorpslijst Oeffelt 2 zetels
LOF/Lijst Overloon 2 zetels
Vijf Dorpen Belang 2 zetels
VVD 1 zetels
LOF/Belangengroep Rijkevoort 1 zetels
PK2002 1 zetels
LOF/Politiek Beugen 1 zetels
Donderdag 6 april 2006 heeft de nieuw gekozen gemeenteraad het nieuwe college benoemd:
Het college van B&W bestaat uit:
Karel van Soest, burgemeester (VVD, sinds 19xx)
E.G.M. Roemer, wethouder (SP)
J.A. de Graaf, wethouder (CDA)
H.M.J. van den Brand-van Kempen, wethouder (Vijf Dorpen Belang)
R. Klaassen, wethouder (Lijst Overloon)
B. Moeskops, wethouder (SP)
Bezienswaardigheden
Boxmeer is rijk aan bezienswaardigheden. Zo staat aan de rand van het dorp nog een restant van het Kasteel van Boxmeer. In de 13e eeuw regeerde hier Jan Boc -de Heer van Meer- over "Boc's Meer" waar later de naam 'Boxmeer' uit is ontstaan. In de kelders van het kasteel zijn twee kleine musea over de geschiedenis van de heerlijkheid Boxmeer. Aan het begin van de oprijlaan van het kasteel staat de Nepomukkapel uit 1737, ter bescherming tegen de gevaren van het water. Tegenover de kapel staat de protestantse kerk uit 1822.
De Sint Petrusbasiliek in het centrum van Boxmeer dateert uit de jaren vijftig, maar staat op een plek waar al in de vierde eeuw een klein kerkje stond. Ongeveer in de twaalfde eeuw werd het houten bouwsel vervangen door een stenen kerk die in de loop der eeuwen uitgroeide tot het gebouw zoals dat nu te zien is. Binnen treffen we nog wel originele elementen aan. Zoals het eikenhouten oksaal (zangzolder) uit 1634 en een marmeren graftombe uit 1741. In de crypte onder de kerk vond rond 1400 het zogenaamde Bloedwonder plaats. Deze gebeurtenis maakte van Boxmeer een bedevaartplaats. Nog altijd trekt elk jaar twee weken na Pinksteren, de zogenaamde Vaartzondag, een processie door de straten van Boxmeer om het Bloedwonder te herdenken.
Het Karmelietenklooster vlakbij de kerk werd tussen 1653 en 1709 gebouwd. In het klooster bevinden zich achttien prachtige glas-in-lood ramen uit de zeventiende eeuw, met ontwerpen van Abraham van Diepenbeek. Andere bijzondere stukken die we in het klooster aantreffen zijn zes olieverfschilderijen uit het Kasteel met daarop drie generaties graven en gravinnen van het Huis Bergh. Het klooster zelf wordt op passende wijze geflankeerd door de Latijnse school uit 1707 en een booggebouw uit 1653.
Evenementen
In Boxmeer worden al meer dan 260 jaar ieder jaar op carnavalsmaandag Metworstrennen gehouden. Verder wordt elk jaar in Boxmeer de wielerronde Daags na de Tour gereden. Deze wielerronde wordt gehouden op de maandag direct na afloop van de Ronde van Frankrijk. 'Daags na de Tour' is een jaarlijks terugkerende spektakel met nationale en internationale allure.
Verkeer en vervoer
Belangrijke verkeersaders zijn de A73, A77 en de Maaslijn, spoorlijn tussen Nijmegen en Venlo met in de gemeente stations te Vierlingsbeek en Boxmeer.