Informatie over
Enkhuizen
Enkhuizen is een stad en gemeente in de regio West-Friesland, in de Nederlandse provincie Noord-Holland, en ligt daar in het oude gewest Westflinge. De gemeente ligt aan zowel het Markermeer als het IJsselmeer. In de gemeente wonen 17.724 inwoners op een oppervlakte van 14,31 km² (waarvan 1,78 km² water) (1 januari 2006, bron: CBS).
Enkhuizen is een belangrijk toeristisch centrum (jachthavens, Zuiderzeemuseum). Daarnaast telt het stadje vermaarde zaadbedrijven en tuinbouw, alsmede enige industrie. Enkhuizen fungeert ook in lichte mate als forenzenplaats voor de Randstad.
Enkhuizen staat bekend als de 'Haringstad' vanwege haar verleden als centrum voor de haringvisserij.
Geschiedenis
Enkhuizen begon haar bestaan in de Middeleeuwen als haven- en vissersdorp. In 1355 kreeg Enkhuizen stadsrechten en werd het verenigd met het naburige dorp Gommerkerspel. In de 15e en 16e eeuw werd overgegaan tot de aanleg van havens en vestigwerken, die nog steeds zichtbaar zijn in de stad.
De 17e eeuw was de bloeitijd van Enkhuizen. De stad telde de grootste haringvloot van de Nederlanden, en bezat tevens een kamer van de VOC. Ook de West-Indische Compagnie was in de stad vertegenwoordigd. Door handel op de Oostzeelanden, Engeland, West-Afrika en Indië werd Enkhuizen rijk. De stad telde zo'n 25.000 inwoners, aanzienlijk meer dan het huidige aantal.
Eind 17e eeuw trad het verval in. De oorlogen met Engeland en de concentratie van handel op Amsterdam zorgden ervoor dat Enkhuizen een van de dode stadjes aan de Zuiderzee werd. Met de aanleg van de Afsluitdijk ging uiteindelijk ook de haringvisserij verloren, hoewel er nog lange tijd op andere soorten in het IJsselmeer kon worden gevist.
Na aanleg van de spoorlijn naar Amsterdam bloeide het stadje weer enigszins op. Na de Tweede Wereldoorlog nam ook de bevolking weer toe en werd de bebouwing van Enkhuizen voor het eerst buiten de 17e eeuwse omwalling uitgebreid.
Overige plaatsen binnen de gemeente
Dorp:
Oosterdijk
Buurtschap:
Westeinde
Verkeer en Vervoer
Enkhuizen is per trein verbonden met Hoorn en Amsterdam. De N506 verbindt Enkhuizen met Hoorn; de N302 zorgt voor de verbinding met snelweg A7. De N302 loopt door over de Houtribdijk, die het Markermeer van het IJsselmeer scheidt. De dijk verbindt Enkhuizen met Lelystad. In de dijk bevindt zich een groot sluizencomplex alsmede een Naviduct, dat ervoor zorgt dat auto- en scheepvaartverkeer elkaar ongehinderd kunnen passeren. In het zomerseizoen vaart de "Bep Glasius" driemaal per dag tussen Stavoren en Enkhuizen. In het zomerseizoen wordt er ook naar Urk gevaren door een andere rederij.
Geboren in Enkhuizen
Sjors Fröhlich (20 juni 1967), presentator
Wijda Mazereeuw (11 augustus 1953), zwemster
Gerrit Zalm (6 mei 1952), politicus
Paulus Potter (20 november 1625), schilder
Bezienswaardigheden
Het door grachten doorsneden stadje Enkhuizen ligt voor een groot deel binnen de goed intact gebleven 16e eeuwse omwalling. Bekend zijn de Drommedaris (1540; in 1649 verhoogd en van een toren voorzien) met klokkenspel van P. Hemony, daterend uit de jaren 1671-1677, de laat-gotische Zuider- of Pancraeskerk, uit de 15de en 16e eeuw, met indrukwekkende toren, waarin klokkenspel van de gebroeders Hemony, de Wester- of Sint-Gommaruskerk, uit de 15de en 16e eeuw, met aangebouwde librije, waarin een 17e eeuwse interieur en het stadhuis (1686-1688) met fraai interieur. voorts zijn vermeldenswaard de waterpoorten Oudegouwsboom en Boerenboom (beide daterend uit de 17e eeuw), de stadsgevangenis (1612) en de waag (in vroeg-renaisance) uit 1559.
Watersport