Informatie over
Raamsdonksveer
Raamsdonksveer is een plaats in de Nederlandse gemeente Geertruidenberg, provincie Noord-Brabant, aan de Donge. Het is een regionaal centrum van handel en industrie. In Raamsdonksveer bevindt zich het Nationaal Automobiel Museum (tot eind 1980 in Leidschendam).
Geschiedenis
In 1273 komt Raamsdonk voor het eerst als "Dunc" in de akten voor als parochie. In 1317 werd een gedeelte van het recht van uitoefenen van overheidsmacht in leen gegeven aan Claes van Wieldrecht en die werd daarmee Ambachtsheer van Raamsdonk. Een ander deel van de parochie was eerder uitgegeven en vormde samen met een deel van de parochie van Waspik de ambachtsheerlijkheid Groot Waspik. Het zuidoostelijk deel zou later de naam Hendrik Luiten Ambacht krijgen.
In 1822 zou Raamsdonk uiteindelijk als gemeente zijn definitieve grenzen krijgen. Ook de Elizabethsvloed, waarvan de sporen nog in de 18e eeuw zichtbaar bleven, trof Raamsdonk. Een groot deel van de bevolking ging rond 1611 over naar de kant van de Hervorming. De gevolgen waren dat er zich binnen Raamsdonk twee kernen aftekenden: Raamsdonk-dorp en Raamsdonksveer. Raamsdonk-dorp ontwikkelde zich als een op de landbouw gericht dorp, terwijl Raamsdonksveer, gelegen aan de rand van het water, zich meer ontwikkelde als een plaats van vissers, schippers, dijk- en polderwerkers en griendwerkers. In 1722 werd in Raamsdonk-dorp het nieuwe raadhuis gebouwd. Door het groeiende aantal katholieken werd er in 1787 weer een aparte parochie gesticht. Hierdoor kreeg de parochie zijn middeleeuwse grenzen weer terug.
De aanleg van de grote weg Parijs-Amsterdam onder Napoleon betekende voor Raamsdonksveer nieuwe bloei. Omdat er, vanwege de nabijheid van de vesting Geertruidenberg en de nu nog te bezichtigen Lunet aan deze zijde van de Donge, geen stenen huizen gebouwd mochten worden, ontstond er weer een nieuwe parochie in 1843. Ook werd er in 1878 een Hervormde parochie gesticht met de bouw van een kerk. De Tweede Wereldoorlog en de watersnoodramp in 1953 lieten sporen van ellende na. Mede dankzij de ontwikkeling van industrieterrein de Dombosch en de hiermee samenhangende werkgelegenheid kwam de gemeente weer tot grote bloei.
In Raamsdonkveer staat een watertoren uit 1925 van Hendrik Sangster.
Cor Kieboom is hier geboren.