Informatie over
Lieshout
Het dorp
Lieshout is onderdeel van de gemeente Laarbeek. Het aantal inwoners bedroeg per 1 juni 2005 4.271. Lieshout was tot 1 januari 1997 een zelfstandige gemeente en omvatte de dorpen Lieshout en Mariahout.
Geschiedenis
Lieshout wordt voor het eerst genoemd in 1146 in een oorkonde die nu in de Nationale bibliotheek van Parijs wordt bewaard. De schrijfwijze was "Litholz". In deze oorkonde worden de eigendommen die de Sint Servaaskerk in Maastricht bezat door Koning Koenraad III vastgesteld. De grenzen van Lieshout werden vastgesteld in 1311 en tot heden zijn die weinig veranderd. In 1311 gaf Hertog Jan van Brabant de gronden van Lieshout aan de toenmalige inwoners.
De oudste 'ridder en heer' van Lieshout was Balduinus, die zijn rechten rond de 12e eeuw schonk aan de abdij Floreffe. Tegen het eind van de 17e eeuw gingen de rechten naar de abdij van Postel, en begin 18e eeuw kreeg de Familie Bout deze rechten in handen. Tijdens de Franse overheersing kwam er een einde aan deze bestuursvorm, en werd deze zoals hij nu nog is.
Gebruikte bron: Officiële gemeentegids Laarbeek 2006
(Historische) bezienswaardigheden
Bavaria. Lieshout dankt zijn bekendheid aan het biermerk Bavaria dat in 1719 werd opgericht, en toch een relatief grote bekendheid in Nederland heeft.
Poort van Binderen. Toegangspoort uit 1474 die toebehoorde aan de Abdij van Binderen uit Helmond, later naar Lieshout overgeplaatst.
Oudste pand van Lieshout dat dateert uit 1625.
Ambachtsfabriek Merkelbach.