Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Klundert
Kerkring

Klundert • Kerkring 15 t/m 29 • Kerkring 23 Hier woonde van 1957 tot 1965 de fam. Geerts (Chris en Alie) met hun 18 kinderen • Lente 1985


Foto's Klundert
Noordschans

Klundert • Noordschans 1 t/m 39 • Vanuit het westen gezien. • Winter 2014


Foto's Klundert
Noordschans

Klundert • Noordschans 1 t/m 39 • Mei 2014 • Lente 2014


Foto's Klundert
Noordschans

Klundert • Noordschans 1 t/m 39 • Eigen opname zondagmiddag 5-10-2014 • Herfst 2014

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Klundert


Luchtfoto's Klundert / foto's Klundert




Algemene luchtfoto's / foto's van Klundert
Koopzondagen Klundert

A t/m H H t/m P P t/m Z
't Hooft Houtzagerij Prins Willemstraat
't Hooren Werck Keenestraat Rondeel
't Magesijn Kerkring Santberge
't Noorseplein Kerkweg Schanspoort
't Ravelijn Keteldiep Schansweg
't Reekje Kievitweg Schoolpad
't Walletje Klundertsedijk Sint Janspad
Aleidstraat Korhoenweg Stadhuisring
Ambachtsherenweg Kroonwerk Steinstraat
Beatrijsweg Krugerstraat Stoofdijk
Beukenlaan Kwartelweg Suijkerberch
Blauwe Hoefsweg Kweeklust Tol
Blauwe Sluisdijk Langeweg Tonnekreek
Boudewijnstraat Markdijk Tonsedijk
Brugstraat Mauritsweg van Abcoudestraat
Buitendijk Oost Molenberglaan van Coehoorn-Bastion
Buitendijk West Molenstraat van Gaasbeekstraat
De Flank Molenvliet van Polanenpark
De Gracht Moye Keene van Puttenstraat
De Keetel Niervaartweg van Strijenstraat
de Kreeck Nijverheidsstraat van Vlaanderenstraat
de Sluijs Noordhoek Verlaatstraat
Dennenpad Noordschans Vestkant
Doorsteek Odapad Vlietweg
Eikenlaan Odastraat von Kropffplein
Fazantweg Oliemolenstraat Voorstraat
Fuutweg Oosterstraat Walstraat
Gezellenpad Oranjestraat Weergang
Graaf Florisstraat Parallelwg Z Rijkswg 17 Westelijke Randweg
Groeneweg Parelhoenweg Westerstraat
Halve Maan Patrijsweg Wielewaalweg
Het Weeltje Pelikaan Witte Weideweg
Hilsepoort PostApart Zevenbergsepoort
Hoogstraat Postbus Zevenbergseweg
Houtsnipweg Poststraat Zweedsestraat








Informatie over
Klundert

Klundert is een plaats in Noord-Brabant, gelegen in de gemeente Moerdijk.

Klundert


De vestingstad Klundert heeft 5.873 inwoners en ademt rust uit. Het bijzondere groene karakter heeft zelfs internationaal de aandacht getrokken. Klundert won in 1998 de tweede prijs bij Entente Florale, de Europese wedstrijd voor groenvoorziening in gemeenten. In Klundert vindt u ook de Niervaert, een recreatiecomplex met overdekt zwembad en zalen voor vergaderingen en feesten. De trots van Klundert is het voorname renaissancistische stadhuis, gebouwd in opdracht van Prins Maurits in 1621. Het is één van de weinige stadhuizen in Nederland dat geheel vrij op een plein staat.


Geschiedenis

Rond 1250 ontstond, gelegen aan gunstig vaarwater, het dorp Die Overdraghe. Het lag aan een riviertje met diezelfde naam, tussen de Mark en het Hollands Diep. Toen het riviertje verzandde, werd een nieuw vaarwater gegraven: De Niewervaert. Het dorp nam spoedig deze naam over: Niervaart.

In het midden van de vijftiende eeuw moest het dorp prijsgegeven worden aan de zee In 1558 werd het gebied waar eens Niervaart had gelegen ingedijkt en ingepolderd, op die plaats werd toen het dorp De Clundert gesticht. De laatste naam is gebleven: we spreken nu alleen nog maar over Klundert. Lokaal wordt het stadje ook wel De Klundert genoemd.

In 1357 kreeg Klundert, dat tot 1813 tot Holland behoorde, stadsrechten van de heer en vrouwe van Strijen. In 1362 werd het een eigen heerlijkheid, die aan Jan I van Polanen toeviel. Deze was ook heer van Breda en via hem vererfde de heerlijkheid aan de Nassau's, later prinsen van Oranje. Tot 1881 is veel land binnen de gemeente van een of meer leden van dit adellijk, vanaf 1813 koninklijk, huis gebleven. In dat jaar werden de landerijen staatseigendom.

Al vroeg in haar geschiedenis werd Klundert geplaagd door rampen. In 1420 brandde de stad af. Het jaar daarop werd het gehele gebied overstroomd tijdens de Sint Elisabethsvloed. Maar spoedig begon de terugwinning van land op het water. In 1558 werd een dijk aangelegd langs het Hollands Diep en daarmee was een groot gedeelte teruggewonnen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd Klundert in 1944 door terugtrekkende Duitse troepen in brand gestoken. Net enigszins hersteld, overstroomde in 1953 90% van haar grondgebied. Vanaf toen is een rigoureuze restauratie opgezet, die de plaats maakte tot wat het anno 2005 nog is.

In 1583 kreeg de stad een omwalling, aangelegd op last van prins Willem I van Oranje-Nassau. Vanaf toen was het een onderdeel van de Zuid-Hollandse vestinggordel. Ook prins Maurits had een zwak voor de stad: hij schonk het zijn raadhuis. In 1793 ondervonden de toen oprukkende Franse troepen hier de eerste tegenstand, die hen uiteindelijk zouden dwingen tot terugtrekking. Ons land bleef vervolgens nog ongeveer twee jaar onafhankelijk.

De omwalling is van 1931 tot 1979 onderworpen geweest aan een grondige restauratie. Tegenwoordig zijn de wallen een bezienswaardigheid geworden.

Door zijn ligging aan goed vaarwater is het Klundert economisch niet slecht vergaan. Het industrieterrein Moerdijk is voor een groot deel op Klunderts grondgebied gebouwd. Vanaf 1997 maakt Klundert deel uit van de gemeente Moerdijk.


Activiteiten

In Klundert worden veel activiteiten georganiseerd. Deze worden mede mogelijkgemaakt door verschillende collecten langs de deuren.
Zo is er bijvoorbeeld een dagvullend programma tijdens Koninginnedag (spelletjes, demonstraties, gratis eten) en een heel weekend braderie met kermis.
Vaak komen mensen van heinde en ver naar Klundert om deze activiteiten mee te maken. Een bekende uitspraak is ook wel: Wie glundert in Klundert die blundert niet.


Foto-impressie

Hieronder staat een korte foto-impressie van Klundert, gemaakt op 25 maart 2005.

Kerken


Centrum

Vestingwerken