Informatie over
Wittem
Wittem was tot 1998 de naam van een gemeente in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg. Tevens is het de naam van het gedeelte van het dorp Partij-Wittem dat aan de noordelijke zijde van de provinciale weg tussen Maastricht en Vaals is gelegen, waar zich het bekende Redemptoristenklooster en het kasteel bevinden met daaromheen enkele winkeltjes, restaurants/cafés en een klein aantal woningen verspreid.
De naam Wittem wordt in een akte uit 1125 voor het eerst officieel vermeld als Witham. Het grondgebied werd in 1520 verheven tot een vrije rijksheerlijkheid en in 1732 tot graafschap en bleef dit tot de inname door de Franse Republiek aan het einde van de 18e eeuw. Op het grondgebied bevonden zich onder meer het 13e eeuwse kasteel en de woonkern Partij. Het huidige Redemptoristenklooster werd er tussen 1729 en 1733 gebouwd. Na de Franse tijd ontstond de nieuwe gemeente Wittem, met reeds vanaf het begin hierin de kernen Partij en Eys.
De gemeente werd met ingang van 1 januari 1999 vrijwillig samengevoegd met de gemeente Gulpen. Deze voormalige gemeenten waren in hun vorm ontstaan in 1982 bij de gemeentelijke herindeling die dat jaar in de gehele provincie plaatsvond, Wittem kreeg hierbij haar nieuwe vorm door de toevoeging van gedeeltes van de destijds opgeheven gemeenten Slenaken en Wijlre. Het gemeentehuis was gevestigd te Mechelen. De gemeente Wittem was op het laatst met 4.250 hectare groter dan Gulpen met 3.077 hectare en reikte van Trintelen tot Slenaken, de inwonersaantallen waren in beide gemeentes met 8000 ongeveer gelijk. Na de samenvoeging in 1998 bleef Wittem deels als gemeentenaam behouden, de nieuwe naam luidde Gulpen-Wittem.