Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Wijnandsrade
Jan Maenenstraat

Wijnandsrade • Jan Maenenstraat 1 t/m 33 • Buurt de Paep • Zomer 1995


Foto's Wijnandsrade
Laar

Wijnandsrade • Laar 1 t/m 17 • Lente 2006


Foto's Wijnandsrade
Laar

Wijnandsrade • Laar 1 t/m 17 • Lente 2005


Foto's Wijnandsrade
Laar

Wijnandsrade • Laar 1 t/m 17 • Winter 1970


Foto's Wijnandsrade
Swier

Wijnandsrade • Swier 1 t/m 39 • Uit de richting Brommelen komende. • Zomer 2011


Foto's Wijnandsrade
De Velde

Wijnandsrade • De Velde 1 t/m 61 • Knevelsweg / De Velde • Zomer 2008

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Wijnandsrade


Luchtfoto's Wijnandsrade / foto's Wijnandsrade




Algemene luchtfoto's / foto's van Wijnandsrade
Koopzondagen Wijnandsrade

A t/m K K t/m P P t/m Z
Blauwe Steen Koningsgraven Pater Hoijngstraat
Bongard Kornerstraat Peetersstraat
Borchhofstraat L Ortijestraat Pijlsstraat
Brommelen Laar PostApart
Brommelenweg Landweg Postbus
Burgemeester Snijdersstraat Langweide Rhodestraat
Conventuelenstraat Leeuwerickensanck Stephanusstraat
De Velde Mascherelstraat Swier
Deckersstraat Meijsstraat Swierderkerkweg
Drummenstraat Molenweg Teheuxstraat
Eijssenstraat Niethuizen Terlindenweg
Hellebroekerweg Opfergeltstraat Van Bongardstraat
Jan Maenenstraat Oudenboschstraat Vink
Jasparstraat Panhuijsstraat Vleugelsweg
Kalte Herberg Papenbroek Weg achter Swier
Kersboomkensweg Pater Ebersweihlerstraat Zinkenstraat








Informatie over
Wijnandsrade

Wijnandsrade (Limburgs: Wienesrao) is een dorp in Nederlands-Limburg. Sinds 1982 behoort het tot de gemeente Nuth. Op 1 januari 2004 bedroeg het aantal inwoners 1819.

Het woord rade (ook wel rhode of rode) betekent ontginning. De naam betekent dus 'het ontgonnen gebied van Wijnand'. In vroeger tijden werd het dorp ook wel Rode of "Herwinandsrode" genoemd.

Het opvallendste gebouw in het dorp is kasteel Wijnandsrade. De eerste burcht moet hebben gestaan op een kunstmatig opgeworpen hoogte, een motte, die was omzoomd door vijvers. Na de uitvinding van het buskruit was deze niet meer verdedigbaar door de ridders van Rode en Mascherel. Daarom werd aan de voet van de motte een versterkt kasteel gebouwd, waarvan het oudste gedeelte intact is gebleven. Dit dateert uit 1554 - 1563. Kasteel en borchhof zijn van 1717 - 1719 ingrijpend verbouwd door Vrijheer Joseph Clemens von Bongart. De langgerekte voorgevel stamt uit die tijd. Kasteel en hoeve zijn thans in bezit van de Stichting tot behoud van Kasteel Wijnandsrade.

De parochiekerk heeft als patroon de H. Stephanus, diaken en eerste martelaar. De eerste keer dat deze parochie werd genoemd was in 1307 (onder de statuten van het Concilie van Susteren). Het kerkgebouw werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door een tijdbom aanzienlijk vernield, maar is in 1947 vergroot en in dezelfde stijl gerestaureerd. Een pittoreske gevel is die van het vroegere panhuis aan de panhuysvijver. Een hoog huis uit ca. 1860 achter de Hoeve Niethuizen is sinds enkele jaren rijksmonument. Hier woonde destijds het echtpaar Maurissen-Kerens de Wylre.

De vroegere gemeente Wijnandsrade bestond uit twee dorpen (Wijnandsrade en Swier) en vier buurtschappen (Vink, Laar, Aalbeek en Brommelen). Oorsponkelijk was Swier groter dan Wijnandsrade, maar dat is in de 20e eeuw veranderd door veel nieuwbouw.

Van 1872 tot 1910 was op het kasteel een seminarie van de Duitse Jezuïetenorde, die gastvrij onderdak had gevonden omdat zij het vaderland wegens de Kulturkampf moest ontvluchten. Pater Wilhelm Eberschweiler SJ, die leiding gaf aan de vestiging in Wijnandsrade, staat op de nominatie om zalig verklaard te worden. Hij is begraven in Trier. Een andere bekende Jezuïet was pater Erich Wasmann SJ, die een mierencollectie bijeenbracht die wereldberoemd is geworden. Van 1928 tot 1967 was hier een seminarie van de paters Minderbroeders-Conventuelen onder leiding van pater Carolus Hoyng OFM CONV.

Het Gem. Kerk. Zangkoor St. Cacilia is opgericht in 1863 en de Kon. Erkende Fanfare St. Caecilia in 1892. Dit zijn de oudste verenigingen van Wijnandsrade. De Heemkundevereniging Vrienden van Wijnandsrade is op de valreep voor de gemeentelijke herindeling in december 1982 opgericht en heeft inmiddels diverse publicaties uitgebracht over de rijke historie van Wijnandsrade.