Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Wessem
Molenweg

Wessem • Molenweg 2 t/m 26 • Zomer 2008


Foto's Wessem
Pol

Wessem • Pol 1 t/m 15 • Pol 6 januari 2009 • Winter 2009


Foto's Wessem
Pol

Wessem • Pol 1 t/m 15 • Pol 6 januari 2009 • Winter 2009

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Wessem


Luchtfoto's Wessem / foto's Wessem




Algemene luchtfoto's / foto's van Wessem
Koopzondagen Wessem

A t/m H H t/m O O t/m Z
Achter de Bienberg Het Schoor Op de Brakerhoef
Achter de Graef Hobusstraat Op den Dries
Antoniusstraat Hofstraat Parallelweg
Beekstraat Hoge Boomgaard Pastoor-Janssenstraat
Burgemeester Joostenlaan Horionstraat Pol
De Bongerd Keizerstraat Polderweg
De Greend Kerkstraat Polstraat
De Groese Kerweg Postbus
De Kemp Klein-Welzheimstraat Schippersveld
De Klinck Kloosterlaan Schoolstraat
De Korte Beemdens Kroonstraat Sleutelstraat
De Lange Beemdens Laurierstraat Sluisweg
De Megelveld Maasdijk St. Jorisstraat
De Speije Maasstraat St. Medardusstraat
De Zeulk Markt Steenweg
Grachtstraat Marktstraat Terpstraat
Groeneweg Meerschutte Thornerweg
Groenstraat Molenweg Van Gelderstraat
Haegstraat Monsieurstraat Van Horneplein
Hagenbroekerweg Muntstraat Waage Naak
Havermansstraat Nieuwstraat Wallenstraat
Helstraat Ohijeplein Wulmenstraat
Het Dael Op 't Hobus








Informatie over
Wessem

Wessem
Wessem is een plaatsje in Limburg (Nederland). Wessem maakt deel uit van de gemeente Heel sinds de gemeentelijke herindelingen, wat destijds tot groot verzet van de plaatselijke bevolking leidde. Zoals vele kleine plaatsjes in Limburg heeft Wessem een landelijk karakter en een rijke historie.


Verleden

Wessem kende een rustiek verleden, hetgeen nog valt waar te nemen aan de vestingachtige opbouw en het stedelijke karakter van het oude centrum met een uniek net van straatjes, verhard met maaskeitjes. Een groot deel vande oude bebouwing is bewaard gebleven.
Een absolute bezienswaardigheid is het plein voor het voormalige gemeentehuis, nu een accountancykantoor, waarop met maaskeitjes het gemeentewapen van de voormalige gemeente Wessem is uitgebeeld.


Geschiedenis

Wessem hoorde bij het Overkwartier of Opper-Gelre en was dus achtereenvolgens Spaans en Oostenrijks (of Belgisch). In de Franse tijd hoorde het ook bij het Belgisch departement van de Nedermaas.


Wessem b.v.

Dankzij de ligging aan de grindplassen aan de Maas is Wessem nog altijd betrekkelijk welvarend. Een typerend voorbeeld hiervan is dat grind, zand en mergel exploiteert en één van de grootste grindproducenten van Nederland is. Wessem is onder andere verantwoordelijk voor een groot deel van het in Nederland gebruikte grind en cement. Een ander voorbeeld zijn de talloze steen- en (dak-)pannenfabrieken. De steenfabriek van Joosten heeft een blijvend landschapselement achtergelaten in de vorm van de "koele vaan Jooste", een natuurgebied tussen Thorn en Wessem, waar een omvangrijke blauwe reigerkolonie zijn thuis heeft gevonden.


De St. Medarduskerk

De St. Medarduskerk, oorspronkelijk gebouwd omstreeks het jaar 946 in romaanse stijl en later verbouwd in gotische stijl, werd in 1944 grotendeels verwoest toen de Duitsers en geallieerden elkaar bestookten vanaf beide maasoevers. Op 10 november van dat jaar bliezen Duitse troepen de toren op, die vervolgens bovenop het schip viel. Alleen de onderbouw van de toren, de muren van het koor en de zijbeuken, alsmede een aantal pilaren met Maaskapitelen, overleefden de verwoesting.

De plannen van pastoor J. Steinhart om de restanten te slopen en te vervangen door een geheel nieuwe kerk op een centralere plek in het dorp werden verhinderd door toedoen van architect en monumentenzorger F.P.J. Peutz, die het kerkbestuur van het belang van de restanten wist te overtuigen. Peutz was hierna een voor de hand liggende keuze voor de herbouw van de kerk. Door de vondst van belangrijke overblijfselen van de vroegromaanse kerk in 1946 werd de bouw van de nieuwe kerk flink vertraagd. Pas eind 1948 ging de restauratie van start.

Op 31 december 1949 was het gebouw, met uitzondering van de toren, hersteld en kon de kerk in gebruik worden genomen. Peutz had zich bij de herbouw deels laten leiden door de oude situatie en gebruik maakte van de restanten. Het restant van de oude toren werd echter gesloopt om het schip met een travee verlengd te kunnen verlengen. De toren werd vervolgens in 1950-1951 enkele meters meer naar het westen en iets hoger herbouwd, waarbij voor het onderstuk rivierstenen afkomstig van de oude toren werden gebruikt terwijl voor het bovenstuk mergel werd gebruikt. Bovendien werd het schip breder uitgevoerd, met gebruikmaking van de middeleeuwse pilaren die iets verplaatst werden, en werden de zijbeuken versmalt tot processiegangen. Ook kreeg het schip een lichtbeuk in een romaans aandoende stijl, waardoor een basilicale opzet ontstond. De historisch belangrijke archeologische overblijfselen van het vroegromaanse kruisbasiliekje met klaverbladvormige oostpartij werden in het nieuwe kerkgebouw verwerkt.


OLS

In 2004 heeft de schutterij van Wessem, St. Joris, het Oud Limburgs Schuttersfeest in Opglabbeek gewonnen. Als winnaar had het de eer om het OLS in 2005 in Wessem te organiseren.


Wat te doen in Wessem

  • Speeltuin De Roetsj
  • Tennisvereniging Wessem
  • Zwembad Wisheim
  • Voetbalvereniging RKSVW
  • Schutterij St. Joris
  • Basisschool St. Medardus
  • Rooms-Katholieke Parochie St. Medardus
  • Harmonie Eendracht Maakt Macht
    Volleybalclub vc Maasdal