Informatie over
Venray
Venray is een plaats en gemeente in Limburg (Nederland). De gemeente telt 39.030 inwoners (1 januari 2006, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 146,03 km².
Overige kernen
Castenray, Heide, Leunen, Merselo, Oirlo, Oostrum, Smakt, Veulen, Vredepeel en Ysselsteyn.
Geschiedenis
Venray en de andere dorpen behoorden bij het Overkwartier van Gelre of Spaans Opper-Gelre. Tijdens de Spaanse Successieoorlog werd het gebied door Pruisische troepen bezet, en zo bleef het als deel van Pruisisch Opper-Gelre ongeveer een eeuw lang Duits (tot 1814).
Na de val van Napoleon werd Europa opnieuw verdeeld: het hele Maasgebied werd met het oude Land van Loon verenigd tot een provincie, die van koning Willem I de naam van het oude hertogdom Limburg kreeg. In 1839 werd de provincie gedeeld tussen België en Nederland. Venray was inmiddels zuiver agrarisch geworden. Vooral de schapenhandel was in de tweede helft van de 19e eeuw een belangrijke bron van inkomsten. In 1908 startten de eerste ontginningen, die in de Eerste Wereldoorlog een krachtige impuls kregen. Venray werd daardoor een kerkdorp rijker: Ysselsteyn (1921).
De Tweede Wereldoorlog vormde een keerpunt in de geschiedenis van Venray. Venray raakte in de laatste oorlogsjaren steeds meer in de greep van de bezetter. Het economische en maatschappelijke leven raakte volledig ontregeld. Venray en de kerkdorpen Leunen, Veulen, Smakt en Oostrum werden op 18 oktober 1944 bevrijd. Oirlo en Castenray volgden een maand later.
Al snel na de oorlog bleek dat Venray - van oudsher een agrarisch ingestelde gemeente - nieuwe wegen moest inslaan. Industrialisatie was een noodzaak geworden om de structurele werkloosheid het hoofd te kunnen bieden. Vanaf 1949 vestigden zich enkele kleine industrieën op een terrein aan de Maasheseweg. De industrialisatie kwam pas goed op gang toen Venray in 1953 door het Rijk werd aangewezen als industrialisatiekern.
Zetelverdeling gemeenteraad
CDA 7 zetels
PvdA 6 zetels
Samenwerking Venray 5 zetels
VVD 2 zetels
SP 2 zetels
Lokaal Aktief 2 zetels
InVentief 1 zetel
Geboren in Venray
Henricus Andreas Poels (1868), Nederlands priester en theoloog (? 1948)
Antonius Hanssen (1906), Nederlands bisschop van het bisdom Roermond (? 1958)
Adriaan van der Veen (1916), Nederlands schrijver en journalist (? 2003)
Anne-Mieke Ruyten (1960), Nederlands actrice
Louis Sévèke (1964), Nederlands activist en onderzoeker, vermoord in 2005
Edward Linskens (1968), Nederlands voetballer
Stella Gommans (1971), Nederlands televisiepresentatrice
Mark Veens (1978), Nederlands zwemmer