Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Oirsbeek
Algemeen

Oirsbeek - genomen van opdegraaf


Foto's Oirsbeek
Altaarstraat

Oirsbeek • Altaarstraat 1 t/m 27 • Zomer 1997


Foto's Oirsbeek
Altaarstraat

Oirsbeek • Altaarstraat 1 t/m 27 • Zomer 1997

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Oirsbeek


Luchtfoto's Oirsbeek / foto's Oirsbeek




Algemene luchtfoto's / foto's van Oirsbeek
Koopzondagen Oirsbeek

A t/m I I t/m P P t/m Z
Acaciastraat In de Pollack Populierenlaan
Akerweg In den Daal PostApart
Altaarstraat In den Moel Postbus
Bachstraat Karel Peulenstraat Provincialeweg Noord
Beethovenstraat Kastanjestraat Provincialeweg Zuid
Beijlkensweg Klein Doenraderweg Putstraat
Bellenkampweg Krekelbergerweg Raadhuisstraat
Berkenstraat Lindelaan Romenkamp
Beukenberg Markt Schatsberg
Boompjesweg Molenweg Schoolstraat
De Leu Mozartstraat Schubertstraat
Dorpstraat Oirsbekerweg Secr Fleischeuerstraat
Douvenderweg Op den Bock Stegelenhof
Drossaertweide Opdegraaf Stegelenstraat
Grachterhof Oppevenerweg Torenstraat
Grachtstraat Pastoor Habetsstraat Vaart
Hagendoornweg Pastoor Meulenbergstraat Verlengde Lindelaan
Hagerweg Pastoor Sandersstraat Wijngaardshage
Hulterweg Peelderpad Wilgenstraat








Informatie over
Oirsbeek

Oirsbeek (Limburgs: Oeësjbik) is een dorp in Schinnen met circa 4000 inwoners. Tot 1982 vormde Oirsbeek samen met het dorp Doenrade de zelfstandige gemeente Oirsbeek.

Waar de naam Oirsbeek vandaan komt is onbekend. De naam slaat in ieder geval terug op de beek die vroeger door het dorp gestroomd heeft. "Oir" slaat mogelijk op Oer, ijzerhoudende grond, die in de omgeving wordt aangetroffen. De beek werd vroeger door de Oirsbekenaren "vloot" genoemd en loopt tegenwoordig door een buis onder de grond (Grachtstraat) en gaat van daaruit richting Schinnen naar de buurtschap Wolfhagen.

Vroeger bestond Oirsbeek uit 4 wijken, "Gracht", "Klein-Doenrade", "Oirsbeek" en "Oppeven".

In het centrum van Oirsbeek staat de Rooms-Katholieke Sint-Lambertuskerk, uit 1953 naar ontwerp van de architect F.P.J. Peutz, gecombineerd met een toren uit 1514.


Verder heeft Oirsbeek twee molens, de 'Oude Molen' uit 1802 waarvan alleen de molenromp nog intact is en een Stenen beltmolen, de "Janssenmeule" uit 1877-1878, van het ronde bovenkruiertype, met stenen romp.

Een ander opmerkelijk gebouw in het centrum van Oirsbeek is de Schepenbank tegenover de kerk welke in 1734 door Paes Limpens en Catharina Boesten werd gebouwd. Dit gebouw werd vroeger gebruikt als rechtbank. Verschillende leden van de bokkenrijdersbende zijn hier ter dood veroordeeld. Na de restauratie in 1977 werd het gebouw tot 1982 gebruikt als gemeentehuis van de voormalige gemeente Oirsbeek. Sinds de herindeling in 1982 werd het gebouw nog enkele jaren gebruikt door de nieuwe gemeente Schinnen. Tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt door de Weldadige Stichting Jan de Limpens (eigenaar) en door de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Oirsbeek.

Verder is er de Fatimagrot uit 1946, die gemaakt is in een van de holle wegen van Oirsbeek, de Boompjesweg. Deze grot is gebouwd vlak na de Tweede Wereldoorlog, en geschonken door de Oirsbeekse bevolking, uit dankbaarheid dat Oirsbeek gespaard is gebleven tijdens de tweede wereldoorlog.


Evenementen

  • Ieder jaar in de maand juli wordt er een gezellige jaarmarkt georganiseerd in het centrum van Oirsbeek. De organisatie van deze jaarmarkt is in handen van harmonie Sint Gerlachus.
  • Ieder jaar tijdens de pinksterdagen wordt er een groot internationaal handbaltoernooi georganiseerd. Dit pinkstertoernooi wordt georganiseerd door Handbalvereniging Zwart Wit.
  • In de maand mei wordt er door voetbalvereniging ADVEO een groot voetbaltoernooi georganiseerd, het Ralf Roberts Toernooi.
  • Ieder jaar op paasmaandag wordt er een hardloopwedstrijd georganiseerd, de Peter Rusmanloop.


    Beroemde Oirsbekenaren

  • Historicus, Rijksarchivaris van Limburg, en priester Jozef Habets.
  • Voetbaltrainer Huub Stevens , voormalig trainer van de Duitse topclub FC Schalke 04 heeft enkele jaren in Oirsbeek gewoond toen hij trainer van Fortuna Sittard was.
  • Jan de Limpens, die zijn vermogen achterliet in een Stichting die opkomt voor goede doelen, de Weldadige Stichting de Limpens. Het kantoor van deze stichting is gehuisvest in de Schepenbank van Oirsbeek.
  • Hendrik Hermanus Wemmers minister van verkeer en waterstaat in het kabinet Drees 1 ( 1951-1952 ).


    Hells Angels

    Tot 2004 had een beruchte afdeling van de Hells Angels Holland, de Nomads, haar clubhuis in Oirsbeek. Op 11 februari 2004 werden de voorzitter en twee andere leden vermoord door de andere clubleden in het clublokaal. Hun lijken werden op 13 februari teruggevonden in een beek in Echt. Oirsbeek was een tijdje wereldnieuws. De begrafenis van de drie leden werd live op de TV uitgezonden.


    Verenigingen

    Oirsbeek heeft vele verenigingen:
  • Voetbalvereniging ADVEO
  • Harmonie St. Gerlachus, http://www.gerlachus.nl
  • Koninklijke Schutterij St. Lambertus, de oudste vereniging van Oirsbeek, opgericht in 1353. Deze Schutterij heeft 2 keren het Oud Limburgs Schuttersfeest gewonnen. In 1957 en in 1974. In 1958 respectievelijk 1975 werd het OLS in Oirsbeek gehouden.