Informatie over
Nieuwstadt
Nieuwstadt (Limburgs:
De Nuujsjtadt) is een stad in het midden van Nederlands-Limburg. Nadat het in de 16e eeuw werd opgenomen in ambt Montfort vormt het nu een onderdeel van de gemeente Echt-Susteren.
Geschiedenis
Nieuwstadt ontving stadsrechten in 1263 van graaf Otto II van Gelre. Later kreeg de stad een omwalling als versterking.
In een akte, opgemaakt op 3 augustus 1277, wordt Nieuwstadt voor het eerst op papier genoemd als 'Nove Ville apud Elsene' (ook wel Helsene of Helsena) hetgeen betekent "Nieuwe stad aan (of op) Elsene". (Er is een theorie dat ooit in een ver verleden een dorp of nederzetting 'Elsene' is verwoest door brand of geweld, en daarna geheel naast de oude resten is herbouwd en vervolgens dus 'Nieuwe Stad' is genoemd.) In deze akte staat dat Hendrik van Gelder, Heer van Montfort, zijn bezit: "kasteel Montfort en enige andere plaatsen met onder meer Nieuwstadt", bij erfenis overdraagt zijn neef Reinald van Gelder.
Het ambt Montfort maakte deel uit van het 4e Gelders Overkwartier; en omvatte verder Nieuwstadt, Echt, Roosteren, Linne, Sint Odiliënberg, Posterholt en Vlodrop. Het belang van Nieuwstadt was echter vrij klein. Het kreeg bijzondere rechten, maar er is geen aanduiding dat er daadwerkelijk stadsrechten waren. Wel mochten verdedigingswerken (zoals wallen en poorten) worden gebouwd. Een aantal straatnamen van nu herinneren hier aan: St. Janswal, St. Maartenswal, St. Brigidawal, Millenerpoort, Haverterpoort, Susterderpoort.
Vanwege deze verdedigingswerken werd Nieuwstadt regelmatig in oorlogshandelingen betrokken. In 1398 werd het een belangrijke militaire vesting in de strijd tussen het hertogdom Gelre en het prinsbisdom Luik om de burcht Millen.
In 1583 werden tijdens een slag de wallen en poorten verwoest. Ze werden niet meer opgebouwd en Nieuwstadt verloor de betekenis als militaire vestingsplaats. De welvaart en groei kwamen tot stilstand en liepen zelfs terug. De stadsrechten bleven echter wel behouden.
Tot 1715 bleef Nieuwstadt in Spaans Gelders bezit. Daarna ging het over in het staatse grondgebied van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Tijdens de Franse overheersing werd in 1794 Nieuwstadt zelfstandig verklaard. Door een bepaling van het Congres van Wenen kreeg Nieuwstadt in 1815 uitbreiding. Door een grenscorrectie waarbij het riviertje 'de Roode beek' als grens werd bepaald, werd er een klein stukje Duitsland toegevoegd. Deze grens bestaat nog altijd.
Infrastructuur
Er wordt in Nieuwstadt ook aan de toekomst gewerkt. Werkzaamheden zijn aan de gang die de infrastructuur rond het dorp danig beïnvloeden. Als onderdeel van operatie "Bottleneck", die ook ingrijpt in de kanaalbrug bij Roosteren en wat daarmee samenhangt, komt er een nieuwe aansluiting (N297) vanuit de autosnelweg A2 (Maastricht - Eindhoven) naar Duitsland. Deze nieuw aan te leggen weg kruist 3 belangrijke doorgaande verkeersaders in Nieuwstadt, te weten; Op de Baan (Rijksweg), de Sittarderweg en de spoorlijn.
De nieuwe weg gaat onder het spoor door en daarom moest er eerst een brug worden gebouwd zodat het treinverkeer straks van de werkzaamheden geen last heeft. Deze brug is inmiddels gereed.
Nu is men bezig met de weg zelf. Gestreefd wordt om deze verbinding in 2007 helemaal klaar te hebben.