Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Nieuwstadt
Algemeen

Nieuwstadt - St Janskerk te Nieuwstadt, foto door Alex. Tielung: Het romanogotische schip van de kerk stamt waarschijnlijk uit de tweede helft van de 13e eeuw. Architect P.J.H. Cuypers begon restauratie van de kerk in 1880. Cuypers beperkte zich tot restauratie van het schip en de bouw van een sacristie aan de noordzijde. Na 1899 bouwde hij aan de zuidzijde een tweede neogotische sacristie. Tussen 1927 en 1933 restaureerde de Sittardse architect Jos Wielders het koor en bouwde hij een moderne toren. Het werk van Cuypers bleef vrijwel geheel intact. Slechts het neoromaans portaal moest wijken voor de nieuwe toren. De toren werd geflankeerd door een portaal en een doopkapel. In 1944 werd de kerk zwaar beschadigd en is na de Tweede Wereldoorlog door architect ir. E. Schoenmaeckers hersteld.


Foto's Nieuwstadt
Limbrichterstraat

Nieuwstadt • Limbrichterstraat 1 t/m 19 • volg route; aan de Linde-links Limbrichterstraat-links sluisbeekweg; hier ligt dit mooie wandelgebied langs de Sluisbeek. • Zomer 2008


Foto's Nieuwstadt
Limbrichterstraat

Nieuwstadt • Limbrichterstraat 1 t/m 19 • volg route: aan de Linde-links Limbrichterstraat-links Sluisbeekweg; hier ligt dit mooie wandelgebied langs de Sluisbeek. • Zomer 2008


Foto's Nieuwstadt
Aan de Linde

Nieuwstadt • Aan de Linde 1 t/m 25 • Lente 2005

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Nieuwstadt


Luchtfoto's Nieuwstadt / foto's Nieuwstadt




Algemene luchtfoto's / foto's van Nieuwstadt
Koopzondagen Nieuwstadt

A t/m H H t/m O O t/m Z
Aan de Bogen Haverterstraat Op de Kasselemeier
Aan de Linde Haverterweg Op het Leurke
Allee Hoordstraat Orchideeweg
Anjerstraat Hoppenhof Oude Staat
Beekstraat Huis Millen Pastoor Mertensstraat
Beijerstraat Huize Witham PostApart
Bij de Vloedgraaf Johan Laerstraat Postbus
Burg F A Cortenplein Kleine Staat Randenborgweg
Cremerstraat Kloosterwal Reinald van Gelrestraat
Daalderhaag Kruisweide Schoolstraat
Deken Fabiusstraat Langereweg Schutterskamp
Delweide Limbrichterstraat Sint Brigidawal
Eenbesweg Limbrichterweg Sint Janshof
Elsenewal Louis Haanstraat Sint Janswal
Funkelweideweg Markies de Schenkweg Sint Maartenswal
Gasthuisstraat Markt Sittarderweg
Gelders Overkwartier Meijlaertsweg Sleedoornstraat
Gelrehof Merkerstraat Susterderpoort
Gouverneur Houbenstraat Millenerpoort Susterderweg
Grachtstraat Millenerstraat Trichterweg
Haageinde Millenerweg Vicariusplein
Halfeweg Mouwweg Vlonderstraat
Harmoniestraat Op de Baan Wolfswei
Haverterpoort Op de Brug








Informatie over
Nieuwstadt

Nieuwstadt (Limburgs: De Nuujsjtadt) is een stad in het midden van Nederlands-Limburg. Nadat het in de 16e eeuw werd opgenomen in ambt Montfort vormt het nu een onderdeel van de gemeente Echt-Susteren.


Geschiedenis

Nieuwstadt ontving stadsrechten in 1263 van graaf Otto II van Gelre. Later kreeg de stad een omwalling als versterking.

In een akte, opgemaakt op 3 augustus 1277, wordt Nieuwstadt voor het eerst op papier genoemd als 'Nove Ville apud Elsene' (ook wel Helsene of Helsena) hetgeen betekent "Nieuwe stad aan (of op) Elsene". (Er is een theorie dat ooit in een ver verleden een dorp of nederzetting 'Elsene' is verwoest door brand of geweld, en daarna geheel naast de oude resten is herbouwd en vervolgens dus 'Nieuwe Stad' is genoemd.) In deze akte staat dat Hendrik van Gelder, Heer van Montfort, zijn bezit: "kasteel Montfort en enige andere plaatsen met onder meer Nieuwstadt", bij erfenis overdraagt zijn neef Reinald van Gelder.

Het ambt Montfort maakte deel uit van het 4e Gelders Overkwartier; en omvatte verder Nieuwstadt, Echt, Roosteren, Linne, Sint Odiliënberg, Posterholt en Vlodrop. Het belang van Nieuwstadt was echter vrij klein. Het kreeg bijzondere rechten, maar er is geen aanduiding dat er daadwerkelijk stadsrechten waren. Wel mochten verdedigingswerken (zoals wallen en poorten) worden gebouwd. Een aantal straatnamen van nu herinneren hier aan: St. Janswal, St. Maartenswal, St. Brigidawal, Millenerpoort, Haverterpoort, Susterderpoort.

Vanwege deze verdedigingswerken werd Nieuwstadt regelmatig in oorlogshandelingen betrokken. In 1398 werd het een belangrijke militaire vesting in de strijd tussen het hertogdom Gelre en het prinsbisdom Luik om de burcht Millen.
In 1583 werden tijdens een slag de wallen en poorten verwoest. Ze werden niet meer opgebouwd en Nieuwstadt verloor de betekenis als militaire vestingsplaats. De welvaart en groei kwamen tot stilstand en liepen zelfs terug. De stadsrechten bleven echter wel behouden.
Tot 1715 bleef Nieuwstadt in Spaans Gelders bezit. Daarna ging het over in het staatse grondgebied van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Tijdens de Franse overheersing werd in 1794 Nieuwstadt zelfstandig verklaard. Door een bepaling van het Congres van Wenen kreeg Nieuwstadt in 1815 uitbreiding. Door een grenscorrectie waarbij het riviertje 'de Roode beek' als grens werd bepaald, werd er een klein stukje Duitsland toegevoegd. Deze grens bestaat nog altijd.


Infrastructuur

Er wordt in Nieuwstadt ook aan de toekomst gewerkt. Werkzaamheden zijn aan de gang die de infrastructuur rond het dorp danig beïnvloeden. Als onderdeel van operatie "Bottleneck", die ook ingrijpt in de kanaalbrug bij Roosteren en wat daarmee samenhangt, komt er een nieuwe aansluiting (N297) vanuit de autosnelweg A2 (Maastricht - Eindhoven) naar Duitsland. Deze nieuw aan te leggen weg kruist 3 belangrijke doorgaande verkeersaders in Nieuwstadt, te weten; Op de Baan (Rijksweg), de Sittarderweg en de spoorlijn.
De nieuwe weg gaat onder het spoor door en daarom moest er eerst een brug worden gebouwd zodat het treinverkeer straks van de werkzaamheden geen last heeft. Deze brug is inmiddels gereed.
Nu is men bezig met de weg zelf. Gestreefd wordt om deze verbinding in 2007 helemaal klaar te hebben.