Informatie over
Kerkrade
Kerkrade (Limburgs: plaatselijk
Kirchroa, elders
Kèrkraoj) is een Nederlandse gemeente in Zuid-Limburg. Aangrenzende gemeentes zijn o.a. de Nederlandse gemeentes Heerlen en Landgraaf en de Duitse gemeente Herzogenrath.
Geschiedenis
Kerkrade was een deel van
Rode of
's-Hertogenrode in het Brabantse land van Overmaas. Bij de opheffing van het departement van de Beneden-Maas als gevolg van het Congres van Wenen op 5 april 1815 werd 's Hertogenrade zelf toegewezen aan Pruisen, maar Kerkrade werd daarvan afgeplitst en bleef Nederlands grondgebied. Dit laatste gebeurde pas, ruim een jaar later op 26 juni 1816 als gevolg van het Grensverdag van Aken. Enkele jaren later roept België haar onafhankelijkheid uit en maakt Kerkrade tot Belgisch grondgebied. Kerkrade wordt pas weer Nederlands grondgebied op 19 april 1839 als gevolg van het Verdrag van Londen.
Samen met Herzogenrath vormt Kerkrade opnieuw een symbolische eenheid als
Europastad Eurode.
Het achtervoegsel "rade" verwijst naar het werkwoord "rooien": het kappen en bebouwen van bosachtig gebied.
College van B&W
Burgemeester:J.J.H. Som (CDA)
Wethouders:
F. Krasovec (Burgerbelangen) loco-burgemeester
J.L.P. Hanssen (Burgerbelangen)
A.H.M. Willems (CDA)
mr. P.J.B.C. Thomas (CDA)
mr. A.H.M. Brauer (GroenLinks)
J.G.G. Bosch (PvdA)
Griffier:
mr. Drs. H.J.W. van Dongen
Secretaris:
mr. C.M. Kuikman
Zetelverdeling gemeenteraad
Wijken en gebieden
Kerkrade-Noord:
Eygelshoven-Kom (sinds 1 januari 1982 behoort Eygelshoven tot de gemeente Kerkrade)
Hopel
Vink
Waubacherveld
Kerkrade-Oost/Noord:
Chevremont
Erenstein
Haanrade
Rolduckerveld
Kerkrade-Oost/Zuid:
Bleijerheide
Holz
Kerkrade-Centrum
Nulland
Kerkrade West:
Gracht
Heilust
Kaalheide
Spekholzerheide
Terwinselen
Cultuur
Rodahal
De Rodahal ligt in het centrum, aan het Europaplein. Dit is een multifunctionele hal voor evenementen zoals concerten, beurzen, grootschalige feesten en markten. De hal is een ontwerp van Laurens Bisscheroux gebouwd in 1966.
D'r Joep
Sinds 1957 staat het nationale monument van de mijnwerkers, op de Markt in het centrum van Kerkrade. Zie: D'r Joep.
Orlandofestival
Het Orlandofestival is een jaarlijks terugkerend evenement waaraan Kerkrade de naam "Klankstad" ontleend. Dit topevenement van kamermuziek staat nationaal en internationaal in hoog aanzien.
Muziekkiosk Focus
In juni 2001 werd op de Markt in Kerkrade de nieuwe muziekkiosk "Focus" geopend. Het podium is multifunctioneel en geschikt voor demonstraties en voorstellingen.
Raadhuis Kerkrade
Het raadhuis werd in de jaren 1912-1913 gebouwd in Neo-Renaissancestijl naar ontwerp van gemeentearchitect C.J. Duykers. Het raadhuis werd op 22 oktober 1913 officieel in gebruik genomen.
Theater Kerkrade
Het Theater Kerkrade (voorheen Wijngrachttheater) vormt samen met Theater Heerlen (voorheen Stadsschouwburg Heerlen) de Parkstad Limburg Theaters. Theater Kerkrade heeft 633 plaatsen.
Wereldmuziekconcours
Het Wereldmuziekconcours is een internationaal muziekfestival dat vierjaarlijks in Kerkrade wordt gehouden. Laatst gehouden festival juli 2005.
Toerisme en recreatie
Abdij Rolduc
Zie Rolduc.
Botanische tuin
In 1939 werd in de wijk Terwinselen een botanische tuin aangelegd gebaseerd op een Engelse landschapstuin. Dit is één van de 15 botanische tuinen die Nederland rijk is, echter verschilt deze tuin van de andere tuinen, want het geeft je een idee van de wereldwijde plantencollectie.
De inrichting van de 1,5 hectare grote tuin geeft je het gevoel alsof het een immens complex is.
Centrum Bleyerheide
In 1877 stichtten de Broeders Franciscanen - een Duitse tak van de Franciscaanse orde - een internaat dat het welzijn moest waarborgen van de Duitse zwerfjongeren (de propaganda-minister van Hitler, Joseph Goebbels, kreeg er zijn basis-opleiding). Het was een primitief begin met een stukje weidegrond dat ze moesten omtoveren tot een leef-, werk-, studeer- en bidruimte voor de broeders en de jongens. Maar omdat mensen hun schulden in een hiernamaals dachten te kunnen afkopen door de rijkdom die ze tijdens hun leven hadden vergaard af te staan aan de kerk, was het omtoveren geen probleem. Vanaf 1914 werden er ook Nederlandse jongens toegelaten en 20 jaar later waren er alleen nog Nederlandse jongens. In de jaren vanaf 1914 hebben deze Duitse broeders zich ingezet om jongens van Bleijerheide, waarvan de nationaliteit niet duidelijk was i.v.m. het Tractaat van Aken (1815), te ronselen om dienst te nemen in het Duitse leger.
De kerk van de Nederlandse tak der paters Franciscanen - zij stichtten een rectoraat - is gelegen naast de kerk van de Duitse Franciscaner broeders die hun diensten uitsluitend in de Duitse taal hielden. De kerk van de Duitse Franciscanen is in tegenstelling tot die der Nederlandse Franciscanen, afgebroken. Deze kerk is bekend om haar gebrandschilderde ramen van de bekende glazenier Henri Jonas.
In 1976 stelden de broeders vast dat het onderwijzen tot het verleden behoorde. Twee jaar later startte het Centrum "Bleyerheide" met de eerste niet-schoolse activiteiten. Het Centrum beschikt over 300 bedden verdeeld over 100 kamers en is inmiddels overgenomen door particulieren.
Update 2004: Het Centrum Bleijerheide is inmiddels opgeheven en zal plaats maken voor woningbouw.
Update 2005: Na een aanvankelijk gefaalde eerste opzet is het gereedmaken van de infrastructuur begonnen. In december ligt de fundering voor de eerste woningen van het hierziene plan.
GaiaPark Kerkrade
In 2005 opende het GaiaPark zijn deuren. Dit "thematisch dierenpark" vertelt het verhaal van de aarde, van het heden en het verleden. Gaia is de Godin "Moeder Aarde" uit de Griekse oudheid. Er bestaat een moderne theorie (de Gaia-theorie) die de aarde beschouwt als een levend geheel waarin alles met elkaar samenhangt en elkaar beïnvloedt.
Industrion
Industrion is een provinciaal museum voor industrie en samenleving. Het vertelt de geschiedenis van de mensen en machines in de afgelopen 150 jaar. Via een chronologische route kun je een kijkje nemen in het leven van vroeger. Het brengt de industriële en maatschappelijke ontwikkeling van Limburg en de omringende landen in beeld.
Parkstad-Limburgstadion
Het PLS werd in 2000 opgeleverd en is de thuishaven van Roda JC. Er zijn 19.500 overdekte zitplaatsen in dit multifunctionele stadion. Het wordt ook nog gebruikt als toneel voor tal van andere evenementen zoals het Wereldmuziekconcours en het is mogelijk om arrangementen te boeken.
Stoomtreinverbinding
Sinds april 1995 rijdt er een stoomtrein tussen de stations Kerkrade-Centrum en Schin op Geul. Deze wordt beheerd door de Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM). Het baanvak Kerkrade-Centrum - Simpelveld maakt deel uit van het miljoenenlijntje (de aanleg van het lijntje in 1911 heeft één miljoen gulden per km gekost). De stoomtrein uit Schin op Geul rijdt sinds 2004 op enkele zondagen per jaar ook door naar Heerlen.
Villa Krichelberg
Vanwege de geografische ligging en de vruchtbare grond heeft Kerkrade een rijk Romeins verleden. In die tijd hebben verschillende boeren zich hier gevestigd. Deze boeren bouwden boerderijen in een stijl die ze van de Romeinen hadden afgekeken, bijvoorbeeld met een zuilengalerij ervoor en met daken die men ook nu nog in zuidelijke landen ziet. Een voorbeeld van een dergelijke boerderij, een zogenaamde Villa Rustica, is opgegraven aan de Krichelstraat (wijk Kaalheide).
Wormdalfietsroutes
Kerkrade heeft een fietsroutenetwerk dat gebaseerd is op het Knooppuntensysteem. De gemeenten Kerkrade, Landgraaf, Ãœbach-Palenberg en Herzogenrath hebben de zogenaamde Wormdalroute/Wurmtalroute ontwikkeld.
Bekende Kerkradenaren
Gerd Leers - politicus, burgemeester van Maastricht
Thijs Wöltgens - politicus, oud-burgemeester van Kerkrade, tegenwoordig voorzitter van de gezamenlijke Kamers van Koophandel in Limburg
Frans Wiertz - bisschop van het bisdom Roermond
Hein Simons (Heintje) - zanger/acteur/kinderster uit de jaren zestig
Yvonne Timmerman-Buck - politica-CDA, sinds 1999 lid Eerste Kamer der Staten Generaal, sinds 2003 voorzitter Eerste Kamer
Pierre Vermeulen - oud-voetballer van onder meer Roda JC en MVV
Willy Brokamp- oud-voetballer van onder meer Ajax en MVV
Piet Giesen- oud-voetballer van onder meer Roda Sport PSV ADO AS Oostende en Fortuna '54. Met 17 jaar eenmalig international tegen Luxemburg november 1963.
Gerard Hoenen- oud-voetballer van onder meer Roda Sport PSV en MVV
Ger Kockelkorn - politicus, burgemeester van Meerssen
Herman Kaiser - politicus, oud-burgemeester van Margraten en Roermond