Informatie over
Hoensbroek
Hoensbroek (Limburgs:
Gebrook) is een circa 25.000 inwoners tellende stadswijk van Heerlen in Zuid-Limburg. Het behoort sinds 1982 tot de gemeente Heerlen, daarvoor was het een zelfstandige gemeente.
Geschiedenis
Hoensbroek heette aanvankelijk Broeke of Broich, hetgeen "moeras" betekent (Groenedijk, 2000). In 1388 werd het geschonken aan ene Herman Hoen. Deze woonde destijds in een oorspronkelijk 13e-eeuws kasteel, dat nu Kasteel Hoensbroek heet (Stenvert, 2003).
In 1661 kwam het gebied in Spaanse handen en van 1713 tot 1785 viel het onder Oostenrijk. Het dorp bleef bescheiden van omvang tot het begin van de 20e eeuw, toen er meerdere steenkolenmijnen werden geopend, zoals de Staatsmijn Emma, die voor een grote toename van de bevolking zorgden. Dit noodzaakte tot de bouw van vele nieuwe woonwijken waardoor Heerlen en Hoensbroek steeds dichter naar elkaar toe groeiden en tegenwoordig een groot aaneengesloten bebouwd gebied vormen. De voormalige steenberg van de Oranje Nassau III-mijn, die thans ingericht is als een park, vormt grotendeels een barrière tussen de plaatsen. De mijnen in de regio zijn inmiddels allemaal gesloten, maar veel van de ervoor aangelegde arbeiderswijken bestaan nog.
Bezienswaardig in het dorp is de kerk, waarvan de bouwperioden verschillen, variërend van de 13e eeuw tot de 18e eeuw; deze kerk fungeerde eertijds als kapel van het kasteel.
Trivia
Hoensbroek ligt langs de A76 en heeft een station aan de spoorlijn Sittard-Heerlen.
Geboren in Hoensbroek
Pé Hawinkels (1942), letterkundige (? 1977)
Klaas de Vries (1943), politicus
Lex Nelissen (1951) Theater Directeur en Nacht Burgemeester van Heerlen
Gio Lippens (1958), verslaggever/presentator NOS Radio Langs de Lijn/Radio Tour de France
Max van Heeswijk (1973) wielrenner