Informatie over
Zuidhorn
Zuidhorn (Gronings:
Zuudhörn) is een dorp en gemeente in .
De huidige gemeente ontstond op 1 januari 1990 door het samenvoegen van de vier gemeentes Aduard, Grijpskerk, Oldehove en Zuidhorn. Deze vier gemeentes zijn nog terug te zien in de gemeentvlag, waarbij de vier groene 'zwanen' staan voor de vier voormalige gemeentes. De gemeente is onderdeel van het COROP-gebied Overig Groningen.
De gemeente maakt geografisch en economisch deel uit van het Westerkwartier en was van oorsprong vooral op de landbouw gericht. Door de aansluiting op de wegverbinding (N355) en treinverbinding tussen Groningen en Leeuwarden, de toegenomen automobiliteit, het afnemen van het aantal arbeidsplaatsen in de landbouw en het door de provincie Groningen aanwijzen van het dorp Zuidhorn als groeikern (na 1960) werd de gemeente steeds meer een forensengemeente gericht op vooral de stad Groningen. Het dorp Zuidhorn is daardoor relatief veel sterker gegroeid dan de andere kernen binnen het gebied en de bevolking is er relatief gezien hoger opgeleid. Zuidhorn is een relatief welvarende gemeente, mede doordat er een aardgasveld en een geschikte grondlaag voor de opslag van dit gas is aangetroffen ten noorden van het dorp Grijpskerk, wat aanleiding was voor de NAM voor de exploitatie van dit veld en de plaatsing van een opslagfaciliteit voor het opvangen van korte pieken in het gasverbruik.
Binnen de huidige gemeente liggen de oude cultuurlandschappen Middag en Humsterland, ook wel samen aangeduid als
Middag-Humsterland. Dit gebied ligt rond en boven het dorp Oldehove en is het oudste cultuurlandschap van West-Europa.
Indeling
De gemeente Zuidhorn omvat ook de volgende plaatsen en stadsdelen: Aalsum, Aduard, Balmahuizen, Barnwerd, Briltil, De Kampen, De Poffert, De Ruigewaard, Den Ham, Den Horn, Diepswal, Electra, Englum, Fransum, Frytum, Gaaikemadijk, Gaaikemaweer, Gaarkeuken, Grijpskerk, Heereburen, 't Hoekje, Hoogemeeden, Ikum, Kenwerd, Kommerzijl, Korhorn, Lagemeeden, Lammerburen, Lauwerzijl, Niehove, Nieuwklap, Niezijl, Noorderburen, Noordhorn, Noordhornerga, Noordhornertolhek, Okswerd, Oldehove, Pama, Pieterzijl, Ruigezand, Saaksum, Selwerd, Spanjaardsdijk, Steentil, Visvliet, Wierumerschouw (gedeeltelijk).
Dorp Zuidhorn
Zuidhorn en het noordelijker gelegen Noordhorn zijn rond 1592 ontstaan in een gebied waar de zee vroeger af en toe over het land kwam en vruchtbaar slib afzette. Van beide dorpen ligt de kern op een zandrug van ongeveer 4 kilometer, die het leven hier mogelijk maakte. Het dorp werd geleidelijk aan een vestigingsplaats voor rentenierende welgestelde boeren. Zo werden in en rond de plaats 3 borgen gebouwd; de Jellemaborg, Klinkemaborg en Hanckemaborg. De laatste borg die werd afgebroken was de Hanckemaborg rond 1878. Van deze borg is alleen het schathuis overgebleven, wat in 1965 werd herbouwd. De omtrekken van de borg zijn in 1993 aangegeven in de omgeving door de Historische Kring Zuidhorn. Deze borg heeft lange tijd het gezicht van het dorp bepaald en het wapen van de familie Hanckema 2 was tot de gemeentelijke herindeling van 1990 ook het wapen van het dorp en gemeente. Deze familie wordt namelijk verantwoordelijk gehouden voor de stichting van het dorp.
Openbaar Vervoer
De gemeente Zuidhorn ligt sinds 1866 aan de spoorlijn Groningen-Leeuwarden, met stations in Zuidhorn en Grijpskerk. Buslijnen in de gemeente zijn:
lijn 11: Groningen-Groningen Zernike-Zuidhorn
lijn 30: Zuidhorn-Noordhorn-Niezijl-Grijpskerk-Visvliet-Burum-Munnekezijl
lijn 32: Zuidhorn-Noordhorn-Niezijl-Kommerzijl-Munnekezijl-Kollum
lijn 35: Groningen-Aduard-Den Ham-Oldehove-Winsum
lijn 39: Groningen-Zuidhorn-Grootegast-Sebaldeburen
lijn 637: Groningen-Zuidhorn-Noordhorn-Niezijl-Grijpskerk-Kommerzijl-Munnekezijl (scholierenlijn)
Zetelverdeling gemeenteraad
CDA 4 zetels
PvdA 4 zetels
ChristenUnie 4 zetels
GroenLinks 3 zetels
VVD 2 zetels