Informatie over
Wildervank
Wildervank is een dorp in de provincie Groningen. Wildervank was tot 1969 een eigen gemeente. Tegenwoordig is het een deel van de gemeente Veendam. De bebouwing van Wildervank en die van Veendam lopen in elkaar over. Het dorp dankt zijn naam aan Adriaan Geerts Wildervanck, een vervener uit de 17e eeuw.
Wildervanck is een veenkolonie uit de 17e eeuw. Het is een lintdorp in noordoost-zuidwestelijke richting. De as wordt gevormd door twee evenwijdiglopende kanalen: het Ooster- en het Westerdiep. Wildervank is één van de weinige veenkoloniën waar dit dubbele kanalenstelsel behouden is gebleven.
In de negentiende eeuw beleefde Wildervanck een bloeiperiode. Daarin speelde de veenkoloniale scheepvaart een belangrijke rol. Tevens vestigden zich aan eind van de negentiende eeuw enige industrieën, bijv. strokarton- en aardappelmeelfabrieken.
Op 17 augustus 1880 kreeg Wildervank via een paardentramlijn van de Eerste Groninger Tramway-Maatschappij een verbinding met Veendam en Zuidbroek, waar een station aan de sporrlijn naar Groningen lag. Deze tramlijn werd later uitgebreid naar Stadskanaal en Ter Apel en floreerde totdat in 1910 de NOLS de spoorlijn Stadskanaal - Zuidbroek opende, waaraan ook Wildervank een station kreeg. Deze spoorlijn werd definitief voor het personenvervoer gesloten in 1953 en voor het goederenvervoer begin jaren negentig. Het stationsgebouw was toen al verdwenen. In 1993 werd de lijn een museumspoorlijn van de STAR. De treinen van de STAR stoppen ook in Wildervank.
De Nederlands Hervormde kerk van Wildervanck werd in 1687 gebouwd en ingrijpend verbouwd in 1777. Hier is tevens het graf van Adriaan Geerts Wildervanck te vinden. De Lutherse kerk stamt uit 1760 en de Gereformeerde kerk stamt uit 1911. Deze laatste kerk werd ontworpen door architect Tjeerd Kuipers.
Langs het Oosterdiep staat een aantal herenhuizen uit de negentiende eeuw.
Wildervanck ligt aan de N33