Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Helaas zijn er nog geen foto's toevoegd van Siddeburen.
Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Siddeburen


Luchtfoto's Siddeburen / foto's Siddeburen




Algemene luchtfoto's / foto's van Siddeburen
Koopzondagen Siddeburen

A t/m K K t/m P P t/m Z
Akkereindenweg Korte Akkers Postbus
Blaauwslaan Kugelslaan Poststraat
Buizerd Kwikstaart Rotmerweg
Costerijweg Leentjerweg Schoollaan
Damsterweg Lougpadje Singeldwarsstraat
De Potterij Meidoornlaan Singellaan
De Zanden Middenstraat Smitslaan
Eelshuizerweg Molenlaan Torenvalk
Eideweg Noorderholt Veendijk
Geerlandweg Noorderweg Veenweg
Hondswarf Ooster Zandenweg Verlengde Molenlaan
Hoofdweg Oosterweeren Viskenijlaan
Huisweersterweg Oosterweg Viskenijstraat
Kalverkampen Oostwoldjerweg Vloedweg
Kerklaan Op t Haim Volmachtenweg
Kiekendief Oudeweg Wendakker
Koningsakkers Patrijs Westerlaan
Kooilaan PostApart Zandelaan
Zwaluw








Informatie over
Siddeburen

Siddeburen (Gronings: Sibboeren)is een dorp in de gemeente Slochteren, in de Nederlandse provincie Groningen. Het dorp telt ongeveer 3500 inwoners en is daarmee qua inwoneraantal het grootste dorp van de gemeente.

Siddeburen wordt in de 13e-eeuwse kloosterkronieken van de abten Emo en Menko van het klooster Wittewierum vermeldt met de naam Sigerdachurke. Sigerdachurke is oudfries en betekent 'de kerk van Siegerd'. In de veertiende eeuw werd de plaats ook wel aangeduid met de naam Syerdeberth, hetgeen de buurt van Sierd betekent.

In het centrum van het dorp staat de Nederlands Hervormde kerk, die geheel is gebouwd in romaanse stijl. Het oudste gedeelte van deze kerk dateert uit het begin van de dertiende eeuw en is te herkennen aan de grijze tufstenen. Later in de dertiende en misschien begin veertiende eeuw werd de kerk uitgebreid en werden er rode bakstenen gebruikt. Aan de Oudeweg staat de in 1912 gebouwde gereformeerde kerk, die bijna identiek is aan de gereformeerd vrijgemaakte kerk in Schildwolde.

In het dorp Siddeburen heeft ook een borg gestaan, het Ufkenshuis, welke in 1705 werd gesloopt. Ook ten oosten van het dorp heeft nog een borg gestaan, namelijk het Eelshuis. Deze laatste borg maakte eigenlijk deel uit van een volwaardig kerkdorp dat ten oosten van Siddeburen heeft gelegen en waarvan niets meer over is. Dit dorp heette Oostwold en heeft naar alle waarschijnlijkheid een grote romanogotische kerk gehad.

Ten zuiden van Siddeburen loopt de Siepsloot, die de grens vormt tussen Fivelingo en het Oldambt. Het bijzondere van deze middeleeuws politieke grens is dat het tot op de dag van vandaag ook een taalgrens is. Ten zuiden van de Siepsloot wordt de Oldambtster variant van het Gronings gesproken. Terwijl aan de noordkant van de Siepsloot een noordelijke variant van het Gronings wordt gesproken, deze variant wordt eigenlijk op kleine verschillen na in het gehele Fivelingo gebied gesproken.

Van 1929 tot 1942 lag Siddeburen met een eigen station aan het Woldjerspoor. Dit traject liep van de stad Groningen naar Delfzijl.