Informatie over
Zetten
Zetten is het eerste proces in de reeks processen uit de boekdrukkunst. Bij het zetten wordt ervoor gezorgd dat de lettertekens en bijbehorende karakters (en afbeeldingen) op de juiste plaats op de drukvorm terechtkomen.
Zetten gebeurt in de westerse wereld met behulp van een computer. De computer regelt de bewegingen van een laserstraal die de lettervormen 'projecteert' op een lichtgevoelige film of rechtstreeks op een lichtgevoelige drukvorm. Bij zeer sterke vergroting is te zien dat de letters zijn opgebouwd uit talloze fijne lijntjes.
De techniek van het zetten is aan het einde van de 15e eeuw ontstaan; dit is in feite de uitvinding die algemeen aan Johannes Gutenberg uit Mainz wordt toegeschreven. Aanvankelijk werd gezet met houten materiaal; al snel werd het zetsel uit een metaallegering ('lood') vervaardigd.
Het handzetten werd rond 1890 naar de achtergrond gedrongen door de komst van het machinaal zetten.
Machinezetten gebeurde door het via een toetsenbord ingeven van tekst die letter voor letter uit een gietvorm (matrijs) werd gegoten in zogenoemde Monotype-machines. Een tweede methode, in dezelfde periode ontwikkeld, giet na toetsenbordcommando's, gehele regels; de zogenoemde Linotype-methode.
Beide methoden zijn tot aan de 70'er jaren van de 20e eeuw in de westerse wereld in gebruik gebleven. Vanaf de 60'er jaren kwam het 'fotografisch zetten' op, dat een regelrechte voorloper is van het hedendaagse laserzetten. Door de opkomst van de computer op de werkplek is de tekstinvoer geheel gedigitaliseerd en neemt het zetten van zelfs een gehele krantenpagina nog slechts 2 minuten.