Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Wekerom
Papiermolenweg

Wekerom • Papiermolenweg 2 t/m 2 • Bijgaand het enige huis op de papiermolenweg in wekerom • Zomer 2007


Foto's Wekerom
Koperensteeg

Wekerom • Koperensteeg 2 t/m 40 • Nummer 4. Opname tussen 1949 en 1952 • Lente 1950


Foto's Wekerom
Lage Valkseweg

Wekerom • Lage Valkseweg 1 t/m 35 • Oude Silo gebouw van de Coöperatie De Valk Wekerom • Winter 2011

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Wekerom


Luchtfoto's Wekerom / foto's Wekerom




Algemene luchtfoto's / foto's van Wekerom
Koopzondagen Wekerom

A t/m K K t/m R R t/m Z
A G Wijersweg Kerkweg Riemterdijk
Apeldoornseweg Koperensteeg Roekelse Zandweg
De Hooyer Lage Valkseweg Roekelseweg
De Riemt Lenderinkweg Schoolsteeg
De Ring Matendijk Valkse Engweg
Dorpsplein Matenweg Van Delenerf
Edeseweg Otterloseweg Vijfsprongweg
Evekinkweg Oud Willinkhuizerweg Wekeromsebuurtweg
Hoeverweg Papiermolenweg Wekeromsedijk
Hoge Valksedijk PostApart Werftweg
Hoge Valkseweg Postbus Willinkhuizersteeg








Informatie over
Wekerom

Wekerom is een dorp in het noordoosten van de gemeente Ede in de Nederlandse provincie Gelderland, gelegen in de Gelderse Vallei, vlakbij de Veluwe. Het dorp heeft 2.540 inwoners (2005).

De meeste inwoners zijn streng christelijk en behoren tot de Hervormde Gemeente. De SGP behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 niet minder dan 57,62% van de stemmen in het dorp, de drie christelijke partijen samen ruim 83%.

In de zomermaanden verblijven er op de omliggende campings veel toeristen.


Geschiedenis

In de geschiedschrijving komt in 814 voor het eerst de naam Wicherumloo, het latere Wekerom, voor. Oorspronkelijk lag het dorp meer in zuidelijke richting en bestond toen uit enkele boerderijen, waarvan er nu nog 1 bestaat. Uitbreiding vond als lintbebouwing plaats langs de doorgaande weg. Later zijn hier zowel ten noorden als ten zuiden huizen bijgebouwd en is er aan de oostkant een industrieterrein bijgekomen.

In de Tweede Wereldoorlog zijn de silo's van het coöperatieve veevoederbedrijf gebombardeerd, waarbij er veel explosieven in de omliggende grond achterbleven. Na de oorlog is dit bedrijf weer opgebouwd en eind 1990 zijn de laatste explosieven opgeruimd.

In de Tweede Wereldoorlog is er aan de vijfsprongweg een vliegtuig neergestort. Een gebeurtenis die destijd veel indruk naliet. Op de plaats van het ongeluk staat nu een monument voor de omgekomen vlieger. De vlieger was 2e luitenant Robert N. Greene uit Norfolk ,Virginia. Robert Greene was jachtvlieger in een Republic P-47D Thunderbolt van de 353 ste Flighter Group van de Amerikaanse Achtste Luchtmacht, gestationeerd op de vliegbasis Raydon, in Engeland.Op 17 september 1944 ondersteunde zijn eenheid de Airborne landingen bij Arnhem (operatie Market Garden).Haar taak was om Duits luchtdoelgeschut in de omgeving uit te schakelen, zodat de luchtlandingsvloot ongehinderd kon overvliegen.Bij het aanvallen van Duits geschut bij Wekerom raakte zijn toestel in brand en stortte hier neer.


Natuur

Vlakbij het dorp ligt "Het Wekeromse Zand". Dit is een uniek zandverstuivinsgebied, 500 ha groot. Midden in het bos ligt een grote open vlakte (ong 100 ha) waar het zand vrij spel heeft. Moeflons zorgen ervoor dat deze zandvlakte niet ?verbost?. Voor deze moeflons is het gehele gebied omheind en zijn honden niet toegestaan. Deze zandvlakte ontstond door te intensief gebruik van de grond in vroeger eeuwen. De akkers raakten uitgeput, men plagde de grond af voor nieuwe akkers, en zo ontstond een grote zandvlakte.