Informatie over
Wageningen
Wageningen is een gemeente en kleine stad in de Nederlandse provincie Gelderland. Wereldberoemd om de Wageningen Universiteit (voorheen Landbouwuniversiteit Wageningen). De stad telt 35.359 inwoners (28 februari 2006, bron: CBS), van wie vele duizenden student zijn. De universiteit en aanverwante instellingen tellen zo'n 7400 werknemers, van wie overigens minder dan 40% woonachtig is in Wageningen.
Ligging
Wageningen is gesitueerd waar de Veluwerand, de Gelderse Vallei en de Rijn aan elkaar grenzen. Waar de Utrechtse Heuvelrug in Rhenen eindigt met de Grebbeberg, heeft Wageningen nog een laatste uitstulping van de Veluwe in de vorm van de Wageningse Berg. Wageningen heeft een belangrijke binnenvaarthaven.
Historie
De oudst bekende nederzetting in Wageningen als voorganger van de stad lag wellicht onderaan de Holleweg. Later in de vroege Middeleeuwen verhuisde de nederzetting hogerop; op de Wageningse Berg zijn nabij de Holleweg de resten van een tufstenen kapel en houten boerderijen gevonden. In de twaalfde eeuw ontstond onderaan de berg een nieuwe nederzetting, aan de Bergstraat. Nabij Hotel De Wereld is een keienvloertje uit die tijd gevonden. Na aanleg van een kade als bescherming tegen het zure veenwater uit het Binnenveld, de huidige Hoogstraat, werd ten zuiden daarvan het oudste deel van de stad aangelegd, rondom Heerenstraat (voorheen Achterstraat) en kerk. Later werd ook aan de noordzijde van de Hoogstraat het regelmatige zijstratenpatroon (Schoolstraat, Beuningstraat, Junusstraat, Rouwenhofstraat, Riemsdijkstraat) aangelegd. In 1263 kreeg Wageningen stadsrechten. De oude gracht (smaller dan voorheen) en delen van de (gerenoveerde) stadsmuur zijn nog steeds te bewonderen. In 1526 kreeg Wageningen een kasteel, dat vanaf de zeventiende eeuw werd gesloopt. De fundamenten van drie torens en een deel van de buitenmuur zijn nog te bezichtigen. Op het voormalige kasteelterrein werd aan het einde van de negentiende eeuw het Bowlespark aangelegd, dat goeddeels nog bestaat.
Tussen omstreeks 450 en omstreeks 900 was het grafveld op de hoek van de Geertjesweg en de Diedenweg in gebruik. Vermoedelijk waren de begravenen afkomstig uit de verschillende gehuchten van Wageningen, die op de grens lagen van de flank van de stuwwal en het Binnenveld. Herkenbaar zijn nog de gehuchten De Peppeld (omgeving Wildekamp) en Leeuwen (omgeving restaurant Het Gesprek); in beide gehuchten is ook de kenmerkende drinkpoel of kolk nog aanwezig. Het gehucht Dolder lag rondom de kruising Van Uvenweg/Churchillweg/Dolderstraat. Dolder of Thulere werd al in 838 genoemd, evenals Brakel (Bracola), op de hoek van Julianastraat en Van Uvenweg.
De verschillende gehuchten waren hetzelfde opgebouwd: boerderijen rondom een gezamenlijk plein (brink), aan de oostzijde het akkerland (op de Wageningse eng, die toen veel groter was) en ten westen van de gehuchten de weilanden in het Binnenveld, heel regelmatig gepercelleerd. Belangrijke boerderijen waren de Stenen Kamer in Dolder (afgebroken 1954) en de Tarthorst aan de Tarthorsterweg (afgebroken 1969). De brinken waren door middel van schaapsdriften verbonden met de weilanden in het Binnenveld. Relatief intact gebleven is de schaapsdrift van de Droevendaalsesteeg. Daarlangs zijn nog oude elzen te vinden.
De molen De Vlijt staat aan de Harnjesweg.
Als opvolger van de Rijksland- en tuinbouwschool Wageningen werd in 1918 de Landbouwhogeschool Wageningen gesticht. Dit vormde het begin van een bijzondere ontwikkeling van een kleine vestingstad tot een bijzondere universiteitsstad met de tegenwoordige Wageningen Universiteit. Per 1 januari 2004 is de hogeschool Van Hall Larenstein toegetreden tot Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Met deze toetreding ontstaat, als eerste in Nederland, een zeer grote en veelzijdige combinatie van HBO- en wetenschappelijk onderwijs en onderzoek op het gebied van life sciences en natuurlijke omgeving.
Wageningen is ook de stad waar de Duitse bezetters onder generaal Blaskowitz op 6 mei 1945 in de Aula van de toenmalige Landbouwhogeschool capituleerden, waarmee in Nederland een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Een dag eerder vonden hierover onderhandelingen plaats, waarbij ook prins Bernhard als bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten aanwezig was. Deze onderhandelingen vonden plaats in Hotel De Wereld, dat sinds 2004 weer opnieuw als hotel in gebruik is. De capitulatie werd tot en met 2005 jaarlijks groots herdacht met een defilé van oud-militairen van Amerikaanse, Britse en Canadese afkomst, tot en met 2004 afgenomen door wijlen Prins Bernhard. In 2005 werd het defilé afgenomen door Prins Willem-Alexander.
De plaatsing van een monument op het 5 mei-plein ter herinnering aan de bevrijding is in Wageningen een heet hangijzer. Een uitschuifbare zuil, ontworpen door Hanshan Roebers, werd in 2005 door de bevolking afgewezen, omdat hij te veel aan een fallus of een V2-raket zou doen denken.
Lijst van burgemeesters van Wageningen
1989-1997 Michel Jager
1997-2002 Jaap Sala
2002-2003 Geke Faber (waarnemend)
2003-2005 Alexander Pechtold
2005-2005 Chris Rutten (waarnemend)
2005-heden Geert van Rumund
Festivals en activiteiten
Jaarlijks worden in Wageningen diverse evenementen georganiseerd. In januari is dat altijd het Bluesfestival, de kroegentocht bij uitstek. In april de Bergrace by Night. In mei natuurlijk het Bevrijdingsfestival, de 5 mei-viering en de Capitulatie Bevrijdingstocht. In juni is er straattheater te aanschouwen in de vorm van het Leeffestival en de Hel van Wageningen/Jan Janssen Classic, het grote toerfietsevenement. In augustus de Introductiedagen WUR voor de nieuwe Wageningse studenten. September Open Havendag, Open Monumentendag en het Rhine Town Jazz Festival. In november wordt tussen Wageningen en Rhenen de Berg-tot-Berg race gehouden, een hardloopwedstrijd waar de middellange afstandslopers hun beste beentje voor zetten. En natuurlijk is er voor de kinderen in december de aankomst van Sinterklaas in de Wageningse haven.
Studenten
De Wageningse studenten wonen veelal in studentenhuizen in de binnenstad of in de studentenflats door de hele stad heen, zoals de beroemde sterflats Asserpark, Hoevestein, Bornsesteeg, Dijkgraaf en Rijnsteeg. Eén van de oudste studentenflats van Nederland, aan de Nobelweg, werd in 1959 gebouwd en in 2004 gesloopt. Het complex Rijnsteeg zal volgens plan zomer 2006 ook gesloopt worden.
Beroemd is ook het studentencomplex Droevendaal, de plaats waar studenten 20 jaar lang woonden in bouwvallige barakken, wietplanten in de tuin hadden staan en 's avonds kampvuren stookten. Jaarlijks terugkerend is het 'Droevendaalfeest' waar bands uit de regio hun kunsten kunnen vertonen. De barakken zijn in 2000 vervangen door nieuwbouw (duurzame, milieuvriendelijke bouw). Droevendaal ligt aan de Droevendaalsesteeg, direct naast het hierboven genoemde gehucht De Peppeld.
In Wageningen bevinden zich vier grotere studentenverenigingen: Ceres, Unitas, KSV en SSR-W. Zij hebben ieder een eigen mensa en zijn -behalve die van Ceres- toegankelijk voor iedereen.
Sporten
Natuurlijk kennen we Wageningen nog van de voormalige FC Wageningen. Ook nu wordt er nog volop gevoetbald en worden vele andere sporten beoefend. Wageningen heeft sinds 1970 een eigen rugbyclub. Ook is het mogelijk er atletiek, korfbal, hockey, roeien, schermen en vele andere sporten te beoefenen.
Geboren in Wageningen
Jet Boeke (28 oktober 1948), schrijfster en illustrator
Epi Drost (21 september 1945), voetballer
Truus Looijs (27 juni 1946), zwemster
Derk Gerard Willem Spitzen (18 maart 1896), politicus
Bart Voskamp (6 juni 1968), wielrenner
Peter Wisgerhof (19 november 1979), voetballer
Bekende (ex-)inwoners van Wageningen
Gerrit Braks, politicus
August Falise, beeldhouwer
Annie van Gansewinkel, schrijfster
Volkert van der Graaf, veroordeeld wegens de moord op Pim Fortuyn
Gerrit Grijns, twee keer voorgedragen voor de Nobelprijs voor Fysiologie en Medicijnen
Gerrit Hiemstra, meteoroloog en presentator
Helga van Leur, meteoroloog en presentator
Kamiel Maase, atleet
Alexander Pechtold, politicus
Leonard Antoon Hubert Peters, politicus
Katja Staartjes, bereikte in 1999 als eerste Nederlandse vrouw de top van Mount Everest
Theo Thurlings, voorzitter van de Eerste Kamer van 1973 tot 1983
Cees Veerman, politicus
Linde Verbeek, roeister
Anne Vondeling, politicus
Joris Voorhoeve, politicus
Simon Vroemen, atleet
Karel Vuursteen, zakenman
Frank Westerman, journalist en schrijver
Evert Zandstra, schrijver
Joop Laurens,
Zetelverdeling gemeenteraad
PvdA 7 zetels
GroenLinks 4 zetels
SP 3 zetels
VVD 3 zetels
CDA 3 zetels
D66 2 zetels
Stadspartij 2 zetels
ChristenUnie 1 zetel