Informatie over
Ochten
Ochten een klein plaatsje aan de Waal, behorende bij de gemeente Neder-Betuwe
De naam Ochten is waarschijnlijk een verbastering van "Uhtwo", het germaanse woord voor ochtendgloren of morgenweide. De oudste vermeldingen stammen uit de 12e eeuw. Later verbasterde dit naar Uchta en soortgelijk klinkende namen.
Ochten was een zelfstandige gemeente van 1811 tot 1817, toen het opging in de gemeente Echteld. De gemeentenaam wijzigde, maar als compromis werd het gemeentehuis van deze gemeente gevestigd in Ochten. Dit bleef zo tot 2002 toen de gemeente Echteld in een herindeling onderdeel werd van de gemeente Kesteren, later Neder-Betuwe.
Tijdens de mobilisatie in 1939 werd de betuwelinie, onderdeel van de Grebbelinie, in ere hersteld en bemand door het 44 regiment infanterie.
Dit was een spannende tijd voor het dorp, waar de verdedigers slag geleverd hebben met de duitsers.
Ochten lag vanaf september 1944 onder geallieerd vuur tijdens de slag om de Betuwe, de flank in de slag om Arnhem. Om de Duitsers te verdrijven of vernietigen werd Ochten zwaar beschoten met mortieren. Het dorp is toen grotendeels verwoest. Tot op heden wordt nog regelmatig onontploft oorlogstuig gevonden.
Na de oorlog is voor het dorp een uitgebreid wederopbouwplan opgesteld. De wederopbouw kenmerkte zich door een bepaalde bouwstijl, iets wat nog steeds zichtbaar is.
Ochten kwam in februari 1995 in het nieuws doordat de dijk die het dorp beschermde tegen de Waal het dreigde te begeven. In allerijl is het dorp en de omgeving geëvacueerd, maar gelukkig kon de dijk tijdig versterkt worden en zakte het water een week later weer. Een gedenkteken herinnert nog aan deze dreiging.
Hoewel vroeger de landbouw en fruitteelt een belangrijke inkomstenbron was, tegenwoordig is het grootste deel van de inwoners buiten het dorp werkzaam. Ten westen van het dorp ligt industrieterrein De Heuning.
Door de ligging aan de Waal heeft een belangrijk deel van het dorp tijdens hoog water in de rivier last van kwel. Dit uit zich in natte kruipruimtes of kelders en drassige grond. Door het dorp loopt een aantal sloten die alleen water voeren in kwelperiodes. De hoeveelheid water die dan afgevoerd wordt is dan zeer groot.
Verkeer en vervoer
De belangrijkste verkeersaders voor Ochten zijn de Rijksweg 15 en de N233. De Waal is weliswaar een belangrijke passant, maar behalve een overnachtingshaven tussen Ochten en IJzendoorn heeft het dorp weinig binding meer met de rivier als het op transport aankomt. Vroeger voer een veerdienst tussen Ochten en Beneden-Leeuwen als onderdeel van de noord-zuidroute Veenendaal-Oss.