Informatie over
Driel
Driel is een van de elf dorpen van de gemeente Overbetuwe. Het ligt ten zuidwesten van Arnhem aan de zuidelijke Rijnoever. De belangrijkste bouwwerken zijn de Nederlands Hervormse Kerk, de Rooms Katholieke Kerk, Oldenhof, Uiversnest.
De Ned. Hervormde kerk stamt uit de 13e eeuw en is daarmee een echt monument. De RK Kerk is architectonisch een typisch naoorlogs kerkgebouw. De Kerkstraat was vroeger een van de mooiste straten in Driel. Bij de aanpassingen in de jaren '90 is het bijzondere karakter verloren gegaan door onder meer de afbraak van het parochiehuis, de discutabele omgeving van het polenmonument, de trotoirs, de kleuren van de straatstenen en het rooien van de bomen .
De Oldenhof is een woonwijk uit de jaren '70, ooit was (niet in deze wijk overigens) er een Hof De Oldenhof waar J.J. Cremer heeft gewoond. Dit huis is reeds in de 18 eeuw gesloopt. Het Uiversnest is een reeds lang bestaande boerderij. J.J. Cremer noemt deze boerderij in een van zijn novellen.
Een andere bezienswaardigheid is het stuwcomplex in de Rijn, dat ook te bezichtigen is.
Tussen Driel en Heteren loopt de "religieuze grens". Driel is ook na de reformatie overwegend katholiek gebleven, evenals alle dorpen ten oosten van Driel in de Betuwe. Tijdens de reformatie in de 16e eeuw kwam de hagepreker Scharzmaul vanuit Gorinchem in Driel aan tijdens de traditionele kermis half september. Hier sneed men zijn keel door. Sindsdien is Driel en alles ten oosten ervan katholiek gebleven. Wel kreeg de protestantse minderheid de beschikking over de kerk en werd uitoefening van de katholieke godsdienst lange tijd verboden.
Driel werd op 21 september 1944 bevrijd door de Poolse 1ste Onafhankelijke Parachutistenbrigade onder Stanislaw Sosabowski. De brigade was bij Driel geland om in het kader van de Slag om Arnhem de Rijnbrug bij Arnhem vanuit het zuiden te veroveren. Enkele oorlogsmonumenten herinneren nog aan de strijd.
In de Romeinse tijd was er bij Driel een Romeins castellum, vermoedelijk in het gebied dat nu de Baarskamp heet. Driel lag aan de limes.
Bekende inwoners
Jacob Jan Cremer