Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Doetinchem
Patrijslaan

Doetinchem • Patrijslaan 6 t/m 14 • Trapveldje aan Patrijslaan dat door Site en gemeente ingeruild wordt voor huizen.... • Winter 2009


Foto's Doetinchem
Kruisbergseweg

Doetinchem • Kruisbergseweg 2 t/m 42 • Rietveldlyceum; Foto: Bernard Bonenkamp Dutch-Skies Photography • • Zomer 2009


Foto's Doetinchem
Kruisbergseweg

Doetinchem • Kruisbergseweg 2 t/m 42 • Rietveld Lyceum; Foto: Bernard Bonenkamp Dutch-Skies Photography • • Zomer 2009


Foto's Doetinchem
Simonsplein

Doetinchem • Simonsplein 1 t/m 25 • Uitgaan in Doetinchem • Zomer 2009


Foto's Doetinchem
Algemeen

Doetinchem - Catharinakerk. foto: Marcel Mulder


Foto's Doetinchem
Algemeen

Doetinchem - De Walmolen. foto: Marcel Mulder

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Doetinchem


Luchtfoto's Doetinchem / foto's Doetinchem




Algemene luchtfoto's / foto's van Doetinchem
Koopzondagen Doetinchem

Er zijn 551 straten in Doetinchem gevonden! Om het wat makkelijker
te maken kan je hieronder de 1e letter van de straat aanklikken die je zoekt.

ABCDEFGHIJKLMN
OPQRSTUVWXYZ' 0-9










Informatie over
Doetinchem

Doetinchem (Nedersaksisch: Deutekem) is een stad en gemeente aan de Oude IJssel, gelegen in de Achterhoek, in de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente telt 56.733 inwoners (1 januari 2006, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 52,74 km² (waarvan 1,50 km² water). Daarmee is Doetinchem de meest dichtbevolkte gemeente van de Achterhoek.

Sinds 1 januari 2005 is de gemeente Wehl opgeheven en aan de gemeente Doetinchem toegevoegd. Ook werd het Zelhemse Broek bij de gemeente gevoegd.


Andere woonkernen

Behalve de stad Doetinchem bestaat de gemeente Doetinchem uit de volgende kernen:

de dorpen:
  • Gaanderen
  • Wehl
  • Nieuw-Wehl
    en de buurtschappen:
  • IJzevoorde
  • Langerak
  • Wijnbergen
  • Het Broek


    Geschiedenis van Doetinchem

    De oudste vermelding van Doetinchem dateert uit 838 als villa Duetinghem, een nederzetting met een kerk. In de periode na 838 ontstond de vestingstad Deutinkem met een kerk die ten geschenke werd gegeven aan de toenmalige bisschop van Utrecht. Andere naamsvarianten die in de loop van de tijd gebruikt werden, waren Duttichem, Duichingen, Dotekom en Deutekom.

    Rond 1100 begon Doetinchem te groeien, en werd een stadsmuur gebouwd tegen plunderaars die meerdere malen probeerden de stad leeg te roven. In 1236 kreeg Doetinchem stadsrechten van graaf Otto II van Gelre; ook werd in dat jaar de stadsmuur met een meter verhoogd. De tot dan gebruikte vier slagbomen werden vervangen door vier grote stadspoorten: de Hamburgerpoort, de Waterpoort, de Gruitpoort en de Hezenpoort. Later werden er grachten omheen gegraven, en er werden voorpoorten gemaakt. Doetinchem werd belangrijk als handelsplaats voor boeren die hun koopwaar op de markt van Doetinchem kwamen verkopen. Deze markt werd gehouden op het Simonsplein en tot aan de Tweede Wereldoorlog bleef deze bestaan. Een grote stadsbrand in 1527 vernietigde alle gegevens van Doetinchem. Over Doetinchem uit de Middeleeuwen is hierdoor niet veel meer bekend.

    In 1672 is de stadsmuur grotendeels afgebroken. In de tweede helft van de 19e eeuw verdwenen de poorten en werd een groot deel van de stadswal weggehaald. Doetinchem had niet veel te lijden en het bleef dan ook rustig tot aan de Eerste Wereldoorlog, toen in Doetinchem een paar grenswachters de wacht hielden.

    In 1907 werd de tramlijn Zutphen-Emmerich door de GTW in dienst genomen. Doetinchem was nu via deze lijn met de buitenwereld verbonden. Vlak buiten de oude stad, voor de afgebroken grutpoort werd een station en onderhoudswerkplaats gebouwd.

    Ook de Tweede Wereldoorlog met de Hongerwinter leek Doetinchem goed door te komen. Er was gedurende de oorlogsjaren een kleine Duitse bezettingsmacht gelegerd. Op het eind van de oorlog werden enkele gevangenen geëxecuteerd als represaille voor een verzetsdaad, gepleegd bij het Veluwse plaatsje Putten toen een belangrijke Duitse officier werd doodgeschoten door het verzet. Ook werd het pand Bouchina gebruikt om negen Nederlandse Joden, die speciale bescherming genoten van de NSB, in te huisvesten. Eind april 1945 werd Doetinchem per abuis gebombardeerd door Britse vliegtuigen, die Doetinchem voor het Duitse Kleef aanzagen. Doetinchems stadshart werd zwaar beschadigd, maar niet vernietigd.

    In de daarop volgende decennia groeide Doetinchem door en na een paar jaar werd zij zelfs groter dan de 'concurrenten' Doesburg, Winterswijk en Zutphen. Philips had enkele jaren een fabriek in de stad. Ook vandaag de dag (2004) is Doetinchem nog aan het uitbreiden. Er worden nieuwe wijken gebouwd, zoals Dichteren. Ook heeft Doetinchem zijn eigen Eerste divisieclub: De Graafschap.


    Openbare voorzieningen

    Cultuur

    Doetinchem heeft de culturele voorzieningen voor een stad van deze omvang. Een opsomming van de belangrijkste culturele instellingen:

  • Gruitpoort (centrum voor kunst, cultuur en kunstzinnige vorming)
  • Muziekschool
  • Openbaar Vervoer Museum (wordt geopend in 2006)
  • Openbare bibliotheek (een centrale vestiging en 2 wijkbibliotheken in De Huet en Gaanderen)
  • Schouwburg Amphion
  • Stadsmuseum (vaste collectie, wisselende exposities en een grote stadsmaquette van Doetinchem anno 1945)
  • Staringinstituut (centrum voor het streekeigene van de Achterhoek)
  • Volksuniversiteit


    Manifestaties

    Er zijn twee belangrijke culturele manifestaties die in Doetinchem worden gehouden.

  • Eenmaal per jaar is er een straattheaterfestival met de naam ?Buitengewoon?. Het biedt een scala aan kleine en grote straattheatergezelschappen die tijdens een aantal dagen optreden in de Doetinchemse binnenstad.

  • De andere manifestatie richt zich op meer traditionele cultuuruitingen namelijk de beeldende kunst. ?Huntenkunst? wordt eenmaal per twee jaar gehouden in en rond de Houtkamphal. Huntenkunst heeft een ballotagecommissie die de kwaliteit van de inzendingen wil garanderen. Kunstenaars uit binnen- en buitenland (150) exposeren gedurende drie dagen hun kunstwerken.


    Interactieve kunst de D-toren

    Als eerste moderne Doetinchemse ?toren?, in een rij van vijf, werd het kunstconcept D-toren op 1 september 2004 in gebruik gesteld. De D-toren maakt deel uit van een plan, om op drukke kruispunten in het centrum van de stad, vijf verschillende kunsttorens te bouwen.

    Doetinchem?s bekendste en meest controversiële ?beeld? is een groot, twaalf meter hoog interactief kunstwerk gemaakt van epoxy. De D-toren is ontworpen door de kunstenaar Q.S. Serafijn en architect Lars Spuybroek.
    De vorm van de D-toren doet wel wat denken aan een grote kies. Overdag is het kunstwerk witgrijs van kleur maar ?s-avonds wordt de toren door middel van LEDs verlicht. De D-toren kan in vier verschillende kleuren branden. Elke kleur correspondeert met de actuele gemoedsstemming, van vijftig Doetinchemse burgers, die via een website vragen beantwoorden over hun gemoedsstemming.

  • rood staat voor liefde;
  • blauw staat voor geluk;
  • geel staat voor angst;
  • groen staat voor haat.


    Recreatie

    Sportaccomodaties

    De gemeente Doetinchem beschikt over 11 sportaccommodaties. In de stad Doetinchem bevindt zich Sportcentrum Rozengaarde dat o.a. beschikt over een 25 meter bad en een recreatiebad. Een bijzondere accommodatie is: De Vijverberg, het stadion van Vbv De Graafschap met bijna 11.000 zitplaatsen. Sportpark Zuid in de stad Doetinchem is een groot terrein met uitgebreide sportvoorzieningen en de thuisbasis van diverse sportverenigingen.


    Sportverenigingen

    In de gemeente Doetinchem zijn ongeveer 130 sportverenigingen actief. De gebruikelijke sporten zijn allemaal vertegenwoordigd. Enkele bijzondere verenigingen zijn de Stichting Triathlon Doetinchem, Onderwatersportvereniging Doetinchem en Fietscrossclub De IJsselcrossers Doetinchem e.o.
    Onder het hoofdstuk Sport vindt u meer informatie over verenigingen die op een hoog niveau spelen zoals Vbv De Graafschap en volleybalvereniging Orion.


    Stroombroek

    Stroombroek, in de volksmond ook wel het Braamtse Gat genoemd, is een voormalige zandwinningplaats gelegen bij het dorp Braamt, net buiten Doetinchem. Het meer dat na de zandwinning ontstond, is populair in de regio, de Duitse grensstreek en ook veel mensen uit Doetinchem verblijven er in de zomer en lente. De ligging van het meer is bijzonder want het ligt aan de voet van de Montferlandse heuvels en heeft daarmee vooral gezien vanuit het noorden een haast on-Nederlandse aanblik. Aan de oostelijke kant van het meer ligt Palestra, een grootschalig bungalowpark in neogriekse stijl. Aan de westzijde van het meer is een waterskibaan in aanbouw die in 2006 wordt geopend.

    Jachthaven De Ank


    In het centrum van Doetinchem aan de Oude IJssel bevindt zich een jachthaven aan de zuidelijke oever. De rivier de Oude IJssel staat in verbinding met de rivier de IJssel en daarmee is het mogelijk vele andere watersportgebieden in Nederland per boot vanuit Doetinchem te bereiken.


    Historische gebouwen in Doetinchem

    In Doetinchem zijn er slechts een paar historische gebouwen over. Uit de Middeleeuwen zijn er alleen nog kasteel de Slangenburg, de Onze Lieve Vrouwekerk, de St. Catharinakerk en de kasteeltjes de Kelder en de kemnade, andere gebouwen zijn verwoest door de grote stadsbrand in 1527.

    Uit de 16e eeuw zijn nog twee gebouwen over: het huis met de mooie gevel aan de Hamburgerstraat, en het gebouw aan de Waterstraat waar heel toepasselijk een antiekzaak in is gevestigd. Uit de 17e eeuw zijn alle gebouwen vernietigd. Er zijn meerdere gebouwen uit de 18e eeuw, zoals het stadsmuseum. Tot slot staat er in Doetinchem ook nog altijd het pand Villa Bouchina, waar in de Tweede Wereldoorlog 9 joden de 'bescherming' genoten van de Duitse bezetter. Daarnaast is er de villa Ruimzicht uit de 18e eeuw.


    Natuur

    In de gemeente Doetinchem liggen verschillende natuurgebieden. In het westen van de gemeente liggen de Kruisbergse bossen. In het oosten het bosgebied, met het gelijknamige kasteel de Slangenburg.
    Verder zijn er ook veel parken in de stad zelf, waar park Overstegen de grootste van is.


    Geologie

    Onder Doetinchem ligt oude zware rivierklei, dat er naartoe gevoerd is door de Oude IJssel. Ook is de grond vermengt met een beetje licht zwavel. Onder de laag rivierklei ligt waarschijnlijk zand.


    Wateren

    Ten zuiden van het centrum van Doetinchem stroomt een rivier; de Oude IJssel. Er zijn 5 bruggen over de rivier: 2 voor autoverkeer, 1 voor treinen en 2 voor fietsers. Er komt een 6e brug. Ook zijn er 2 beken: de Slingebeek en de Rode- of grotebeek.


    Partnersteden

    La Libertad (Nicaragua)

    Het stadje La Libertad heeft 12.000 inwoners en ligt in de regio Chontales in een heuvel- en bergachtig gebied met veel grasland. De regio heeft een tropisch klimaat met erg droge perioden, gevolgd door lange regenperioden. La Libertad ligt ongeveer 30 km van de provinciehoofdstad Juigalpa.

    Om de band die de gemeente onderhoudt met Nicaragua vorm te geven, is in 1990 stichting Doetinchem en OntwikkelingsSamenwerking (DOS) opgericht. Na een aantal jaren hebben zij ervoor gekozen zich te concentreren op La Libertad. DOS wil graag meewerken aan het opzetten van projecten die kunnen bijdragen aan de verbetering van de leefomstandigheden in La Libertad. Daarnaast willen ze inwoners van Doetinchem zoveel mogelijk betrekken bij het leven in La Libertad en de problemen die zich daar voordoen.


    Pardubice (Tsjechië)

    Pardubice is een stad van ongeveer 100.000 inwoners en ligt circa 100 kilometer ten oosten van Praag. Door de stedenband streven beide steden naar het vergroten van de belangstelling voor elkaars leven en de cultuur. Daarnaast wordt geprobeerd op lokale schaal een bijdrage te leveren aan een betere verstandhouding tussen Oost- en West-Europese landen.

    Sinds het ontstaan van de stedenband in 1992 zijn tal van activiteiten ontplooid op het gebied van economie en handel, onderwijs, gezondheidszorg, cultuur en welzijn, sport en recreatie en overheidszorg. Regelmatig vinden uitwisselingen plaats tussen scholen, sportverenigingen, politie, muziek- en dansverenigingen. Sinds 1996 is de stichting Doetinchemse Vrienden van Tsjechië het aanspreekpunt voor vragen en contacten met Pardubice. Klik hier voor meer informatie over Pardubice.


    Sport

    Doetinchem is een echte sportstad. Met VBV De Graafschap heeft Doetinchem zijn eigen betaalde voetbalclub binnen de gemeentegrenzen. Het sfeervolle stadion De Vijverberg, dat gelegen is in het zuid-oosten van de stad, vormt de thuisbasis van de Superboeren. Daarnaast kent Doetinchem nog vier andere voetbalverenigingen.
    Ook op het gebied van de zaalsporten heeft Doetinchem veel te bieden. De dames van volleybalvereniging Orion werden in de jaren tachtig nationaal kampioen en de heren spelen alweer enige jaren in de eredivisie. Verder komt handbalvereniging de Gazellen uit in de op één na hoogste landelijke klasse.
    Maar ook de zwemsport heeft in Doetinchem een lange geschiedenis. In 1937 en 1949 werden in voormalig zwembad Groenendaal de nationale zwemkampioenschappen gehouden. Het hoog aangeschreven waterpolotoernooi om de prestigieuze Horthy-bokaal vond in die jaren eveneens in Doetinchem plaats. Doch ook nu nog timmert de zwemsport aan de weg. Zwemvereniging NDD boekt zowel op nationale als Gelderse kampioenschappen de nodige successen.
    Daarnaast biedt Doetinchem met onder meer hockeyclub DHC, atletiekvereniging Argo, badmintonclub DBC, kortbalvereniging Olympus, gymnastiekvereniging Ypsilon en IJsvereniging Doetinchem '96 een breed scala aan sportieve activiteiten.
    In april/mei wordt er jaarlijks de avondvierdaagse georganiseerd. En dan is er de Achterhoekse Wandelvierdaagse die vanuit Doetinchem wordt gelopen.


    Lokale media

    Doetinchem heeft een eigen televisie- en radio-omroep, te ontvangen in de hele gemeente.

    Prostitutie in Doetinchem

    Doetinchem heeft een raamprostitutiegebied aan de Roerstraat. Sinds de sluiting van het Arnhemse Spijkerkwartier in januari 2006 is zowel het aanbod als de klandizie hier aanzienlijk gestegen.


    Vervoer en verkeer

    Autoverkeer

    Doetinchem is gelegen aan de A18. De drie afslagen zijn:
  • Doetinchem-west.
  • Doetinchem.
  • Doetinchem-oost.
    Ook kent Doetinchem twee parkeergarages voor betaald parkeren en een groot (gratis) parkeerveld, iets buiten het centrum gelegen: 'De Varkensweide'. Verder bezit het stadscentrum over diverse mogelijkheden voor betaald parkeren.


    Overig verkeer

    Andere verkeersmogenlijkheden:
  • Streekvervoer: Het streekvervoer wordt verzorgd door Syntus, en bestrijkt ook grote delen van de stad zelf.
  • Trein: Ook de treinen worden verzorgt door het achterhoekse bedrijf Syntus. Het station Doetinchem is in het midden van de Doetinchem. Er ligt een tweede station in de wijk De Huet.
  • Fiets: met de fiets kan je in Doetinchem goed uit de voeten: Er lopen verschillende fietspaden naar de stad toe. En ook in de stad zelf, is het zeer gemakkelijk om rond te fietsen. De oudste brug over de Oude IJsel is zelfs enkele tientallen jaren geleden gerestaureerd en er een speciale "fietsbrug" van gemaakt.


    Geboren in Doetinchem

  • Paul Bosvelt (26 maart 1970), Nederlands voetballer
  • Chris Bruil (20 december 1970), Nederlands badmintonner
  • Geert Dales (5 maart 1952), Nederlands politicus (VVD)
  • Glenn Loovens (22 september 1983), Nederlands voetballer
  • Jan Rietman (4 december 1952), Nederlands pianist en presentator
  • Desi Reijers (4 juni 1964), Nederlands zwemster
  • Thomas Rosenboom (8 januari 1956), Nederlands schrijver
  • Mieke Stemerdink Nederlands popzangeres
  • Pieter Frans Thomése ( 23 januari 1958), Nederlands schrijver