Informatie over
Doesburg
:
Voor de gelijknamige kunstenaar: zie Theo van DoesburgDoesburg (Nedersaksisch:
Doezebarg) is een stad (hanzestad) en gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland met 11.540 inwoners (1 januari 2006, bron: CBS). De stad is gelegen langs de Gelderse IJssel en de Oude IJssel. De gemeente Doesburg maakt deel uit van het kaderwetgebied KAN.
Geschiedenis
Doesburg ontving stadsrechten in 1237, wat een jaar later is dan Doetinchem. Door de strategische ligging aan de monding van de Oude IJssel en de Gelderse IJssel, is Doesburg lange tijd een belangrijke vestingstad geweest. Tevens had Doesburg een belangrijk economische en bestuurlijke functie. Door allerlei oorzaken, waaronder de verzanding van de IJssel, nam de welvaart in Doesburg na de 15e eeuw af. Doesburg veranderde in een slaperig provinciestadje en zou dat tot na de oorlog blijven. Dit had ook zijn voordelen, de historische binnenstad met zijn vele monumenten bleef goed bewaard. De stad werd daarom in 1974 als beschermd stadsgezicht aangewezen.
Omdat Doesburg tot 1923 officieel een vestingstad was, was stadsuitbreiding niet mogelijk. Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad snel uitgebreid. In de jaren '50 werd aan de oostelijke zijde van de stad de wijk Molenveld gebouwd. In de jaren zestig volgde de wijk De Ooi. Ten zuiden van de Oude IJssel volgden in de jaren '70 en '80 de wijk Beinum, recent is ten zuiden van Beinum de wijk Campstede gebouwd.
Toerisme
Ten noorden van Doesburg bevinden zich diverse campings waar in het seizoen ruim 4.000 bezoekers verblijven. Ook de historische binnenstad met diverse musea en vele monumenten trekt ieder jaar weer duizenden toeristen. Grote toeristentrekkers zijn de Gildehof, de Doesburgse Mosterdfabriek en 'De Waag', de oudste horecagelegenheid van Nederland.
Industrie
Aan de noordzijde van de stad, parallel aan de N317, ligt het bedrijventerrein Verheulsweg. Hier is een internationaal transportbedrijf en een kunststoffenfabrikant gevestigd. Ten oosten van de wijk Beinum, naast de provinciale weg N338, liggen de bedrijventerreinen Beinum-Oost en Beinum-West. Hier zijn vele kleine en grote ondernemingen gevestigd waaronder een fabrikant/groothandel van gedistilleerd, houtverwerkende industrie, kunststoffenindustrie en een aannemingsbedrijf. Langs de Gelderse IJssel zijn een ijzergieterij en een betoncentrale gevestigd.
Openbare voorzieningen
Binnen de gemeente Doesburg bevinden zich onder andere de volgende openbare voorzieningen:
Stadhuis (Ph Gastelaarsstraat)
Jongerencentrum 'De Keet' (Barend Ubbinkweg)
Overdekt zwembad 'Den Helder' (Den Helder)
Sporthal 'Beumerskamp' (Beumerskamp)
Medisch centrum 'De Maten' (Beumerskamp, naast Sporthal)
Evenementen
Doesburg is jaarlijks het decor voor enkele grote evenementen. Naast de Doesburgse koninginnedag die uit de wijde omgeving bezoekers trekt, is er ieder jaar in mei een grote fotograficabeurs, in juni is er een kermis, in juli het braderie & straattheaterfestival 'Doesburg Binnenste Buiten' (grootste gratis evenement van oost-Gelderland), in november is ieder jaar de intocht van St. Nicolaas aan de grote nieuwe IJsselkade van Doesburg.
Doesburg heeft verscheidene vaderlandse figuren binnen haar muren gekend waaronder Jan van Kinsbergen, de familie Verhuell waarnaar de Verhuellweg is vernoemd (en niet Verheulsweg zoals elders in de gegevens over Doesburg staat vermeld). Prof. dr. L. Turksma heeft over Maurits Verhuell, zoon Alexander en oom Carel Hendrik Ver Huell (admiraal van Napoleon)gepubliceerd. (Q.R.M. Ver Huell Levensherinneringen 1787-1812, ISBN 90-75879-01-6.