Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Ijlst
Galamagracht

Ijlst • Galamagracht 1 t/m 21 • De Glama-gracht in de prachtige plaats IJlst. Drylst zo als de Friezen het zeggen. De plaats is zeker een bezoek waard. Foto Jan Dijkstra. • Zomer 2010


Foto's Ijlst
Eegracht

Ijlst • Eegracht 1 t/m 49 • Zomer 2003

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Ijlst


Luchtfoto's Ijlst / foto's Ijlst




Algemene luchtfoto's / foto's van Ijlst
Koopzondagen Ijlst

A t/m D D t/m P P t/m Z
Bernhardstraat De Tsjalk Popmawal
Bockamastraat Eegracht PostApart
Busestraat Ekemawal Postbus
Croleskwartier Galamagracht Rinnert Anemastraat
De Dassenboarch Geeuwkade Rogmolewei
De Feanranne Harinxmaweg Roodhemsterweg
De Finne Hendrik Huizengastraat Sikko Sjaerdemalaan
De Fjurslach Het Zouw Skerdyk
De Iendrachtwei Holtropweg Sneekerpad
De Jagersherne Izeren Helling Stadslaan
De Kearnstien Jan Nooitgedagtstraat Sudergoweg
De Kling Jonker Rispensstraat Trompmoledyk
De Koffe Julianastraat Uilenburg
De Pream Jurjen Hoomansstraat W M Oppedijkstraat
De Ruterpolderwei Lantingawerf Westergoleane
De Sanhorst Mientlan Wilhelminastraat
De Skute Nijesyl Ylostinslaan
De Smak Oranje-Nassaulaan Zevenpelsen
De Terpen Pikpollewei Zuidwesthoekweg








Informatie over
Ijlst

IJlst (Fries: Drylts) is een klein stadje in de provincie Friesland en één van de Friese elf steden.

IJlst ligt vijf kilometer ten zuidwesten van Sneek, en is de hoofdplaats van de gemeente Wymbritseradeel. Door het stadje loopt de rivier de Geeuw, die in het stadje samenvloeit met de rivier de Ee. IJlst heeft een treinstation aan de spoorlijn Leeuwarden - Stavoren. Er wonen zo'n 4000 mensen.

IJlst heeft sinds 1268 stadsrechten. Het is ontstaan aan de Oude Ee of Ye, een riviertje tussen de Zuiderzee of een voorloper ervan en de Middelzee. Aan dit riviertje dankt het stadje zijn naam. Van de Ee zijn nog slechts fragmenten over. Een ervan vormt de centrale as van het stadje en heeft het karakter van een gracht. Pal langs de huizen loopt de straat en de tuinen liggen aan de overkant van de straat aan de kant van de Ee. Deze aan het water grenzende tuintjes, "bleken" of "overtuinen" geheten, behoren bij de aan de grachten liggende huizen en werden vroeger gebruikt om de was te bleken. De tuinen zijn nog steeds in particuliere handen en zijn, evenals het voormalige stadhuis, gebruikt als filmdecor voor de Kameleonfilm Schippers van de Kameleon (2003).

Bestuurlijke geschiedenis


IJlst was een zelfstandige gemeente tot het bij de grote herindeling van 1 januari 1984 werd samengevoegd met Wymbritseradeel. IJlst werd de nieuwe hoofdplaats. In 1985 kwam aan de noordkant van IJlst een nieuw gemeentehuis gereed. Het oude stadhuis, dat te klein was geworden, kwam in gebruik als politiebureau. Een aantal jaren later werd het verkocht aan particulieren; het is thans een woonhuis.

Industriële geschiedenis


In IJlst was ook de firma Nooitgedagt gevestigd die gereedschappen, houten speelgoed en schaatsen fabriceerde. Rond 1990 verhuisde de fabriek naar het industrieterrein. Delen van de oude fabrieken zijn inmiddels gesloopt. Er staat nog maar één oud gebouw, het zogeheten 'gelesteentjesgebouw'. Dit wordt gerenoveerd. Het laatste authentieke fabrieksgebouw - het eerste in Nederland dat helemaal van beton werd vervaardigd - is medio oktober 2004 gesloopt. Een paar jaar eerder hield de firma Nooitgedagt op te bestaan door een overname. In het nieuwe gebouw zit nu een ander bedrijf.

Saillant detail is dat er zo'n 10 jaar is gediscussieerd over het invullen van het terrein. Al die tijd stond het gebouw er leeg en verpauperd bij. Sinds oktober 2004 is er een discussie gaande over het behoud van de oude fabrieksschoorsteen.

Medio 2005 is er op het oude fabrieksterrein een nieuw woonwijkje verrezen. Verder komt er nog een rij huizen voor het gelesteentjesgebouw, althans, dat is de bedoeling. Er zijn namelijk protesten gaande van mensen die het zo willen laten want er is nu een mooi uitzicht op het mooie gerenoveerde gebouw en dit zal door de komst van de huizen verdwijnen.