Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Weiteveen
Dordseweg

Weiteveen • Dordseweg 18 t/m 48 • Foto Klaas • Lente 2008


Foto's Weiteveen
Zuidersloot

Weiteveen • Zuidersloot 1 t/m 93 • Lente 2008


Foto's Weiteveen
Zuidersloot

Weiteveen • Zuidersloot 1 t/m 93 • Lente 2008


Foto's Weiteveen
Plantsoenweg

Weiteveen • Plantsoenweg 2 t/m 10 • Lente 2008


Foto's Weiteveen
Zuidersloot

Weiteveen • Zuidersloot 1 t/m 93 • Lente 2008


Foto's Weiteveen
Dopheide

Weiteveen • Dopheide 2 t/m 20 • Winter 2010

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Weiteveen


Luchtfoto's Weiteveen / foto's Weiteveen




Algemene luchtfoto's / foto's van Weiteveen
Koopzondagen Weiteveen

A t/m H H t/m S S t/m Z
Ambachtsweg Heidestraat Sportlaan
Ammonietstraat Ingenieur Biewengaweg Varenhof
Bargerweg Kerkenweg Veltmanlaan
Boovenen Korhoenlaan Vogelwikke
De Meilers Lavendelheide Waterlelie
De Scheperij Orchideelaan Wilgeroos
De Singel Penningkruid Wollegras
Dopheide Plantsoenweg Zonnedauw
Dordseweg Postbus Zuidersloot
G H Scherpelaan Rietstengel Zusterweg








Informatie over
Weiteveen

Weiteveen is een dorp in de Nederlandse provincie Drenthe, gemeente Emmen, met ongeveer 1.540 inwoners (1 januari 2004).

Weiteveen is een veenkolonie, ontstaan aan het begin van de twintigste eeuw door de ontginning van het Amsterdamscheveld en het Schoonebeeker veld. Om precies te zijn ontstonden er twee nederzettingen: een oostelijke nederzetting, voornamelijk bevolkt door katholieken uit het Duitse grensgebied, en een kleinere westelijke nederzetting met voornamelijk protestanten uit Schoonebeek en andere Drentse dorpen. In 1954 werden beide delen verenigd onder de naam Weiteveen, afgeleid van de destijds veel voorkomende boekweitteelt in het veengebied.

Dat de katholieken veruit in de meerderheid zijn, blijkt onder andere uit het feit dat het dorp alleen een katholieke kerk heeft. Deze stamt uit 1919 en werd met schenkingen uit het hele land bekostigd. In 1925 ontstond grote beroering, omdat het tabernakel was gestolen. Weiteveen haalde hiermee het landelijke nieuws. Bij een massale zoektocht vonden twee jongens bij toeval het tabernakel terug in de berm van een veenweg, bedekt met heideplaggen. Het werd in een processie teruggedragen in de kerk. Behalve aan dit voorval besteedden de (katholieke) media ook aandacht aan de bittere armoede in de veenkolonie. Daarop kwamen uit het hele land schenkingen binnen, zodat de kerk niet alleen een nieuw tabernakel, maar ook een nieuw altaar en enkele andere attributen kon aanschaffen. Het oude altaar werd verwerkt in een monument bij de kerk.

Belangrijkste voorzieningen zijn een katholieke en een protestants-christelijke basisschool, sportvelden, een zwembad, twee supermarkten, waarvan een met postagentschap, en enkele andere winkels en horecagelegenheden.
Het landschap binnen het dorpsgebied van Weiteveen omvat landbouwgebied (veenontginningen) en enkele kleine bospercelen. Daarnaast grenst het dorp aan het Bargerveen, een groot hoogveenreservaat van Staatsbosbeheer. Het is een van de weinige gebieden in Zuidoost-Drenthe waar het oorspronkelijke veenlandschap grotendeels bewaard is gebleven. Enkele delen van het gebied zijn nooit door de mens beroerd en vormen dus als zodanig een oerlandschap. Behalve natuur zijn er ook enkele plaggenhutjes te bewonderen die een beeld geven van hoe erbarmelijk het leven in het veen geweest moet zijn. Het Bargerveen is o.a. via de Zuidersloot in Weiteveen toegankelijk. Vanuit het Veenloopcentrum, gevestigd in de oude pastorie aan de Zusterweg, worden veenlopen georganiseerd.

Tot de gemeentelijke herindeling op 1 januari 1998 maakte Weiteveen deel uit van de gemeente Schoonebeek.