Informatie over
Roden
Roden (Drents:
Roon) is een dorp in Noord-Drenthe, ongeveer vijftien kilometer ten zuidwesten van de stad Groningen.
Tot 1 januari 1998 was Roden een zelfstandige gemeente. Na de gemeentelijke herindeling van Drenthe maakt het deel uit van de gemeente Noordenveld.
Roden heeft tegenwoordig een belangrijke centrumfunctie vanwege een uitgebreid industriegebied en een groot aantal winkels dat klanten uit de verre omtrek aantrekt.
Brink
Hoewel Roden vanouds een echt Drents brinkdorp is, is er van de oude brink weinig meer over. Voornamelijk bestraat wordt het omzoomd door kenmerkende gebouwen waarvan de kerk de meest dominerende is. Deze brink is de plaats waar meerdere keren per jaar een kermis wordt gehouden.
In 2005/2006 is het winkelcentrum na een uitgebreide verbouwing behoorlijk veranderd.
Rodermarkt
Iedere vierde dinsdag van september vindt de Rodermarkt plaats. Dit is van oorsprong een vee- en warenmarkt maar door het teruglopende aanbod van vee is de laatste decennia de nadruk steeds meer op de warenmarkt komen te liggen. De markt trekt vele duizenden bezoekers uit de wijde omgeving. Rondom deze markt wordt een groot aantal evenementen georganiseerd, waaronder een kermis, grasbaanraces voor motoren (om de Gouden Helm) op zondag en een optocht met versierde wagens op zaterdag, de Rodermarktparade. Op woensdag tenslotte vindt de kortebaandraverij plaats op de Norgerweg die voor deze gelegenheid wordt bedekt met zand, waarna er een draverij wordt gehouden.
Mensinge
Aan de zuidoostkant van het oude dorpscentrum bevindt zich de havezate Mensinge. Dit gebouw, en de voorname eigenaren ervan, heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Roden en omstreken. Tegenwoordig is het deels museum en deels in gebruik als huisvesting van enkele bedrijven.
Kerk
Het aangezicht van de Roder Brink wordt bepaald door de kerk. De eerste melding van een kerk dateert van omstreeks 1139.
Al rond het jaar 800 waren rondtrekkende monniken bezig met de verspreiding van het geloof in Drenthe. Aannemelijk is dan ook dat er voor de huidige kerk verschillende andere kerken hebben gestaan.
Het oudste deel van de huidige kerk wordt gevormd door het 13e eeuws schip, het deel tussen de toren en het koor. Het koor zelf stamt uit de vijftiende eeuw en is gewijd aan de heilige Catharina.
Uniek onderdeel van de kerk is het Hinszorgel. Volgens het testament van Maria Catharina Hoppinck uit 1776, werd Fl. 10.000,- beschikbaar gesteld voor de bouw van een orgel. Albertus Antoni Hinsz (1704-1776), een beroemd Duits orgelbouwer, gebruikte slechts de helft van het bedrag voor de bouw.
Het resulterende bedrag werd belegd voor het onderhoud van het orgel.
Muziekpodia
In het centrum bevind zich een concertzaal waar voornamelijk metal, punk en rock georienteerde bands spelen. Het is vooral een podium voor startende bands met elke maandelijkse avond rond de 150 bezoekers.
Ook is er een maandelijkse concertavond voor meer blues georienteerde bezoekers in een cafe in het centrum.