Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Oosterhesselen
Burg de Kockstraat

Oosterhesselen • Burg de Kockstraat 2 t/m 42 • Lente 2008


Foto's Oosterhesselen
Burg de Kockstraat

Oosterhesselen • Burg de Kockstraat 2 t/m 42 • Brink hoek Geserweg/Burg. de Kockstraat • Lente 2008


Foto's Oosterhesselen
Burg de Kockstraat

Oosterhesselen • Burg de Kockstraat 2 t/m 42 • Brink hoek Burg. de Kockstraat • Lente 2008


Foto's Oosterhesselen
Geserweg

Oosterhesselen • Geserweg 1 t/m 3 • kerk aan de Brink • Lente 2008

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Oosterhesselen


Luchtfoto's Oosterhesselen / foto's Oosterhesselen




Algemene luchtfoto's / foto's van Oosterhesselen
Koopzondagen Oosterhesselen

A t/m H H t/m R R t/m Z
Anwending Hofakkers Rister
Beatrixlaan Irenelaan Schulp
Bergakkers Klamp Smalthaarweg
Boerhoorn Klenkerweg Tramakker
Boonakker Kloppertsweg Veldkampen
Burg de Kockstraat Langbos Verl Hoogeveensevaart
De Etgaarde Middelste Weg Wan
De Hulderts Middendorp Waterveensweg
Doemakkers Pandijk Weesboom
Edveensweg PostApart Welhaak
Geserweg Postbus Wethouder K Schepersweg
Geubel Reep Witte Zand
Zende








Informatie over
Oosterhesselen

Oosterhesselen (Drents: Hesseln) is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Coevorden, met ongeveer 1.800 inwoners (1 januari 2004).

Oosterhesselen is van oorsprong een esdorp, dat vooral vanaf de jaren zestig is uitgebreid met nieuwbouwwijken. In het oude deel van het dorp zijn echter nog een aantal karakteristieke Saksische boerderijen te vinden.

Centraal in het dorp staat de Nederlandse Hervormde kerk uit de vijftiende eeuw. Opvallend is dat de kerktoren los staat van het schip. Dit is waarschijnlijk een erfenis van het krijgsgeweld aan het einde van de zestiende eeuw, toen de vesting Coevorden belegerd werd door de Spanjaarden. Een andere bezienswaardigheid is de kaasboerderij de Kloosterhoeve, waar nog op traditionele wijze verschillende soorten kazen worden gemaakt.

Oosterhesselen heeft als relatief bescheiden dorp een groot aantal voorzieningen, waaronder een bibliotheek, een sporthal en sportvelden, een openbare basisschool en een streekvestiging van een openbare middelbare school uit Emmen, twee supermarkten, een postagentschap en diverse winkels en horecagelegenheden. Daarnaast is aan de rand van het dorp een congrescentrum en even buiten het dorp een saunacentrum gevestigd. Het dorp is goed bereikbaar: aan de westkant loopt een provinciale weg, die enkele kilometers ten zuiden van Oosterhesselen aansluit op de A37.

Ten oosten van het dorp ligt havezathe De Klencke, een adellijk landhuis uit de zeventiende eeuw met enkele boerderijen en een groot bijbehorend landgoed. Dit bestaat uit bossen, een aanzienlijk heideveld, enkele essen en de groenlanden langs het Drostendiep. Het gebied werd in 1961 door de laatste bewoonster van het landhuis, mevrouw Goddard-van der Wijck, nagelaten aan Natuurmonumenten, waar het sindsdien bij in eigendom en beheer is.

De marke van Oosterhesselen kenmerkt zich verder door essen en groenlanden en wordt aan de zuidkant doorsneden door de Verlengde Hoogeveensche Vaart. In het landbouwgebied ten zuiden van het dorp is het 'hunnenkerkhof' te vinden, een prehistorisch grafveld. Aan de oostrand van het dorp ligt een klein wandelbos.

Oosterhesselen was tot 1 januari 1998 de hoofdplaats van de gelijknamige zelfstandige gemeente, die tevens de dorpen Gees, Zwinderen, Geesbrug en het grootste deel van Nieuwlande omvatte. In de Tweede Wereldoorlog speelden het gemeentebestuur en de gemeenteambtenaren een belangrijke rol in het verzet. Wethouder Johannes Post uit Nieuwlande hielp vele joden met onderduiken in zijn dorp en was ook betrokken bij verzetsacties in het westen van het land. Burgemeester Cornelis de Kock gaf leiding aan het gemeentebestuur, dat probeerde zoveel mogelijk mensen uit handen van de Duitsers te houden. In de zomer van 1944 werd De Kock door de SS opgepakt en zogenaamd voor verhoor meegenomen naar Assen, maar even later halverwege Oosterhesselen en Meppen op straat doodgeschoten. De belangrijkste straat van het dorp werd daarom na de oorlog omgedoopt tot Burgemeester De Kockstraat.