Informatie over
Nederweert
Nederweert is een plaats en gemeente in Limburg. De gemeente telt 16.441 inwoners (1 januari 2006, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 101,78 km² (waarvan 2,10 km² water).
Nederweert is gelegen aan een driesprong van kanalen: de Zuid-Willemsvaart, de Noordervaart en het kanaal Wessem-Nederweert komen elkaar vlak bij Nederweert tegen. De kanalen zorgden in vroegere tijden voor de afvoer van de turf uit de Peel. Van oudsher (1826) waren deze kanalen de verbinding tussen Maastricht en 's-Hertogenbosch.
Overige kernen
Budschop, Leveroy, Nederweert-Eind, Ospel, Ospeldijk en Schoor.
Geschiedenis
Nederweert heette oorspronkelijk Merefelt, hetgeen betekent 'te midden van meren', of, later,
Weert van den nedersten eynde. Dit laatste is verbasterd tot Nederweert.
Een andere uitleg van 'Mereveld' is dat de benaming afstamt van het Germaanse woord 'mar', wat paard betekent, en het eveneens Germaanse 'vilde', wat veld of plaats betekent. Het Mereveld zou een paardenwisselplaats uit de Romeinse tijd zijn geweest, heden ten dage nog herkenbaar in de benaming van het buurtschap Rosveld, eveneens met betekenis paardenwisselplaats.
Nederweert was oorspronkelijk verbonden aan de schepenbank van Weert. Ergens in de loop van de 14e eeuw werd Nederweert van Weert afgescheiden. In 1419 werd voor het eerst melding gemaakt van een eigen schepenbank en heerlijkheid. De heerlijkheid bleef bestaan tot de Franse annexatie in 1795 van de Zuidelijke Nederlanden.
De heerlijkheid is lange tijd in bezit geweest van de graven van Horne. In 1701 kwam Nederweert direct onder de Staten-Generaal en in 1715 bij de Oostenrijkse of Zuidelijke Nederlanden. In de Franse tijd hoorde het ook bij het Belgisch departement van de Nedermaas.
In het dorp bevindt zich een rooms-katholieke kerk uit 1467, gebouwd in Brabants gotiek.
Zetelverdeling gemeenteraad
CDA 6 zetels
Jongeren Akkoord Nederweert 5 zetels
PvdA 3 zetels
VVD 3 zetels